Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇANAKKALE SAVAŞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇANAKKALE SAVAŞI."— Sunum transkripti:

1 ÇANAKKALE SAVAŞI

2

3

4 Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir

5 İtilaf Devletlerince; Osmanlı Devleti'nin başkenti konumundaki İstanbul'u alarak boğazların kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak.

6 ÇANAKKALE SAVAŞININ NEDENLERİ

7 yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bin gazi‘ İtalya'ya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır Türk olan Rumeli'deki son Türk hakimiyetini yok etmişti. Bu yüzden Osmanlı Devleti kaybettiği toprakları geri almak istemesi

8 İngiliz ve Fransızların İstanbul'u ele geçirmek istemesi ve İstanbul'a giden yol ise Çanakkale Boğazı'ndan geçer. Bulgar ordularının İstanbul kapılarını zorlaması, İstanbul ve boğazların güvenliğinin tehlikeye girmesi

9 Ekonomisi kötüye giden Rusya'ya gerekli yardımı götürmek
Ekonomisi kötüye giden Rusya'ya gerekli yardımı götürmek. Ve Anadolu’daki petrol yataklarını ele geçirmek.

10 Balkan Savaşları' n da yara almış Osmanlı Devleti'ne ikinci hamleyi vurarak tamamen çökertmek. Bu sayede de Avrupa'ya açılabilme emellerini gerçekleştirmek.

11 İki Alman gemisinin Akdeniz'de İngiliz ve Fransız donanmasından kaçarak Türk bayrağı altında Rus limanlarını bombalaması.

12 Osmanlı Devleti'nin bu sebeplerden dolayı savaşa girmek zorunda kalması ve müttefi’ği olduğu Almanya'nın savaşı kazanacaklarına inanması.

13 ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN SONUÇLARI

14 Dünya Savaşı’nın uzamasında etkili oldu.

15 İngiltere ve Fransa’dan yardım alamayan Rusya’da karşılıklar çıktı
İngiltere ve Fransa’dan yardım alamayan Rusya’da karşılıklar çıktı. Çarlık Rusya’sı yıkıldı.

16 Mustafa Kemal’in Türk halk tarafından tanımasına neden oldu.

17 Bu zafer, kurtuluş savaşımızın güç kaynağı oldu.

18 1914′ de başlayan I. Dünya savaşı dört yıl sürdü
1914′ de başlayan I. Dünya savaşı dört yıl sürdü. Amerikan kuvvetlerinin savaşa girmesiyle Almanların batı cephesi çöktü. Böylece Almanya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti’nin içinde yer aldığı İttifak Devletleri yenildi.

19

20 ÇANAKKALE ŞİİRİ

21 Tan yeri kızılca ağarırken uzakta Düşman pusudaydı hain bir tuzakta Gel gör ki tüm Mehmetçikler ayakta Can vermeye hazırdılar bu eşsiz vatana.

22 Düşman saldırırken arsızca Mehmetçikte şahlandı kalktı hücuma Mermiler saplanırken her bir vücuda Hissetmiyordu acıyı, koşarken Allah’a

23 Mehmetçik düşerken bir toprağa Buradan geçiş yok diyordu tüm cihana Yakışmazdı esaret yüce Türk halkına Yakışanı yapıyordu o eşsiz ecdadına.

24 Korku yok, ölüm çok şehitler diyarında Bütün Anadolu gelmiş hep bir araya Tek bir vücut, bir ruhtular ilahi manada Çanakkale’yi geçilmez kılarken düşmanına.

25 ŞEHİTLER ABİDESİ

26

27

28

29 ULU ÖNDER ATATÜRK

30

31

32

33

34 ECEM ASLANTAŞ 6 / A ELİF ERTAŞ 6 / A RUHAN TOMBAZ 6 / A


"ÇANAKKALE SAVAŞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları