Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CAMLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CAMLAR."— Sunum transkripti:

1 CAMLAR

2 HEDEFLER Cam kavramının açıklanması, yapısı ve türleri
Camın fiziksel ve kimyasal özellikleri Camın üretiminde uygulanan yöntemler Seramik kavramının açıklanması Seramik malzemelerinin sınıflandırılması Görsel Sanatlar ve Kimya ile olan ilişkisi

3 CAM aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle,diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan bir sıvıdır. Camlar erimiş haldeki amorf yapısını koruyarak katılaşan inorganik cisimler olarak tanımlanabilir.

4 Cam sıvı mıdır, yoksa katı mıdır?

5 CAMIN GENEL ÖZELLİKLERİ
Büyük bir çeşitlilik gösteren cam ürünlerinin hemen hemen bütün sanayi alanlarında ev ve sanat faaliyetlerinde yeri vardır. Mekanik ve kimyasal dayanıklılık,su geçirmezlik, estetik ve optik işlevleri vardır. Optik camın ayrıcalıklı kullanım alanıdır.Saydamlığı sayesinde iç ve dış kısımları arasındaki görsel teması sağlar.

6 CAMIN YAPISI Camın yapısındaki temel bileşen kısaca silis olarak adlandırılan, kimyasal formülü SiO2 olan silisyum dioksittir. Silis dayanıklılığı yüksek olan bir maddedir. Ayrıca asitlerden de etkilenmez.

7 Cama ayrıca alkali ve toprak alkali oksitler ve az bir oranda da renk verici oksitler ilave edilir.
Soda veya potasyum,kireç ve renk verici veya ağartıcı maddelerden oluşan karışımın uygun koşullarda eritilerek cam kumu elde edilir.

8 Bu camın ışığı geçirme özelliği yüksek,işlenme sıcaklığı düşüktür.
CAM TÜRLERİ SODA-KİREÇ CAMI: Evlerin pencerelerin de, çay bardaklarında ve daha birçok amaçla kullandığımız cam türü soda- kireç camıdır. Bu camın ışığı geçirme özelliği yüksek,işlenme sıcaklığı düşüktür.

9 Soda yerine kurşun oksit kullanılarak üretilen cama,kurşun camı denir.
KURŞUN CAMI: Kurşun cam yapısının daha yumuşak olması nedeniyle işlenebilir özelliktedir. Soda yerine kurşun oksit kullanılarak üretilen cama,kurşun camı denir.

10 BOROSİLİKAT CAMI: Işık geçirgenliği yüksek olan borosilikat camları mercek ve prizma camlarının üretiminde kullanılmaktadır. Borosilikat camı suya, asitlere,tuz çözeltilerine,organik maddelere ve halojenlere(klor ve brom)yüksek düzeyde dayanıklılık gösterir.

11 CAMIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ:
Fiziksel bakımdan bir katıdır. Belirli bir erime noktası yoktur. KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkali ve toprak alkali bileşiklerinin erime ve bozunmasından oluşan uçucu olmayan inorganik oksitler, kum ve diğer cam yapıcı maddelerden oluşmuştur.

12 CAM ÜRETİMİNDE UYGULANAN İŞLEMLER:
1)BİÇİMLENDİRME a)Üfleme(Şişirme) Yöntemi b)Dökme-Silindirleme Yöntemi c)Çekme Yöntemi d)Yüzdürme Yöntemi e)Lif Haline Getirme Yöntemi f)Köpük Haline Getirme Yöntemi 2)İŞLEME a)Temperleme b)Rodajlama c)Lamine d)Renklendirme e)Asit ve Kumlama f)Bombeli Temper

13

14 SERAMİK NEDİR

15 Seramik; bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi sonucu oluşan inorganik bileşiktir

16 Üretimi Genellikle kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolin ve benzeri maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler.

17 KİLİN ÖZELLİKLERİ Plastisite: Ezilmiş kile uygun miktarda su karıştırıldığı zaman işlenebilme ve şekillendirme özelliği kolaylaşır. Suyun dışında hiçbir madde kile plastisite özelliği kazandırmaz. Kohezyon: Bu özellik kil hamuruna kuruduğu zaman kendine verilen şekli muhafaza etme özelliği kazandırır. Renk: Killer metal oksitlerle karışık bir şekilde bulunduklarından doğal olarak renklenmiş durumdadırlar. Kil, içinde bulunan maddelere göre farklı renkler almaktadır. Rötre: Kil su ile yoğurulup şekillendikten sonra kurumaya terk edilirse şekillendirme sırasında verilmiş olan ölçüleri küçülür. Bu olaya kilin rötre yapması denir.

18

19 Yarı boşluklu seramik malzemeler Boşluksuz seramik malzemeler
Seramik Malzemenin Sınıflandırılması Boşluklu Seramik Malzemeler Yarı boşluklu seramik malzemeler Boşluksuz seramik malzemeler

20

21  İleri teknoloji seramikler
 SERAMİKLERİN GRUPLANDIRILMASI  Geleneksel seramikler  İleri teknoloji seramikler

22 SERAMIK SIRLARI  Sırlama temel maddesi olarak genellikle metal oksitler kullanılır.  Sırlı pişirim, seramik ürünlerin sırlandıktan sonra fırında, belirli bir program içerisine ısıtılması ve soğutulması işlemidir.

23 GÖRSEL SANATLAR KİMYA İLİŞKİSİ

24 Sanat, bilim ve teknolojinin var olan kültürel bir noktada birleşmesi  ve bilginin bu çeşitli alanlarının birbirlerini etkilemesi ve bu anlamda yapılan  denemeler sanatçılar ve bilim adamları için bir ilham kaynağını oluşturur. Kimya alanı bilgilerini derinleştirmede sanatçının tekniğinden faydalanır ve her iki alanda ortak olan noktalardan biri ilham kaynağı olarak doğadaki maddeler ve doğadan yola çıkılarak ulaşılan gerçeklerdir.

25 Sanat ve kimya arasındaki ilişki farklı çıkarlar için de olsa  ilk çağlardaki insanların tanınmasından tutarak her iki alanı da kapsayan dokusal yapıya, boya ve pigmentlerin özelliklerine, ateşin ve suyun kullanımı ve  dönüşümüne kadar dayandırılabilir.

26 Kimya dünyası için önemli bir buluş olan Periyodik tablonun bulunuşu buna en güzel örneklerden birisidir.  Leonardo da Vinci’nin kan dolaşımı

27 Bilimde de yeni modeller ve teorileri yaratmak için sanatta olduğu gibi hayal gücü ve yaratıcılığa ihtiyaç vardır Kimya çalışmalarında ilerlemeler sanat dünyasına yeni teknikler ve malzemeleri getirmiştir.

28 TEŞEKKÜRLER İzel İNCE - 2014201098 Gİzem ÖCAL - 2014201089
Derya ÇAĞLAR Derya BüŞra ATILGAN


"CAMLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları