SES VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ SES VE GÜRÜLTÜNÜN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.
HAYVANLARDA ÜREME İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada bir hayat döngüsü vardır. Hayvanlar,beslenme,çoğalma şekli ve yavru bakımı açılarından farklılık.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
Acil Durum Yönetimi Eğitimleri
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
IŞIK VE SES.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
G Ü R Ü L T Ü
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
FİZİKSEL ETKİLERİ ; Geçici veya sürekli işitme bozuklukları.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
Ψ Bölüm 2- Devam.
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
SES.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SES KİRLİLİĞİ.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
İşitme engelliler.
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
Kekemelik.
HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA).
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
Sınav Kaygısı.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
GÜRÜLTÜ NEDİR? İnsanlar üzerinde olumsuz etki yapan ve hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. – İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde.
STRES YÖNETİMİ
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ RUKİYE ALVER 9-B GÜRÜLTÜ "Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler." Robert.
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
Sunum transkripti:

SES VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ SES VE GÜRÜLTÜNÜN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BartIn ünİversİtesİ SES VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ SES VE GÜRÜLTÜNÜN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ 2016

GÜRÜLTÜNÜN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Ses ve gürültü arasındaki ayrım kişilere göre değişebilir. Bazı insanların kulağına müzik olarak gelen bir takım sesler, diğer insanlar için rahatsız edici olabilir ve gürültü olarak algılanır. Rahatsızlık duyma sınırı da insandan insana faklılık gösterebilir. Ancak gürültünün insan sağlığını ve rahatını bozduğu, olumsuz psikolojik etkiler yaptığı ve kaza tehlikesini artırdığı bir gerçektir. Gürültünün tür ve derecesine göre psikolojik etkileri de farklıdır.

GÜRÜLTÜNÜN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ FİZİKSEL FİZYOLOJİK PSİKOLOJİK PERFORMANS

FİZİKSEL ETKİ Gürültünün işitme duyusunda oluşturduğu olumsuz etkilerdir.

Akustik zedelenme ya da travma FİZİKSEL ETKİ Gürültüye maruz kalma sonucunda işitme sisteminde başlıca 3 etki görülür. Akustik zedelenme ya da travma Geçici eşik kayması Kalıcı eşik kayması 1 2 3

FİZİKSEL ETKİ GEÇİCİ EŞİK KAYMASI Gürültülü bir ortamda bir süre kalındığında meydana gelen geçici eşik düşmesidir. Gürültülü bir iş yerinde kısa bir süre bulunduktan sonra çok iyi işitememe ve kulaklarda bir çınlama hissedilir. Bu duruma, geçici eşik kayması denir. En çok karşımıza çıkan geçici etki; duyma eşiği kayması veya duyma yorulması olarak bilinen işitmedeki geçici kayıptır.

FİZİKSEL ETKİ 2 GEÇİCİ EŞİK KAYMASI Gürültüden kısa bir süre uzak kalındığında, çınlama ve sağırlık hissi yok olur. Gürültüye ne kadar uzun süre maruz kalınırsa, işitme duyusunun normale dönmesi de o kadar uzun zaman alır. Gürültünün hiç iz bırakmaması için gürültüden uzak sakin bir yerde geçirilecek süre, gürültüde kalınan sürenin karesi kadardır. 2 2

FİZİKSEL ETKİ KALICI EŞİK KAYMASI Uzun süre aşırı gürültüye maruz kalındığında, işitme kaybı süreklilik kazanır. Kalıcı işitme kaybının geriye dönüşümü yoktur. Bu hastalık uzun süre mesleki olarak gürültüye maruz kalanlarda her iki kulakta simetrik olarak ortaya çıkar. Başlangıçta, kişi işitme kaybının farkında değildir. Son dönemde kulakta devamlı bir uğultu duyulur. İşitme kaybı kişinin yaşı, cinsiyeti, daha önce geçirdiği kulak enfeksiyonlarına bağlıdır. Gürültü sonucu ortaya çıkan işitme kaybı ülkemizde en sık rastlanan meslek hastalığıdır.

FİZYOLOJİK ETKİ Bunlar insan vücudunda oluşan değişikliklerdir. Kas gerilmeleri Stres Baş dönmesi Kan basıncında artış Kalp atışının ve kan dolaşımının değişmesi Kanın koyulaşması ve kan damarlarının genişlemesi Göz bebeği büyümesi Uykusuzluk

FİZYOLOJİK ETKİ Ayrıca gürültünün düzeyi ve süresi ile ilgili olarak; Migren Ülser Gastrit gibi hastalıkları karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde hamilelik döneminde gürültüye maruz kalan deneklerdeki ölü doğum oranının, kontrol grubuna oranla çok daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

PSİKOLOJİK ETKİ Gürültünün psikolojik etkileri; Sinir bozukluğu Korku Tedirginlik Yorgunluk Zihinsel etkilerde yavaşlama Sıkıntı duyma

PSİKOLOJİK ETKİ Gürültü bazı durumlarda karakter değişikliklerine bile neden olabilir. Bu konuda eğilimi olanların hızla hastalıklarının ilerlemesine ve sonuç olarak kişilerin çabuk sinirlenmelerine ve kızmalarına neden olabilir.

