Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…"— Sunum transkripti:

1 TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
3.ÜNİTE-3.KONU: İSTANBUL’UN FETHİ

2 İSTANBUL’UN FETHİNİN SEBEBLERİ:
1. Osmanlı Devleti'nin Rumeli ve Anadolu'daki topraklarını birleştirme düşüncesi,

3 2. Bizans'ın, Avrupa'yı Türklere karşı her fırsatta kışkırtması ve Haçlı seferlerinin düzenlenmesine yol açması,

4 3. Bizans'ın, Anadolu beyliklerini Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtması. Osmanlı şehzadelerini isyan etmeleri için kışkırtması. Bu nedenle Anadolu Türk siyasal birliği ve Osmanlı Devleti'nin güvenliği açısından tehdit oluşturması,

5 4. Bizans'ın konumundan dolayı, Türk ordularının Rumeli'den Anadolu'ya, Anadolu'dan Rumeli'ye geçerken çeşitli zorluklarla karşılaşması,

6 5. Ekonomik yönden gelişmek isteyen Osmanlı Devleti'nin İstanbul'u alarak kara ve deniz ticaret yollarına egemen olmak istemesi,

7 6. İstanbul'un alınması durumunda, Avrupa devletlerinin Türkleri Balkanlardan atma ümidinin kırılacak olması.

8 İSTANBUL’UN FETHİNİN SONUÇLARI
TÜRK TARİHİ AÇISINDAN: Yükselme devri başladı. Anadolu ve Rumeli toprakları birleştirildi. Boğaz ticaret yolu Osmanlıların eline geçti. Fener Rum Patrikhanesi Osmanlıların himayesine girdi. II. Mehmed’e “Fatih” unvanı verildi, Osmanlı Devletinin İslam dünyasındaki saygınlığı arttı,

9 DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN: Ortaçağın sonu Yeniçağın başlangıcı oldu, Bin yıllık Bizans İmparatorluğu sona erdi Toplar, Avrupa’da derebeyliğin sona ermesine neden oldu, İstanbul’dan giden bilim adamları, Avrupa’da Rönesans ve Reformun başlamasında etkili oldular, Doğu ticaret yollarının Osmanlıların eline geçmesi ve teknolojik gelişmeler coğrafya keşiflerine neden oldu.

10 YAPILAN HAZIRLIKLAR * Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumelihisarı’nı yaptırıldı.

11 Edirne’de döktürdüğü balyemez (Şahi) adı verilen büyük toplarla savaşa hazırlanıldı.

12 * Bizans’a Balkanlar’dan gelebilecek muhtemel Haçlı yardımını önlemek için sınır boylarına akıncı birlikleri gönderildi.

13 * Surlara kolaylıkla çıkabilmek için tekerlekli kuleler yaptırıldı ve İstanbul’a aynı zamanda denizden de kuşatabilmek için 400 parça gemiden oluşan ilk donanma kuruldu.

14 * Surlara kolaylıkla çıkabilmek için tekerlekli kuleler yaptırıldı ve İstanbul’a aynı zamanda denizden de kuşatabilmek için 400 parça gemiden oluşan ilk donanma kuruldu.

15 200 bin kişilik bir kara ordusu hazırlanıldı
*200 bin kişilik bir kara ordusu hazırlanıldı. Haliçteki zincire karşılık gemileri karadan yürüterek Haliç’e sokuldu.

16 *Rumeli’deki kalelere yeniçeri askerleri gönderilerek gelebilecek yardımlara ve yapılacak saldırılara karşı önlemler alandı.

17 * II. Mehmet,’in İstanbul’a gönderdiği özel görevliler aracılığıyla Bizans’ın iç durumunu, askeri gücünü ve zayıf yanları öğrenildi ve göre önlemler ve tedbirler alındı.

18 ALİ GAYNAK


"TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları