Rönesans’ta Teknoloji

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Advertisements

MATEMATİK DERSİ PROJE ÖDEVİ
İlk uygarlık merkezleri;
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
DOĞAL KAYNAKLAR VE İNSAN
? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, … ? ? ?.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULAŞIM ARAÇLARI
KUVVET VE HAREKET Kuvvet, * bir cismi hareket ettirebilir,
BİLGİNLER ULUĞ BEY ARŞİMET EİNSTEİN NEWTON
Buluş Araştırma.
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
SENSÖRLERİN TARİHÇESİ
İletişimin Zamanda yolculuğu
KAZANIMLAR 1. İlk uygarlıkların bilimsel ve teknolojik gelişmelere katkılarına örnekler verir.
III- Deneysel Çalışmalar IV-Sonuçlar ve Değerlendirme
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
Antik Çin Medeniyetinde Tıp
Tarafından yayınlanmaktadır.
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
TÜRKLERDE EĞİTİM.
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER.
EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):
3-5 Yaş Oyun Ve Oyuncak Seçimi
AVRUPADA YENİLİKLER.
Zaman içinde bilim.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
EDİSO NUN HAYATI ADI:ERCAN SOY ADI:ERBAY SINIF:5-A NO:239
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
MADENCİLİĞE GİRİŞ.
Nelerden Bahsedeceğiz
ZAMAN İÇİNDE BİLİM DAMLA NUR KARTAL 7/C 2.
ÇİN MEDENİYETİ.
SANAT TARİHİ Rönesans Resim Sanatı.
Gerçekleşen Düşler Ünitesi Buluşlar ve Teknolojik Gelişmeler
Patlayıcılar ve Roket Yakıtları
OSMANLI VE TÜRKiYE’NiN GERÇEK TARiHi
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
İLK ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
4.Sınıf IŞIK ve SES IŞIK.
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
ILETİŞİM ARAÇLARI.
CAMLAR.
SİMYADAN KİMYAYA Halil KÖSEOĞLU
Gerçekleşen Düşler İcatlar ….
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
LAVİ TEKNİĞİ Burcu Aslı ÖZKAN Şekil 1.
Kitap Kapağı Resimleme
DERS: TÜRK DİLİ VE EDEBİYAT KONU: KAĞIDIN İCADI VE KAĞIT TÜRLERİ HOCA: KENAN DEMİR AD-SOYAD: ŞEVVAL ALP SINIF-NO: 10/E-535.
HAZIRLAYAN Berfin AKTA Ş Marek Brzozowski,Tuval Üzerine Akrilik, 50x65 cm,1999.
Simya; Teorik temelleri olmayan, deneme yanılmaya dayanan  çalışmaları  içeren,  bu  nedenle  sistematik bilgi birikimi sağlamayan bir uğraştır. İnsanoğlu.
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
Kazanım 1. Buluşlarla teknolojik gelişmeleri ilişkilendirir.
MENDERES BALTA  Basım mürekkep uygulama yoluyla bir levha veya kalıbı kağıda yada kumaşa bastırarak, günümüzde ise birçok başka yöntemle metin.
Osmanlı’da Yerel Basın ( ) Menderes Balta
ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ
MONA LISA TABLOSUNUN SIRRI BEYZA ÇALIŞKAN 7/E 141.
BİSİKLET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Altıncı hafta El yazmalarından matbaaya
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
COĞRAFİ KEŞİFLER.
TARIM – SANAYİ – BiLGİ ve BİLGİ ÖTESİ TOPLUMLAR
Sunum transkripti:

Rönesans’ta Teknoloji

Ana başlIklarImIz Barut ve Ateşli Silahlar Pusula Matbaa Georg Bauer Leonardo da Vinci Ekstra***

Barut ve Ateşli Sİlahlar Çinlilerin M.Ö 1000 yıllarında çömlek ve gülle içerisindeki ateşi kullanarak savaş- arabalarıyla düşmana karşı atıyorlardı. Çinliler M.Ö 428-424 yılları arasında bu kez kömür, kükürt ve zift gibi yanıcı maddeleri kullanmışlardır. Çinliler kara barut kullanarak M.S VIII yüzyılda havai fişek yapmaya başlamıştır. 1231 yılında el bombaları ,XIII yüzyılı sonlarında tüfek, 1200’lerde barutlu top üreten ve kullanan ülke yine Çin’di.

Baruttan İlk bahsedenler Roger Bacon (1224-1294) 1250’lerde ilk kara baruttan bahseden kişidir Berhold Schwartz (1318-1384) Kendisi 66 yıl yaşamıştır, ve barutlarla ilgisi olarak tanınır. Kendisi Venediklilerin kullandıkları topları dökmüş ve gülleleri uzağa fırlatmak için Kara Barutu Kullanmıştır.

Berhold Schwartz

Barutlar İslam dünyasında geliştirilen ilk ateşli silah 1304 te yapılmıştır. Avrupa barutu başlar madencilik ve yolda kullanmış olsa da XIII’da silahlara yönünü çevirmiştir. İlk Savaş topu çizimleri 1325’lere kadar dayanır

Pusula M.Ö IV yüzyıllarda ilk ortaya çıkmıştır Feng Şui, yani Rüzar ve Su düşünseciyle başlamıştur Doğada var olan yaşam enerjisini, yaşanılan mekânlarda harekete geçirme yöntemlerini gösteren eski bir Çin öğretisidir. 5 elementten ve birbirleriyle ilişkisinden bahsetmiştir

Manyetik pusula Feng şui yönlerle ilgilidir ve manyetik pusulayada yakından ilgilidir Pusulanın ilk biçimi güneyi gösteren kaşık tan yapılmıştır Ve pusula o yıllarda çoğunlukla denizciler tarafından yararlanılmıştır.

Matbaa 4 aşamada inceleyebiliriz. 1-Kağıt Yapımı 2-Mürekkep Yapımı 3-Oymacılık Tekniği 4-Johannes Gutenberg

KağIt YapIMI M.S 95 yılında Çinliler tarafından bulundu. Kağıt ve Samanın karıştırılmasıyla hamuru yapmışlardır. Aslında daha önceleri papirus bitkisinin sapını dövüp sonrada kurutarak kullanıyorlardı.

MüREKKEP YAPIMI Mürekkep M.Ö 1300’lere doğru Çinliler ve Mısırlılar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Dumandan çıkan isi, su ve bitki zamklarıyla karıştırarak bulmuşlardır. Bir yerden sonra topraktaki renklendiriciler sayesinde istedikleri renkleri elde etmişleridir.

OymacIlIK TEKNİĞİ Basımda önemli bir yer edinmektedir. İlk baskılar oyularak elde ediliyordu. Tahmin edileceği üzeri yine Çinliler ilk bilenlerdendi. M.S VIII Yüzyıllarında Tahta oyuluyor daha sonrada mürekkebe sürülüyordu.

JOHANNES GUTENBERG (1394-1468) İlk matbaayı icat eden kişidir metal baskılar yaparak. Kağıtıdın iki yüzünüde kullanabileceği bir cendere geliştirdi. Bastığı ilk Kitap İncil’dir Rönesans’ın en büyük buluşu matbaa olarak görülmektedir.

GEORG BAUER (1494-1555) De re Metallica adlı kitabı yazmıştır Kendisi kimya ve tıp eğitimi alsada madenciliğe boş zamanlarında bakıyordu. Kendisi ölen mandenciliği yeniden canlandırmaya çalışmıştır ‘Önce sıhhati sonra karı düşünmek gerek!’ = maden temiz hava verilmesi gerektiği söyler Suyu çekmek ile ilgili yorumlar yapmıştır.

LEONARDO da Vinci (1452-1519) Bir ressam aynı zamanda heykeltıraştı. Leanardo Milano Düküne mektup gönderdi Dük’ savaş çizimleri ve mühendislikleri için istedi ve kabul gördü. Daha sonra Venedik ve Roma’da zaman geçirdi Kendisi anatomi- bilim- savaş araçları hatta astronomi ile bile ilgilenmiştir.

ÇİZİMLERİ

Savaş ODAKLI ÇİZİMLERE

assassin's creed brotherhood 2010 tarihinde Rönesans dönemi anlatan bir ubisot oyunu Oyundan çok önemli olan oyundaki Leonardo Da Vinci Kısmı ve makinelerine bakıcaz.

Leonardo Da VİNCİ

TANK

Uçma MAKİNESİ

MakİNELİ tüfek

Bana katlanIdIğIz İÇİN HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER İNŞALLAH BEĞENMİŞSİNİZDİR