Www.dersimiz.com Eğitimcilere başarılar diler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
Üç kıtaya yayılan Osmanlı Devleti sizce neden denizlerde de faaliyet göstermek zorundadır?
Erhan KALAN Mahsum ŞEN Muhammet ÇÖPÇÜ Sercan ONAT
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
Trablusgarp Savaşı veya diğer kullanımıyla  Türk-İtalyan Savaşı, yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında.
İSKENDERUN NURAN YILMAZ LİSESİ
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Tarih 2 sorularI FATİH DEVRİ ( ).
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
1.
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri
OSMANLI YÜKSELİŞ DÖNEMİ( )
HAZIRLAYA:Batuhan Bülbül SINIFI:5/B NO:101
Hazırlıyan=muhammed şeker. Osmanlı Devletinde görülen başlıca göç tarzı ele geçirilen yerleşim birimlerinin yeniden canlanması amacıyla buralara yapılan.
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
PİRİ REİS (1465/ ).
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’ta İtalya ile mücadele halinde olması, aşağıdaki savaşlardan hangisinin başlamasında.
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ
Osmanlı Devleti’nin Kuruluş ve Yükselişi
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
Büyük selçuklu devletİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.
Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi II.MEHMET (FATİH) ( )
Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi II.MEHMET (FATİH) ( )
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ ERSİN KAÇAN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Kazanım 4. Osmanlı Devleti'nin fetih ve mücadelelerini Osmanlıda ticaretin ve denizlerin önemi açısından değerlendirir.
İstanbul’un Fethi.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ZENGİNLİK KAYNAKLARI
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
Osmanlı devleti ordu teşkilatında kendinden önce kurulmuş olan Türk-islam devletlerini örnek almıştır. osmanlı devleti fetih politikası üzerine kurulmuş.
PİRİ REİS (1465/ ). HAYATI Karamanlı bir ailenin çocuğu olan Ahmet Muhyiddin Pîrî'nin ailesi II. Mehmed devrinde padişahın emri ile Karaman'dan.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
2. Hafta Cenova mikrosistemi 1. Ticaretten daha çok finans ağırlıklı
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Sunum transkripti:

Www.dersimiz.com Eğitimcilere başarılar diler

DENİZLERDEKİ İLERLEMELERİ OSMANLI DEVLETİ'NİN DENİZLERDEKİ İLERLEMELERİ

AVRUPA CİHAN DEVLETİ . Söğüt (1299) ASYA AFRİKA HİZMETE ÖZEL 3

HİZMETE ÖZEL

Osmanlıların aldığı yerlerin çoğunun deniz kıyısında olması, Avrupalıların denizlerdeki üstünlüklerine karşı toprak güvenliğini sağlama zorunluluğu Osmanlıları denizcilik faaliyetlerine sevk etmiştir.

Fatih, önce Ege adalarından başladı Fatih, önce Ege adalarından başladı. İmroz, Taşoz, Semadirek, Bozcaada, Limni ve Midilli’yi aldı. Bu durum Venediklileri telaşlandırdı. Venediklilerin Mora’ya saldırmaları 16 yıl süren Osmanlı-Venedik savaşlarını başlatmıştır.En sonunda 1479’da yapılan barışa göre; 1-Venedikliler Osmanlılara vergi verecekti, 2-Arnavutluk’tan alınan kaleler Osmanlılarda kalacaktı, 3-Venediklilere bazı ticari ayrıcalıklar verildi,

Kanuni’nin ilk işi Rodos’u almak oldu Kanuni’nin ilk işi Rodos’u almak oldu. Bununla Anadolu-Suriye-Mısır ticaret yolunun güvenliği sağlandı(1522). Sakız da Cenevizlilerden alındı(1566).

Venediklilerin elindeki Kıbrıs, Anadolu-Suriye ticaret yolunun güvenliğini sağlamak için alınmalıydı. Bu amaçla yapılan bir yıllık kuşatma sonucunda ada alındı(1571). Kıbrıs’ı alan Osmanlı donanması, İstanbul’a dönüşte Venediklilere yardıma gelen haçlı donanması ile İnebahtı Körfezi’nde karşılaştı. Bu savaşta Osmanlı donanması ağır bir yenilgiye uğradı ve donanmanın çoğu batırıldı.

Hint seferleri Avrupalıların Afrika’ nın güneyini dolaşarak Ümit Burnu’nu bulmaları ve bu yolu doğu ile olan ticaretlerinde kullanmaya başlamaları ile Osmanlıların denetimindeki Akdeniz limanlarının önemi azalmıştır.

Kızıldeniz ve Basra Körfezi’nin girişinin Avrupalılarca kapatılması Müslüman tüccarların ticaretinde zorluklar baş göstermiş ve tüccarlar Kanuni’den yardım istemeye başlamışlardı. Bu durum üzerine Kanuni, bölgeye dört ayrı sefer düzenlemiştir. Yemen ve Aden gibi bazı yerler alındı. Ancak asıl amaç olan Hint deniz ticaret yoluna hakimiyet sağlanamamıştır. Tam başarı sağlanamamasının nedeni Osmanlı denizcilerinin bölgeyi tam olarak tanımamaları ve bölgenin çok uzak olmasıdır.

SORULAR ***Osmanlılar neden denizcilikle uğraşma gereğini duydular? ***Preveze ve İnebahtı savaşlarını karşılaştırınız ***Hint deniz seferlerinin amacı nedir? ***Hint deniz seferlerinde Osmanlılar neden kesin başarı sağlayamadılar?

Hazırlayan; Yasin ÇIRLAK Tarih/Sosyal Bilgiler Öğretmeni Sütlüce İlköğretim Okulu / BARTIN Tel no: 0 378 246 1374