Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA)."— Sunum transkripti:

1 HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA)

2 Vücuttaki ısı kaybı suyun içinde, suyun dışındakine göre 26 katı kadardır. Tropik sularda bile suda kalmış bir kazazede hipotermiye maruz kalabilir. Soğuk suda ise hipoterminin oluşması için birkaç dakika yeterli olabilir.

3 1912 yılında oluşan Titanic faciasında, kurtarma ekipleri olay yerine kazadan 1 saat 50 dakika sonra ulaşmışlardır. Filikalardaki insanlar yaşıyordu fakat sıfır derecedeki suda kalan kazazedeler kurtulamadı.

4 Vücutta ısı kaybı derece derece gelişen bir olaydır
Vücutta ısı kaybı derece derece gelişen bir olaydır. Vücudumuzun soğuk suya ve havaya karşı nasıl tepki gösterdiğini bilmek ve bu etkileşimi en aza indirici yöntemleri uygulayabilmek hayat kurtaran bir unsurdur.

5 İnsanın vücut sıcaklığı yaklaşık 37 derecedir
İnsanın vücut sıcaklığı yaklaşık 37 derecedir. Vücut bu sıcaklığı sabit tutabilecek yapıdadır. Aldığımız gıdalar vücutta depo edilir ve ihtiyaca göre fiziksel hareketleri karşılamak için yakılır. Bu sayede ısı üretilir.

6

7 Üretilen bu ısı ve çevre şartlarının etkine göre bedenimiz kan akış hızını değiştirerek sıcaklığı sabitlemeye çalışır.

8 ISI KAYBI VE İZOLASYON

9 1-İLETİM

10 Su ısıyı havaya göre 26 kat daha hızlı iletir
Su ısıyı havaya göre 26 kat daha hızlı iletir. Bu vücudun doğrudan temas yoluyla ısı kaybıdır. Suyun dışında ise havayla temas halindeyiz. Vücudumuz bunu kendi ısı enerjisiyle karşılayabilmektedir.

11

12 2-KONVEKSİYON

13 Durgun bir suda akıntılı bir suya oranla daha AZ ısı kaybı oluşur.

14

15 3-IŞINIM

16 Isıyı ışıma yoluyla yaymadır.

17 4-BUHARLAŞMA

18 Vücuttan sürekli olarak su buharlaşır.

19 İnsan genellikle elbiselerinin yardımı olmadan herhangi bir iklime karşı koyamaz. Elbiseler saydığımız 4 yolla oluşan ısı kaybını en aza indirir. Bunun sebebi vücuttan açığa çıkan ısıyı tutması ve izole etmesidir.

20 VÜCUDUN ISI DENGESİ

21 Vücudun kaybettiği ısı ve ürettiği ısı aynı ise vücut ısısı dengelenmiş demektir.

22 İnsanların vücut sıcaklığı soğukla karşılaştığında 4 – 5 defa artabilir. Fakat bu 30 derecenin altındaki sularda vücut ısı dengesi için yeterli değildir.

23 Hava sıcaklığının deniz suyu sıcaklığından daha az olduğu yerlerde dahi havadaki ısı kaybı sudakinden daha azdır. Bu sebeple hayatta kalabilmek için suyun dışına olabildiğince çabuk çıkılması gerekir.

24 HİPOTERMİ VE BULGULARI

25 Hipotermi vücut sıcaklığının normalin altına düşmesidir.

26 Soğukla karşılaşıldığında vücut ilk olarak kan aracılıyla yüzeye yapılan ısı transferini düşürmek için yüzeydeki damarlarını daraltır. Daha fazla ısı üretmek için de titreme başlar.

27 Vücutta sıcaklık belirli bir süre düşer ve merkezdeki sıcaklık korunamazsa hipotermi oluşur.

28 Bu merkez sıcaklık 35 dereceye yaklaşırsa düşüş daha hızlı olur
Bu merkez sıcaklık 35 dereceye yaklaşırsa düşüş daha hızlı olur. Daha sonra rahatsızlık, yorgunluk, hissizlik, dengesizlik ve zihinsel karışıklık ortaya çıkar

29 Vücut sıcaklığı 32.2 derecenin altına düşerse derinin mavileşmesi, kalbe kan götüren damarların daralması, göz bebeğinin genişlemesi ve kas sertleşmesinin yanında bayılma ve şuur kaybı olabilir.

30 Vücut sıcaklığı 29.4 derecenin altına düştüğünde kazazedenin ölü mü yoksa canlı mı olduğunu anlamak zorlaşır.

31

32 DENİZ SUYU SICAKLIĞI VE YAŞAM SÜRESİ
2ºC ( 35 ºF) veya altı¾ saat veya daha az 2ºC ( 35 ºF) ile 4ºC ( 40 ºF) arası1.5 saat veya daha az 4ºC ( 40 ºF) ile 10ºC ( 50 ºF) arası3 saat veya daha az 10ºC ( 50 ºF) ile 15ºC ( 60 ºF) arası6 saat veya daha az 15ºC ( 60 ºF) ile 20ºC ( 70 ºF) arası12 saat veya daha az


"HİPOTERMİ (HYPOTHERMIA)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları