Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

2 Şimdi kırmızı elmalarımızı elimizden bırakalım, pembe gözlüklerimizi çıkaralım, bi daha bakalım.
Ne mi gördük? 

3

4 Pestisitler İnsektisit Herbisit Fungusit Akarisit Rodentisit Nematisit Mollusisit Bakterisit Virüsit

5

6 EN ÇOK KULLANILAN PESTİSİT ÇEŞİDİ (DDT)
Çevrede doğal olarak oluşmayan, beyaz renkli, tatsız ve kokusuz bir maddedir.

7 Tütün ve pamuk tohumlarının korunmasında, malarya ve tifo gibi hastalıklara neden olan zararlı böceklerin tarım ürünlerinde kontrol edilmesi amacıyla geniş çapta kullanılan en önemli insektisit konumuna gelmiştir. Düşük dozda DDT insanlarda kusma, bulantı ishal, karaciğer enzim aktivitesinde azalma, gözlerde burunda boğazda kaşıntı, huzursuz heyecanlı ve sıkıntılı davranışlara neden olurken; yüksek dozda titreme ve kasların istemsiz kasılmasına neden olur.

8

9 Bazı Pestisit Ailelerinin Zararlı Etkileri

10 Fungusitler (Mantar Öldürücüler)
Fungusitlerin insanlar üzerindeki akut toksisitelerinin düşük seviyede olduğu kabul edilir. Ancak cilt ve gözler için tahriş edici olabilirler. Püskürtülme sırasında solunulması durumunda, boğaz tahriş olabilir, öksürme ve hapşırma görülebilir.Fungusit zehirlenmelerinin önemli bir bölümü tohum tahılların tüketilmesinden kaynaklanır. Bu çeşit zehirlenmelerin önüne geçmek için parlak renkli bir boya kullanılmaktadır.

11 İnsektisitler(Haşere öldürücü)
Pestisit zehirlenmelerinin en büyük bölümünden insektisitler sorumludurlar. En ciddi ve tehlikeli pestisit zehirlenmeleri organophosphate (organofosfat) ve carbamate (karbamik asit tuzu) insektisitlerine akut olarak maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Organophosphate ve Carbamate insektisitler sinir sisteminin bozulmasına neden olur. Sinir sistemlerinde kolinesteraz bulunan bütün canlılar-böcekler, balıklar, kuşlar, insanlar ve diğer memeliler-bu kimyasallar nedeniyle zehirlenebilirler.

12 Herbisitler (Bitki Öldürücü)
Zararlı otların yetişmesini engellemek için kullanılan pestisitlere herbisit denir. Genelde herbisitlerin akut toksisitesi oldukça düşüktür.Bir kısmı güçlü asitler, aminler, esterler ve fenoller olduklarından deride tahrişlere neden olabilir. Püskürtülme sırasında soluma durumunda burun içinde ve göğüsde yanma hissi olabilir. Uzu süre soluma durumunda ise bazen baş dönmesi görülebilir. Yutulmaları durumunda ise genelde kusma, mide yanması, ishal ve kas seğirmesi şikayetleri olur.

13

14

15 Pestisitlerin Başlıca Kullanım Alanları
Tarımsal üretim Bahçecilik Balık yetiştiriciliği, balık tarımı Ormancılık Süs amaçlı bölgelerde (park, bahçe, oyun alanı) Gıda saklanması Beşeri ilaç olarak Endüstriyel böcek kontrolü

16 Havada, suda ve toprakta bulunan az veya önemsiz miktardaki bu kalıntılar, gıda zincirinde giderek yoğunlaşmakta ve bu zincirin sonundaki insan vücudunda ise başlangıç değerinin yüz binlerce katı bir düzeye erişebilmektedir.

17 Pestisitlerin Çevreye Etkileri
Tarımsal alanlara, orman veya bahçelere uygulanan pestisitler (kullanıldıktan 6 saat sonra % 90 ‘ ı ) havaya, su ve toprağa, oradan da bu ortamlarda yaşayan diğer canlılara geçmekte ve dönüşüme uğramaktadır.

18 Hedef Olmayan Organizmalar Üzerine Etkisi
Hemen hemen tüm insektisitler spesifik olmadıkları için sadece hedef organizmaları öldürmezler, omurgalı ve omurgasız diğer organizmaları da etkilerler.

19 En genel yan etkileri şunlardır:
Arılar, kuşlar ve balıklar, mikroorganizmalar ve omurgasızlar gibi hedef olmayan organizmalarda ölümler Kuş, balık ve diğer organizmalarda üreme potansiyelinin azalması Hedef olmayan organizmalarda dayanıklılık oluşması sonucu insanlara hastalık taşıyan böcek ve parazitlerin kontrolden çıkması Ekosistemin yapısını ve türlerinin sayılarının değişmesi gibi uzun dönemli etkiler.

20 Pestisitlerin İnsan Üzerine Etkileri
İnsanlarda zehirlenmeler pestisitlerin vücuda alınması ile gerçekleşmektedir. Zehirlenme akut (bir defada tek bir dozdan) veya kronik (uzun sürede birikim sonucu) olarak iki şekilde gerçekleşir.Gıdalardaki pestisit kalıntılarının vücuda alımı ile oluşan kronik zehirlenme sonucu, akciğer hastalıkları, kanser, beyinde hasar, karaciğer ve böbrekte nefrozlar oluşabilir. Teratojen (ana karnında bebekte deformasyon), mutajen (genetik bozukluklar) ve allerjik etki gösteren pestisitler de vardır. Pestisitlere uzun süre maruz kalındığında sinir, solunum, kalp, damar, mide, bağırsak ve dolaşım sistemlerindei karaciğer, böbrek gibi iç organlarda, deri ve gözlerde çeşitli hasarlar meydana gelmektedir.

21

22 Gıdalarda Pestisit Kalıntılarını Azaltma Yolları
Yıkama Kabuk soyma Isıl işlemler(haşlama, pişirme) Muhafaza Işınlama Mikroorganizmalar yolu ile parçalama Bazı katı maddelerin ilavesi

23 HAZIRLAYANLAR TUĞÇE MEMİŞ / G AYÇANUR BİLİK / G NAZLIHAN DEMİRHAN / G


"PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları