Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ

2 İlk ısınma Isıtmanın bütün ülkelerdeki en eski şekli yer ocağında odun yakarak ısınmadır. Açık havada yakılan bu ocak aynı zamanda yiyeceklerin pişirilmesi amacı ile de kullanılmaktaydı.

3 İlk konfor mangal Ocağın oda içerisine taşınması ve sonraları da baca ilavesi ile uzun yıllar ihtiyaca cevap veren ısınma şekli olarak kullanıldı. Dumanın odaya yayılması ve ocağa doğru oluşan hava akımının insanı bir taraftan ısıtırken öbür taraftan üşütmesi ocak kullanımının mahsurlu yönleriydi. Romalıların odun kömürünü bulmaları ile dumanı gitmiş korların madeni kap içerisinde odaya ısı vermesi oldukça konfor sağlamıştır.

4 İlk soba 10. yüzyıldan sonra taş ve kil sobaları kullanılmaya başlandı. 14. Yüzyılda yapılan çini sobalar bu konuda çok önemli bir gelişmeydi. Zamanla daha da geliştirilen bu sobalara bugün bile rastlanılmaktadır.

5 Madeni soba Bugün kullanılan madeni sobaların ilk olarak yapımı ise 17. yüzyıla rastlar.

6 İlk merkezi ısıtma İngiltere’de ilk olarak 1750 sıralarında buhardan yararlanılarak ısıtma sistemi gerçekleştirildi. Önceleri buhar basıncı 1-2 atü, ısıtıcı ise düz boru, serpantin veya helozonik borulardı. Sonradan bu sistemde alçak basınçlı buhar kullanıldı.

7 İlk seri üretim Amerika’da ilk olarak 1870 yılında döküm kazan kullanıldı. Yine aynı ülkede 1880 de döküm radyatör kullanıldı. Fransa’da ilk olarak 18. Yüzyıl ortalarında sıcak sulu ısıtma sistemi kullanıldı.

8 İlk Kaynar Sulu sistem Almanya’da bu konuda ilk kullanım yine sıcak sulu ısıtma ve yıl 1850 dir. ilk dilimli kazanı 1895 de Strebel yaptı. Daha sonraları Rietschel bu kazanları geliştirdi. Kaynar sulu ısıtma ilk olarak 1831 de İngiltere’de Perkins tarafından uygulandı. Kapalı boru sistemi, kalın etli borular ile 200 atü’ye kadar basınç denendi.

9 İlk Şehir Isıtması İlk şehir ısıtması 1900 yıllarında Almanya’nın Dresden şehrinde uygulandı. Bu uygulamada uzaklık 1050 metre idi ve binalar tek merkezden ısıtılıyordu.

10 Türklerde ısıtma Ülkemizde merkezi ısıtmanın ilk örneklerini Türk hamamlarında görmek mümkün. Türklerde hamam tarihi kadar eski olan bu tür ısıtmada sıcak su üreten ocaklar aynı zamanda döşemeyi de ısıtarak konfor sağlıyordu. Çıkan gazlar ise dış duvar aralıklarından geçerek içeriyi sıcak tutardı.

11 İstanbul’da Konfor Eski İstanbul evlerinde mutfak ve oturma odalarının ortak duvarları arasına yerleştirilen çini sobalar mutfaktan yakılır, bir taraftan mutfakta yemek pişirilirken diğer taraftan oturma odaları ısıtılırdı. Bu şekilde aynı zamanda dekoratif bir düzey oluştururlardı.

12 Türklerde ilk merkezi ısıtma
19. yüzyıl yapımı olan Doğubeyazıt’taki İshak Paşa sarayındaki sistem kendi türü içinde örnek gösterilebilir. Bu binada alt katta aynı zamanda sarayın mutfağı olarak da kullanılan ocaklardan çıkan gazlar künk borular yardımı ile sarayın dış duvarlarından geçirilerek saray odalarının ısıtılmasında kullanılmıştır.


"ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları