Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI."— Sunum transkripti:

1 ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

2 BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI

3 1) BESLENME PROGRAMI Anne adayının hamileliğin ilk günlerinden itibaren çok iyi beslenmesi, insan vücudunda olması gereken vitamin, mineral, protein gibi besinleri mutlaka her gün tüketmesi gerekmektedir. Anne adayının beslenmesine hem hamilelikte hem de doğumdan sonra emzirme döneminin sonuna kadar dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü bebek anne karnında iken anne ne yerse bebek de onu yer, anne adayı ne kadar vitamin, mineral, proteine önem verirse buna bağlı olarak bebeğin de tüm değerleri, olması gereken bir seviyeye gelir.

4 MUTLAKA TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER DEMİR KALSİYUM FOLİK ASİT PROTEİN SU

5 2) TOKSİNLER Anne adayının hamilelik süresince tüm toksinlerden uzak durması gerekmektedir.. Anne adayının kanında birtakım metal seviyesinin artması nedeniyle fetüsün beyninde toksin etkisi ortaya çıkar. Aynı zamanda havası çok kirli olan birtakım şehirlerde yaşayan anne adayları için de bazı tehlikeler ortaya çıkmaktadır. Hava Özellikle egzoz dumanının çok fazla olduğu şehirlerde yaşamak anne adayları ve bebekleri için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu tür şehirlerde yaşayan annelerin bebeklerinin zeka geriliği, davranış sorunları ya da otizme biraz daha eğilimli olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

6 3) ALKOL VE SİGARA Alkol ve sigara kullanan anne adayının bebeği bu maddelerden çok olumsuz bir şekilde etkilenerek zeka gelişiminde eksiklikler ortaya çıkabilir. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik süresi boyunca ve emzirme sürecinde sonra alkol, sigara kullanımına ara vermeleri gerekmektedir. Çünkü alkol ve sigaranın bebeğe verdiği zararı hiçbir madde vermemektedir. Sigara içen anne adaylarında bebeğin vücuduna ve beynine giden kan azalmaktadır, bunun sonucunda beyin hücrelerinde büyük bir tahribat ortaya çıkar. Anne adayının alkol kullanımını sonucunda ise, bebeğin beyin hücrelerinde direkt olarak hücre harabiyeti meydana gelir. Beyin hücreleri harabiyet yapan bebeklerde ise, dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, sebep-sonuç ilişkisi arasındaki bağlantıyı kuramama, motor fonksiyonu bozukluğu meydana gelebilecek olan rahatsızlıklar olabilir. Anne adayının aşırı alkol kullanımı neticesinde bebeğin kafatası küçük olmasından dolayı zeka geriliği durumu ortaya çıkmaktadır. Madde bağımlısı olan anne adaylarının bebeklerinde ise, zeka geriliği, küçük ebatlara sahip olan kafa, davranış bozukluğu ve sosyalleşememe sorunu meydana gelmektedir.

7

8 4)STRES Anne adayında meydana gelen aşırı sıkıntı ve stres, anne adayının kanındaki kortizon hormonunun seviyesini çok yükseltir ve bebekte beyin gelişimi etkilenir. Stresin anne adayının doğurması sonrasında bebeklerde dikkat eksikliği, dil yeteneklerinde meydana gelen düşüklük, kaygı bozukluğu, hiperaktivite bozukluğu gibi rahatsızlıklarla direkt ilgili olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

9 5) AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR Anne adayının, hamilelik sürecinde kızamıkçık, toksoplazma, Herpes Tıp 2, CMV gibi hastalıkların ortaya çıkması sonucunda fetusta beyin harabiyeti, işitme kaybı, görme kaybı, epilepsi ya da zeka geriliği ortaya çıkabilir. Bebeğin biraz büyük olması sonucunda doğumun zor geçmesi ya da bebeğin beyninde zedelenme meydana gelmektedir. Anne adayının yetersiz bir şekilde kilo alması durumunda bebekte gelişim geriliği ya da düşük zeka rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır.

10 6) KAFEİN Hamilelikte anne adayının bir fincan kahve içmek güne daha dinç başlamak adına iyi bir çözüm yöntemi olabilir ve hamilelikte bir fincan kahvenin sakıncası yoktur ama daha fazla oranda kahve tüketimi bebeğe zarar vermektedir. Anne adayının hamilelik süresi boyunca kafein oranı yüksek olan içeceklerin ya da kafein içeriği yüksek olan yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi sonucunda bebeğin gelişimi normal seviyenin daha çok altında kalmaktadır ve bebeğin gelişim geriliği yaşamasına neden olmaktadır.

11 7) İLAÇ KULLANIMI Bazı ilaçların hem hamilelik süreci boyunca hem de emzirme sürecinde anne ve bebek için çok zararlı olduğu bilinmektedir. Özellikle antidepresanlar kategorisinde yer alan ilaçlar anne karnındaki bebeğin her yönden gelişimine çok büyük zarar vermektedir. Anne adayı eğer ilaç kullanacaksa bunu doktoruna sorup, doktorun onayını aldıktan sonra kullanması daha doğru bir tercih olacaktır. Anne adayının hamilelik süreci öncesinde de kullandığı birtakım ilaçlar varsa, bu bilgiyi doktoruyla mutlaka paylaşması ve doktorunu bu konuda bilgilendirmesi gerekir.


"ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları