Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKLERDE EĞİTİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKLERDE EĞİTİM."— Sunum transkripti:

1 TÜRKLERDE EĞİTİM

2 A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
EĞİTİM ANLAYIŞI İlk Türk Devletlerinde bilgili olmak sadece yöneticilerin sahip olması gereken bir özellik olarak görülmemiştir. Bilgelik, toplumun diğer fertlerinde de aranarak “alp insan” anlayışı ortaya çıkmıştır. Türklerde yazı çok eskidir. M.Ö V. Yüzyıla ait Esik Kurganında bulunan 11 harflik iki satır yazı; Türklerde yazının çok eskiden beri kullanıldığının göstergesidir. Esik Kurganından çıkan İskit kupasındaki runik yazı

3 A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
EĞİTİM ANLAYIŞI Uygurlar, ilk kez eğitim kurumlarını oluşturmuşlardır. Bilim, sanat, eğitim ve öğretimde öncülük yapmışlardır. Uygurlar kağıdı ve matbaayı Avrupalılardan önce kullanmışlar, kendilerine ait mabetlerde dini nitelikli eserler yer almıştır.

4 A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
ASKERİ EĞİTİM Türklerde toplumun her ferdi nerede ve nasıl hareket edeceğini önceden bilmesi gerektiğinden askeri eğitim zorunluluk halini almıştı. Türklerde her çocuk ata binmeyi ve at üzerinde ok atmayı öğrenirdi. Barış zamanında yapılan sürek avları bir nevi askeri tatbikat niteliğindeydi.

5 A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
MESLEKİ EĞİTİM Türkler savaşçı-göçebe bir karaktere sahip olduklarından çadır, kürk, halı, kilim, madeni eşya ve silah yapımında ileri gitmişlerdir. Araç ve gereçlerin yapımında farklı madenlerin kullanılması Türklerde madenciliğin gelişmesini sağlamıştır.

6 A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
TÜRKLERDE BİLİM İlk Türklerin yaşadıkları bölgelerde bulunan çeşitli kaplar, giysi, takı ve hayvan kalıntıları Türklerin bazı basit tekniklerle kimya, ilaç yapımı, veterinerlik ve tıp ile ilgili bilgilere sahip olduğunu göstermiştir. İpek Yolu güzergahındaki bölgelerde yaşayan Türklerin önemli geçim kaynaklarından biri de ticaret olmuştur. Bu yüzden Türkler ticaretle de ilgilenmiştir. Erken tarihlerden itibaren on tabanlı (desimal) sistemi kullanmışlardır.

7 A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
TÜRKLERDE BİLİM Türkler, güneş ve ay hareketlerini izlemişler, Venüs ve Merkür gezegenlerinin varlığını tespit ederek onları sabah yıldızı ve akşam yıldızı olarak adlandırmışlardır.

8 A) İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EĞİTİM
TÜRKLERDE BİLİM Otacı adı verilen şifacılar halkın tedavisinde görev almıştır. Uygurlar Çinlilerde görülen akupuntur benzeri bir tedavi uygulamışlardır. Uygurlar hayvansal ve bitkisel ürünlerden ilaçlar yapmışlardır.


"TÜRKLERDE EĞİTİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları