Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?"— Sunum transkripti:

1 Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?
Risk değerlendirmesi sonucunda ilgili risk faktörü bulunduğu, Meslek hastalığı ortaya çıktığı, İş yeri ortamında; çalışan veya çalışma ortamı veya makine ve/veya teçhizatı veya süreç vb. değiştiği, Maruziyete karşın alınan önlemin uygunluğunun değerlendirileceği durumlarda, ölçümlere ihtiyaç duyar.

2 En Önemli Maruziyet Parametrelerinden Biri Titreşim
Titreşimlerin Etkileri: • Gürültü • Yüksek gerilmeler • Aşınma • Malzeme yorulması gibi istenmeyen sonuçlara neden olurlar.

3 Titreşime maruz kalan insanlarda:
Fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar başlar. (yorgunluk, dikkat azalması, ortopedik rahatsızlıklar, sakatlıklar, iş kazaları, vb.) Yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Çalışma performansının azalmasına neden olur.

4 Titreşimden Etkilenme Sınırı:
Titreşimin; insan sağlığı, performansı ve konforu üzerinde oluşturduğu fizyolojik ve psikolojik etkiler Yapılarda, köprülerde ve diğerlerinde oluşturduğu hasarların başlama sınırlarındaki, titreşim ivmesi, hızı, genliği, frekansları ve etkilenme süresi gibi parametrelerle ortaya konulmuş kriterleri ifade eder.

5 Bu Nedenle ÇALIŞANLARIN TİTREŞİM İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK der ki
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanması bakımından, maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerleri aşağıda verilmiştir: El-kol titreşimi için; 1) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 5 m/s2. 2) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 2,5 m/s2.

6 Ek-1 EL – KOL TİTREŞİMİ 1. Maruziyetin değerlendirilmesi, Standartları TS EN ISO ve TS EN ISO TS EN ISO Mekanik titreşim-Kişilerin maruz kaldığı elle iletilen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi-Bölüm 1:Genel kurallar TS EN ISO Mekanik titreşim - Kişilerin maruz kaldığı, elden vücuda iletilen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi - bölüm 2 : İş yerlerinde ölçme yapmak için pratik kılavuz

7 Sahada El Kol Titreşim Maruziyeti Ölçümü
Tesiste yapılan ölçümler ivme sensörleri ile çalışanın el – kol titreşimi maruziyetini en etkili şekilde tespit edebilmek için kaynağa yakın noktalarda gerçekleştirilir.

8 ÇALIŞANLARIN TİTREŞİM İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK der ki
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanması bakımından, maruziyet sınır değerleri ve maruziyet eylem değerleri aşağıda verilmiştir: b) Bütün vücut titreşimi için; 1) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 1,15 m/s2. 2) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 0,5 m/s2

9 Ek-2 BÜTÜN VÜCUT TİTREŞİMİ 1
Ek-2 BÜTÜN VÜCUT TİTREŞİMİ 1. Maruziyet değerlendirmesi, Standartları TS EN 1032+A1:2011 ve TS ISO TS EN 1032+A1 Mekanik titreşim - Titreşim emisyon değerinin belirlenmesi amacıyla hareketli makinaların deneye tâbi tutulması TS ISO Mekanik titreşim ve şok - Tüm vücut titreşime maruz kalma değerlendirilmesi - Bölüm 1: Genel kurallar

10 Sahada TÜM VÜCUT Titreşim Maruziyeti Ölçümü
Tesiste yapılan ölçümler uygun ivme sensörleri ile çalışanın x, y ve z ekseninde Tüm Vücut titreşimi maruziyetini en etkili şekilde tespit edebilmek için kaynağa yakın noktalarda gerçekleştirilmiştir Oturur Pozisyonda Dik (Ayakta) Pozisyonda

11 TİTREŞİM MARUZİYETİ ÖLÇÜMLERİNDE
HER ZAMAN HİZMET İÇİN YANINIZDA …


"Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları