BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI GÜDÜMLÜ PROJE SÜT TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72 Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Proje süresi 24 ay
Amaç Burdur İli Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal yerleşkesi örtülü mevkii kampüs alanı içerisinde tek kattan oluşan, 605 m2 oturumlu kapalı ve 534 m2 kullanım alanına sahip bir araştırma laboratuvarı ve 3 ton/gün kapasiteli pilot işletme kurulacaktır. Burdur ili Süt Endüstrisi yanı sıra, diğer illerdeki süt üreticileri, süt kooperatifleri, süt işletmelerinin sorunlarına odaklı projeler üreterek bölgenin AR- GE laboratuvarları olarak alt yapısını oluşturacak ve sanayicilerin kendi imkânlarıyla kuramadığı AR-GE çalışmalarına destek olunacaktır.
Bölgedeki diğer süt işletmelerinden gelen sorunlar doğrultusunda Süt Teknolojisi AR-GE Merkezinde çalışmalara başlanarak alternatif projeler üretilecek ve veriler ücretsiz paylaşıma açılacaktır. Çevre kirliliğine neden olan süt atıklarının değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Akademik personelin disiplinler arası çalışmalar yaptığı ulusal ve uluslararası platformda çözüm odaklı projeler faaliyete geçirilecektir. Bu suretle bölgenin katma değerinin artırılmasına katkı sağlanacaktır. AR-GE Merkezinde yürütülmekte olan faaliyetler ve bölgedeki paydaşlarla elde edilen proje verilerinin değerlendirilmesi için seminerler ve çalıştaylar düzenlenecektir.
Bölgede süt üreticilerinin ve süt işletmelerinin yaşadıkları problemler minimize edilerek güvenli gıda üretimi teşvik edilecektir. Süt Teknolojisi AR-GE Merkezi’nde lisans ve yüksek lisans çalışmaları için uygulama alanı yaratılacaktır. Pilot işletme, süt ve gıda teknolojileri alanında eğitim alan öğrencilerin işletme tecrübelerini kazanmada öncülük edecektir.
Tahmini Maliyet Projenin toplam uygun maliyeti Sözleşme Makamından talep edilen tutar Projenin toplam uygun maliyetleri içindeki yüzdesi 4.000.000 TL 3.000.000 TL % 75
Proje Ortakları Burdur Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Burdur Ticaret Borsası, Burdur İli Köy Kalkınma Kooperatifler Birliği
Proje Süreci BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI’NDAN HİBE YÖNETİMİ VE SATIN ALMA EĞİTİMİNİN ALINMASI SÜT İŞLETMESİ VE AR-GE MERKEZ BİNASININ TASARIMI SÜT İŞLETMESİ VE AR-GE MERKEZ BİNASININ İNŞASI
MAKİNE VE EKİPMAN TEDARİK SÜRECİ MAKİNE VE EKİPMANLAR İLE İLGİLİ TEKNİK ŞARTNAMENİN OLUŞTURULMASI AÇIK İHALE DOSYASININ HAZIRLANMASI VE İLANA ÇIKILMASI, TEKLİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDARİKÇİ FİRMA İLE SÖZLEŞME YAPILMASI
ALINAN MAKİNE VE EKİPMANLARIN TEMİN EDİLMESİ, KURULUMU VE DENEME ÜRETİMİ SÜT TEKNOLOJİSİ AR-GE BİRİMLERİNİN OLUŞTURULMASI GENEL ARAŞTIRMA, MİKROBİYOLOJİ, AKILLI AMBALAJ, TANI KİTİ BİRİMİ VD. AR-GE LABORATUARI MAKİNE VE EKİPMANLAR, SARF MALZEME TEKNİK ŞARTNAMELERİNİN HAZIRLANMASI, İLANA ÇIKILMASI, TEDARİK VE KURULUMUNUN YAPILMASI KURULAN CİHAZLARLA İLGİLİ EĞİTİMLER PROJE GÖRÜNÜRLÜK FAALİYETLERİ RAPORLAMA VE GENEL DEĞERLENDİRME
Hedef Kitle İldeki 13 000 Hane Süt Üreticisi İldeki 1150 Süt Toplayıcısı İldeki 255 Adet Süt Kooperatifi İldeki 16 Adet Süt İşletmesi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Akademisyenleri ve Öğrencileri Birlikler Çevre illerdeki süt üreticileri, kooperatifler, süt Toplayıcıları, süt işletmeleri, Diğer üniversiteler Tüketiciler Ambalaj Sektörü Fabrikaları Sağlık Personeli (doktorlar, diyetisyenler)
Merkez Alt Birim ve Laboratuvarları İnovasyon Birimi Teknoloji Geliştirme Birimi Kalite Yönetim Birimi Kalite Kontrol Laboratuvarı Proje Koordinasyon Birimi Kültür Bankası Tanı Teknolojileri Laboratuvarı Ambalaj Laboratuvarı Mikrobiyoloji ve Moleküler Laboratuvarı