PSİKOLOJİK ETKİ Glass Harmonica’ dan çıkan seslerin insan beyni ve kulağıyla bilinmeyen bir etkileşimi olduğu varsayılmaktadır. Bu seslerin insan beyninde sağ ve sol kulak arasındaki nirengi noktasını tam olarak bulamadığı ve bundan dolayı katman farklılığına yol açtığı tespit edilmiştir.  Sesin kaynağı ve nereden geldiği beyin tarafından asla algılanamamakta ve sağ beyin ile sol beyin arasındaki corpus collosum zarar görmektedir. Bunun sonucunda insanda şizofrenik eğilimler görülmeye başlamakta ve son olarak kişi delirmektedir.

PERFORMANS ÜZERİNE ETKİ Performans üzerindeki etkileri iş verimini azaltması ve işitilen seslerin anlaşılmaması olarak tanımlanır. Konuşmanın algılanabilmesi ve anlaşılabilmesi, seslerin düzeyi ile doğrudan ilişkilidir. Gürültü, iş verimliliğini ve üretkenliği olumsuz yönde etkilemektedir. Karmaşık işlerin yapıldığı ortamların, gürültüsüz ortamlar olması gerekmektedir. Özetle ortamda belli bir iş ya da fonksiyon için belirlenen arka plan gürültüsünün fazla olması durumunda, iş verimliliğinin düştüğünü söylemek mümkündür.

GÜRÜLTÜNÜN DİĞER CANLILAR ÜZERİNE ETKİSİ Ses kirliliği hayvan topluluklarının Ürkmesine Göç Etmesine Davranış Değişikliğine neden olmaktadır.

GÜRÜLTÜNÜN DİĞER CANLILAR ÜZERİNE ETKİSİ Balina veya yunusların hayatta kalmak için işitme duyularını kullanmaları gerekmektedir. Ancak maruz kaldıkları ses kirliliği, kafalarını karıştırmakta ve bu nedenle ne üremeleri için eşlerini, ne de hayatta kalabilmek için gerekli olan yiyecekleri bulabilmektedirler. Ayrıca balina veya yunus sürülerinin son yıllarda toplu halde karaya vurmalarının en büyük nedeninin yine ses kirliliği olduğu düşünülmektedir. Uzmanlar, göç eden balıkların karşılaştıkları dev bir geminin yaydığı ses dalgaları yüzünden yönlerini şaşırarak sığ sularda sıkıştığını savunmaktadır. Yine gürültünün bazı kuşların sesinde başkalaşıma neden olduğu saptanmıştır.

GÜRÜLTÜNÜN DİĞER CANLILAR ÜZERİNE ETKİSİ Araştırmacılar gürültünün bitkiler üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla içinde binlerce gaz çıkarma kuyusunun yer aldığı, geniş bir doğal bölgeyi incelemiştir. Gaz çıkarma işlemi, büyük gürültü çıkaran sayısız kompresörle sağlanmaktadır. Seçilen araştırma alanı yalnızca gürültüye maruz kalan ve bunun dışındaki faktörlerden etkilenmeyen bir alandır.

GÜRÜLTÜNÜN DİĞER CANLILAR ÜZERİNE ETKİSİ 3 yıla yayılan gözlemleri sırasında dikkatlerini çeken ilk şey, sinekkuşu diye adlandırılan, serçegillerden bir kuşun burayı mekân tutması olmuştur. Bunu, daha büyük ve yırtıcı kuşların gürültüden dolayı buradan uzak kalmalarına bağlamışlardır. Sinekkuşu bu sayede, kendi ve yavruları için güvenli bir bölge kazanmış ve bunun yanında bölgenin çiçektozu taşıyan en etkili canlısı haline gelmiştir.

GÜRÜLTÜNÜN DİĞER CANLILAR ÜZERİNE ETKİSİ Araştırma 2. aşamasında çam ağaçlarına yönelmiş, gürültüye yakın ve uzak çam ağaçlarına 120 kadar kamera yerleştirilmiştir. Kargalar gürültüsüz ortamdaki çamlardan dökülen tohumları daha sonra beslenmek amacıyla toprağa gömüp saklamış,  ancak gürültülü ortamlara hiç yaklaşmamışlardır.  Böylece ses kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığı yerlerde tohumlar toprağın üzerinde kalıp, diğer canlılar tarafından tüketilmiştir. Gürültünün az olduğu yerlerde ise tohumlar toprak altına saklanmış, bir kısmı zamanla yeşermiş ve doğa yeni çam fidanları kazanmaya başlamıştır.

KAYNAKLAR https://ekogazete.wordpress.com/2012/04/09/ses-kirliligi-dogal-gelismeyi-etkiliyor/ http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/11680.htm http://gurultu.cevreorman.gov.tr/gurultu/AnaSayfa/gurultu/sagliketkileri.aspx?sflang=tr http://www.zararlari.org/gurultunun-zararlari/ http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/ http://cevreonline.com/gurultu-ve-titresim/ http://gurultusesbariyeri.com/billur/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=6&lang=tr

HAZIRLAYANLAR YASEMİN TURHAN BİRGÜL ÖZDEMİR BERİVAN TEKER FATMA YETİREN