Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınav Kaygısı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınav Kaygısı."— Sunum transkripti:

1 Sınav Kaygısı

2 Kaygı Nedir? Kişi herhangi bir uyarıcı İle karşılaştığında bu
uyarıcıya verilen bir takım fiziksel, duygusal, zihinsel Ve psikolojik tepkilerdir.

3 Kaygı, kaynağı belirsiz korku ve
tedirginlik durumudur ve var oluşumuzdaki en temel duygulardan biridir. Heyecan ve panik en belirgin özellikleridir.

4 SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav anı ve öncesinde yaşanan, stresin
doğurduğu karmaşık, fizyolojik ve duygusal tepkilerdir. Sınav kaygısı, kaygının özel bir türüdür ve “öteki”lerin bireyi değerlendirme ortamlarında belirginleşir. Ortak Sınavlar da bu ortamlardan biridir.

5 Sınav Kaygısı Nasıl Anlaşılır?
Bildiği konuların sorularını yanlış yanıtlayan bir öğrencide sınav kaygısı olduğu düşünülebilir. Ben bu soruyu biliyordum. Nasıl yanlış yanıtladım? Nasıl da fark edemedim? Bildiğim konulardan çıktı ama ben yapamadım?

6 Dikkat saate ve sınav sonrasına yoğunlaşır.
Dikkat Dağılması yaşanır. Dikkat saate ve sınav sonrasına yoğunlaşır.

7 Fiziksel Belirtiler Karın ağrısı, baş ağrısı
Çarpıntılar, düzensiz kalp atışları Düzensiz solunum, hava açlığı Ellerde titreme, vücutta ateş basması hissi Baş dönmesi, bayılma, beyni boşalmış hisleri - Kas yorgunlukları, uyuşma, titremeler

8 Duygusal Belirtiler Üzüntü Korku Endişe

9 Zihinsel Tepkiler Diğerlerinden farklı olduğunu, daha zayıf ve beceriksiz olduğunu düşünme Zeki olmadığını düşünme Sık sık alacağı notu düşünmek

10 Psikolojik Belirtiler
- Ya başarısız olursam korkuları - Yeterince çalışmadığı için kendini suçlama - Kesinlikle başarılı olamayacağım yargıları - Sürenin çok yetersiz olduğunu düşünmek - Hiç bir şey hatırlamadığını hiç bir şey bilmediğini düşünmek

11 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ
Kalp atışlarında hızlanma ve artış / çarpıntı Hızlı nefes alıp verme , Gerginlik ve / veya sinirlilik hali , Terleme ve / veya titreme , Dilin damağın kuruması , Mide şikayetleri , Bağırsak hareketlerinde değişme (İshal / kabızlık)

12 SINAV KAYGISININ ETKİLERİ
Öğrenilen bilgiler transfer edilemez , Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır , Dikkatte bir azalma olur , dikkat sınavın içeriğine değil sınavın kendisine ve bağlı olarak yaşananlara odaklanır , Zihinsel beceriler zayıflar , bilgilerin hatırlanmasını engeller , Enerji tükenir ve israf edilmiş olur , Fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

13 ÖNCELİKLE Kaygı, normal bir hayat olayı olup, her
birey zaman zaman bu duyguları yaşar.

14 Önemli olan bunu kontrol etmektir.
Hatta biraz kaygının başarıyı artırdığı bile görülür.

15 KAYGIYI KONTROL ETMEK Öncelikle sınava konsantre olmayı ve sorulara odaklanmayı sağlar , Düşüncelerinizi organize etmede , dikkatinizi toplamada yardımcı olur , Olumsuz düşünmeyi ve paniğe kapılmayı engeller , Kontrol duygusu başarmaya yardım eder , gerçek performansınızı sergilemenizde önemli rol oynar.

16 SORUMLULUK Elinizden geleni yaptığına, yeterince
çalıştığına inanan öğrencinin kendini rahat hissetmesi gerekir.

17 SINAV KAYGISIYLA NASIL BAŞEDEBİLİRİZ?
Sınavla ilgili kaygı hissetmek doğaldır. Sınavın çocuğun kişiliğini değil performansı veya akademik başarısını ölçtüğünü unutmayalım. Panik yaşamamak için sınav hakkında olumlu düşününüz. Bu sizin var olma-yok olma savaşınız değildir. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarak, vücut saatinizin ayarlanmasını sağlayınız. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem veriniz.


"Sınav Kaygısı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları