Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama"— Sunum transkripti:

1 Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
Öğr. Gör. : Yasemin SU

2 Eğitim; Süreci ve sonucu ifade eder,
Süreç ve sonuç istendik yönde olmalıdır. Amacı vardır, Kalıcı izli olmalıdır, Bireye çeşitli davranışlar kazandırır.

3 Eğitim nedir? Belirlenen amaçlar doğrultusunda, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istendik davranış değişikliği meydana getirme sürecidir (Ertürk, 1984).

4 Eğitim Türleri

5 Öğretim; Eğitimde meydana gelen davranış değişikliklerinin okulda planlı ve programlı bir şekilde yapılması sürecidir (Demirel, 1994).

6 Eğitim ve Öğretim ; Eğitim, zaman ve mekan yönünden kapsamlı, uzun süreli ve çok boyutludur. Öğretimde zaman ve mekan kadar öğrencinin, öğretmenin ve velinin beklentileri de belirlenmiştir. Eğitimde bilgi dahil, tesadüfi ve amaçlı olarak kazandırılan tecrübeler üzerinde durulur. Öğretim, eğitimin planlı ve programlı olarak yürütülen kısmıdır. Eğitim doğal ortamda kendiliğinden ve güdümlüdür. Öğretimin en önemli kavramı öğrenmedir.

7 Eğitimde Drama _I Ericson (1972), eğitimde drama çalışmalarını sosyal yaşamdaki kuralları içselleştirme ya da sosyal yaşamın provası olarak görür. Eğitimde drama ile birey, sosyal davranış form ve örnekleri sayesinde, kendini tanıma ve empati geliştirme şansını yakalar.

8 Eğitimde Drama_II Eğitimde drama ile bireyler yaşamda başarısızlık, yalnızlık ve hayal kırıklığı gibi bir dizi karmaşık sosyal sorunlarla başa çıkmayı öğrenirler. Eğitimde drama ile sosyal içerikli oyunları geliştirip çocukların karmaşık ilişki ağlarını kavramalarını basite indirgemek, sosyalleşme becerilerini geliştirerek diğer insanlarla ilişkilerini kolaylaştırır. ‘’mış gibi yapma’’ becerileri gelişir.

9 Eğitimde Drama_III Çocukların sembolik düşünme ve üst düzey zihinsel işlemleri yapmalarını sağlayan doğal ve etkin öğrenme durumları, ‘’mış gibi’’ yapmaktır. ‘’mış gibi’’ yapma kurgusal oyuna denk gelmektedir.

10 Drama Öğretmen merkezli değil, öğrenci merkezli bir eğitim yöntemidir. Önemli olan öğrencinin yaratıcılığını harekete geçirmek ve bilgiye ulaşmanın yollarını sunmaktır. Empati ile bireyin çok yönlü gelişmesi, eğitim ve öğretimde aktif rol alması, kendini ifade etmesi, yaratıcı olması, yaşamı çok yönlü algılaması, araştırma istek ve duygusunun gelişmesi, bireyin eğitim ve öğrenme isteğini arttırıcı bir yöntemdir.

11 Drama İlkeleri_I Dramanın oyuncuları aynı zamanda izleyicileridir. Sunuş odaklı değildir. Özel mekan ya da aksesuara ihtiyaç yoktur. Ödül-ceza yoktur. Sözel pekiştireç zaman aralıklı verilebilir. Ne söylediği değil, neyi nasıl söylediği önemlidir. Analiz değil, sentezdir. Program amacı içinde özgürlüktür, fazlası beklenmez. Bireysel farklılıklara saygı esastır.

12 Drama İlkeleri_II Dramaya katılımda gönüllülük esastır, zorlama yoktur. Grup dinamiklerinden hareket eder. Her bireyin mevcut potansiyeli uygun ortam ve koşullarda açığa çıkarılarak geliştirilir. Güven esastır, gelişiminden lider sorumludur. Özünde doğaçlama vardır.

13 Dramanın Hedefleri_I Eleştirel düşünme, Estetik gelişim,
Sosyal gelişim, Dil gelişimi, Değer gelişimi, Kendini tanıma, Kendine güven ve karar verme becerisi kazanma, İmgeleme gücünü, duygularını ve düşüncelerini geliştirme.

14 Dramanın Hedefleri_II
Başkalarını anlama ve hissetme becerileri geliştirme, Farklı olay ve olgularla ilgili deneyim kazanma, Problem çözme becerisi kazanma, Hoşlanılmayan durum, olay ya da olgularla nasıl başa çıkılacağını gösterme, Dünyasını somut olarak görmesini sağlama, Soyut kavramları somutlaştırma, Bireysel farklılıklara karşı hoşgörülü olma.

15 Drama ve Gelişim; Zihinsel Gelişim
Farklı bakış açılarının oluşmasını ve gelişmesini desteklemesi zihinsel gelişime katkı sağlar. Bilişsel gelişimin bir yönü zihinde canlandırmadır. İmgeleme ayırt etmeyi sağlar. Ayırt etme bilişsel aktiviteleri etkin bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Bilişsel kavramları kategorize etmesini ya da önceki bilgileri ile yeni bilgilerini organize etmesini sağlar.

16 Drama ve Gelişim; Dil Gelişim
Hazırbulunuşluğu destekler. Konuşmanın geliştirir. Kelime hazinesinin artar. Fikirlerini açıkca ifade eder. İletişim becerilerini destekler. Dinleme becerisi kazandırır. Tanımlama, tartışma ve değerlendirme becerisi kazandırır. Akıcı konuşmasını sağlar. Etkileşimli dil meydana gelir.

17 Drama ve Gelişim; Sosyal Gelişim
Drama ile birey çevresini anlamlandırır. Etkileşim içinde olduğunu fark eder. Drama ile çevresine ve kendisine güven duyar. Çevresine uyum sağlama sürecini destekler, iyileştirir. Çevresini tanımasına yardımcı olur, ilişki kurar. Öğrenme güdüsünü yükseltir. Çevresine karşı olan farkındalığını arttırır. Bireysel farklılıklara karşı hoşgörü geliştirir. Değer verir. Akran öğrenimini destekler. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık sağlar. Empati becerisi kazandırır. Dünyasına karşı duyarlılığını arttırır. Kültür aktarımını ve kültürleşmesini sağlar. Estetik duyarlılık geliştirir.

18 Drama ve Gelişim; Psikomotor Gelişim
Drama hareket becerisini destekler. Drama farklı hareketler ile bireyin fiziksel ve ruhsal rahatlamasını sağlar. Bireyin otokontrolünü sağlamasına yardımcı olur. Bireyin vücudunun özelliklerini tanımasında ve amaca uygun kullanılmasında etkilidir. Çocuklar kendilerini hareketler ile ifade ederken müzik ve dans becerilerini geliştirirken kas gelişimini destekler. Müziğin vücut ile yorumlanması yaratıcı dans için araç kabul edilir. Fiziksel güven verir. Hareket gelişimi bireyin gücünü yerinde ve zamanında kullanma alışkanlığı kazandırır.

19 Drama ve Gelişim; Özbakım Becerileri
Drama bireye özbakım becerilerinden çeşitli yaşantılar sunarak, bu gelişim alanının desteklenmesini sağlar.

20 TEŞEKKÜRLER…


"Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları