Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kekemelik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kekemelik."— Sunum transkripti:

1 Kekemelik

2 Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmada istemsiz olarak seslerin veya hecelerin uzatılması, tekrarlanması veya takılınılması neticesinde konuşmanın akıcılığının bozulması anlamına gelmektedir. Bazen konuşmada ki takılma, uzatma veya tekrarlara göz kırpma yüzün buruşturulması, kafanın sallanması ayağın tempo tutması gibi farklı hareketlerde eşlik edebilir. (İkincil hareketler)

3 Sık Görülen bir Rahatsızlık mıdır? Düzelir mi?
İnsanlarının yaklaşık % 4 ünün hayatlarının belirli bir döneminde kekelemektedir. Tipik olarak yaşları arasında başlangıç göstermektedir. En sık 5 yaşlarında başlangıç gösterir.

4 Sık Görülen bir Rahatsızlık mıdır? Düzelir mi?
Okul öncesi dönemde başlangıç gösteren kekemeliğin %80’nin zaman içerisinde düzelme göstermesi beklenir. Ancak genellikle uzun seyirlidir. Bazen haftalar veya aylar süren kısmi iyileşme dönemleri gözlenebilir.

5 Nedenleri Nelerdir? Uzmanlar arasında net bir fikir birliği yoktur
Çevresel faktörler(anne karnındaki etmenler, enfeksiyonlar) Yapısal (Beynin işleyişi ile ilgili farklılıklar) Genetik faktörler birçok faktör tarafından ortaya çıktığı ifade edilmektedir.

6 Eşlik edebilecek sorunlar
Zaman içerisinde çocuğun iletişiminin bozulması, arkadaş çevresinden dışlanması sosyal olarak izolasyonu sonucunda kekelemenin kendi başına oluşturabileceği psikiyatrik sorunlar daha ciddi boyutlarda olabilmektedir.

7 Eşlik edebilecek sorunlar
Depresif Bozukluk Anksiyete Bozuklukları (YAB) riskinde artış mevcuttur.

8 Tedavisi Var mıdır? Nedir?
Kekemelikte uzun yıllar önce çeşitli ilaç tedavileri kullanılmasına rağmen günümüzde kekemelik üzerine doğrudan bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır. Eğer kekelemeye anksiyete (kaygı) bozukluğu, depresyon gibi farklı psikiyatrik rahatsızlıklar eşlik ediyorsa tedavi sürecinde ilaç tedavilerinden fayda sağlanabilir.

9 Tedavisi Var mıdır? Nedir?
Kekemeliğin temel tedavisi konuşma dil terapisti tarafından uygulanan konuşma terapileridir. İki farklı teknik uygulanır Sesin oluşum süreçlerinde ortaya çıkan mekanik hatalar uzman tarafından doğrudan düzeltilmeye çalışılarak akıcı konuşma sağlanmaya çalışır. Konuşma sırasındaki gerginlik ve kaygı rahatlama egzersizleri ile azaltılması hedeflenmektedir. Hipnoz ile ilgili yapılan çalışmalar ise kısa dönemlerde kısmen düzelme sağlamasına rağmen uzun dönem etkinliğinin olmadığı yönündedir.


"Kekemelik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları