Bugün neler öğreneceğiz?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİNT DİNLERİ Hinduizm Budizm Sunum:Ahmet YORDAM.
Advertisements

Din Kavramı ve Gerçek Dinin Esasları
HİNDUİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
İlköğretim DKAB Dersi 8. Sınıf Dinler ve Evrensel Öğütleri
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
VAHYE DAYALI DİNLER.
ESKİŞEHİR SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
DİNLERİN VE İSLAM’IN EVRENSEL ÖĞÜTLERİ – 2
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Dünya dinleri.
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
ÖĞRENME ALANI İNANÇ ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI MELEK VE AHİRET İNANCI pedagojiformasyon.com.
EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR
HİNDUİZM Hinduizm nitelikli bir dindir.
BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
DİNLERDE İBADET YERLERİ
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs
Budizm Siddharta Gauatama Yoktur Titipika M.Ö. 6. yy'da Budda KURUCUSU
İslam Hz.Muhammed (s.a.v) Allah c.c. Kuran-ı Kerim M.S. 6. yy'da Hilal
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
Tevrat Tevrat Hz. Musa’ya gönderilmiştir. Tevrat kanun anlamına gelmektedir. Tevrat’ta değişikliğe uğramıştır. Bu nedenle Tevrat’ın da bizler ilk.
En Popüler 10 Din.
TANRI İNANCI YAHUDİLİK ÜNİTE 5 - DİNLERDE İNANÇ
HANGİ KONULARI GÖRECEĞİZ
4. ÜNİTE: HİNT VE DOĞU ASYA DİNLERİ
DİNLERDE TEMEL AHLAK İLKELERİ
En Popüler 10 Din Berat Köse.
DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
HRISTİYANLIK-İSEVİLİK Hazırlayan Ömer Akpınar Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni.
Zerdüştlük.
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ
Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni
DİN NİÇİN EVRENSEL BİR GERÇEKLİLİKTİR. DİN:Akıl sahibi insanların kendi irade ve arzuları ile seçtikleri,insanları iyiye,doğruya,güzele,hayır ve faydalıya.
TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik.
6. ÜNİTE DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ dindersi.tk 2017
Budizm.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
BUDİZM Buddhizmin üç türü vardır: Hinayana, Mahayana ve Vajrayana. Bunlardan birincisi, yani eski Buddhizm (Theravada/eskilerin yolu) bireyleri bu dünyanın.
Dünya dinleri.
Bugün neler öğreneceğiz?
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
YAHUDİLİK BÜNYAM İ N KARAN. Yahudiler bu günkü Mısır ve Filistin bölgesinde yaşamaktadırlar. Yahudilik Hz. Musa’ya gönderilen ilahi bir dindir ve kitabı.
Ibraniler Davud'un Yildızı.
Yahudiliğin İnanç Esasları
Mabet Yahudilik, kutsal sayılan Filistin topraklarıyla kimlikleştirilmiş bir din olduğu gibi aynı zamanda mabet merkezli bir dindir. Yahudilikteki bir.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
YAHUDİLİK Yahudilik, MÖ. XIII. yüzyılda Hz. Musa’ya gelen vahiyle başlayıp gelişen bir dindir. Kur’an-ı Kerim’de bu dinin mensubu olan Yahudilerden çokça.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yahudilik ve Hristiyanlık
Buddhism… 2500 yıllık bir din. Hindistan’da ortaya çıktı ve uzak doğuya doğru yayıldı. 500 milyon takipçisi bulunan bir felsefe, din, ve manevi yol. Budda’nın.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ.
Sunum transkripti:

Bugün neler öğreneceğiz? Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 8 Öğrenme Alanı : DİN VE KÜLTÜR Ünite 6 : DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ Süre : 40 + 40 = 80 dakika Konular : Günümüzde yaşayan büyük dinleri tanıyalım 1-Hinduizm ve Budizm 2-Yahudilik (Musevilik) Kazanımlar : Günümüzde yaşayan büyük dinleri temel özellikleriyle tanır.

hangi dinlerin adlarını hakkında neler biliyorsunuz? Şimdiye kadar hangi dinlerin adlarını duydunuz? Hiduizm ve Budizm hakkında neler biliyorsunuz?

GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLER İLAHİ OLMAYAN (BATIL) DİNLER İLAHİ (HAK)DİNLER (İbrahim’i-Vahye dayanan Tek Tanrılı, Allah tarafından gönderilmiş olan dinler) İLAHİ OLMAYAN (BATIL) DİNLER (Allah tarafından gönderilmemiş olan dinler) Çin ve Japon Dinleri Geleneksel Dinler 1.Yahudilik Hint Dinleri 3.İSLAMİYET 2.Hıristiyanlık (Aslı Bozulmamıştır) 1.Konfüçyanizm 2.Taoizm 3.Şintoizm (Aslı Bozulmuştur.) 1.Hinduizm 2.Budizm 3.Caynizm 4.Sihizm 1.Dinka 2.Gana 3.Maori 4.Ainu 5.Nambalar

Hinduizm (Brahmanizm) Budizm Tanrı Üçleme Brahma (Yaratıcı) Vişnu (Koruyucu) Şiva (Yok edici) Buda’yı tanrılaştırmışlardır. Kurucu Kurucusu yok Buda bir flozoftur. Kitap Veda (ilâhi, dua, tılsım, hayat kurallarını içerir) Tipitaka (üç sepet) Buda’nın sözleridir. Ölünce yazılmış İbadet Tapınakta yapılır. Belli bir şekli yoktur. Tapınaklarda Buda’nın heykeline taparlar. Kutsal Yerleri Himalaya Dağları Ganj Nehri Buda’nın heykelleri

Dinlerin dağılımı Hristıyanlık Hristıyanlık Budizm Hinduizm İslamiyet

2002 yılı verilerine göre 700 milyon Hinduist, 330 milyon Budist vardır. Hint yarımadasında yaşayanların çoğu Hinduist’tir. Budistler, Hindistan, Doğu ve Güneydoğu Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve İngiltere’de yaygındır. Hinduizm’de inek; bütün varlıkların anası sayıldığı için kutsal kabul edilir. İnek eti yenilmesi haramdır.

Kast sistemi (sosyal sınıflar): Hinduizm’de toplum sosyal sınıflara (kast) ayrılmıştır. Kastlar arasında geçiş imkânsızdır. Sosyal sınıfların en üst tabakasında “Brahman” adı verilen din adamları vardır. “Brahman” olmak tanrı olmak anlamına gelir. Tanrının insan şekline girdiğine inanırlar. Kast sistemi (sosyal sınıflar): 1-Brahmanlar (rahipler) 2-Kşatriyalar (hükümdar ailesi ve sanatçılar) 3-Vaisyalar (tüccar ve çiftçiler) 4-Sudralar (işçiler ve köleler) 5-Paryalar (toplum dışı sayılanlar)

İslâm dini ruh göçünü kabul etmez. Çünkü; Reenkarnasyon (ruh göçü=Tenasüh) : Ruhun bir bedenden başka bir bedene geçmesidir. (Budizm, hinduizm ve Sihizm’de vardır) Hindular ve Sihler ruhun ölmezliğine inandıkları için ölülerini gömmezler, cesetleri yakarlar, küllerini Ganj nehrine atarlar. İslâm dini ruh göçünü kabul etmez. Çünkü; 1-Allah, her insanın ruhunu ayrı ayrı yaratmıştır. 2-Ahiret günü ruh ve beden beraber hesap verecektir. 3-Akla ve mantığa uygun değildir. (Çünkü bir canlının doğması için birinin ölmesi gerekir. Canlı sayısında artış olmaması gerekir.)

Biliyor musunuz? Nirvana: insanın bütün istek ve hırslarının Buda, bütün putların kırılmasını istemesine rağmen, Budistler onun heykellerini yapmışlar ve onu tanrılaştırmışlardır. Buda, mutlu olabilmek için Nirvanaya ulaşmak gerektiğini belirtir. Nirvana: insanın bütün istek ve hırslarının yok olduğu, ıstırapların bittiği, saf ve temiz bir duruma kavuşmaktır.

Doğru inanış ve anlayış Budizm’de ahlâk ve düşünmeyle ilgili ilkeler (sekiz dilimli yol) Doğru düşünce Doğru söz (konuşma) Doğru niyet Doğru davranış Doğru çaba Doğru odaklanma Doğru geçim (yaşayış, meslek)

BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 139.sayfa 1-Yalan 5- ………………….. söylememek BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 3- …………… 2- ………….. 4- ………………..

BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 5-Duyu organlarını 1-Yalan yanlış yolda kullanmamak 1-Yalan söylememek BUDİST’İN UYMASI GEREKEN TEMEL İLKELER 3-Öldürmemek ve zarar vermemek 2-Çalmamak 4-İçki ve uyuşturucu kullanmamak

Yahudiliğin diğer adı nedir? Diğer ad, niçin kullanılır?

İsrailoğullarından olmayanlar bu dine giremezler. Yahudilik (Musevilik), ilahi kaynaklı dinlerin en eskisidir. Yaklaşık 4.000 yıllık bir geçmişi vardır. Yahudiliğin (Museviliğin) peygamberi Hz.Musa, Mısır’da doğmuştur. Sonra Filistin’e yerleşmiştir. Yahudilik, aslen evrensel bir din olmakla birlikte, zamanla sadece İsrailoğulları’nın dini haline (milli bir din) getirilmiştir. İsrailoğullarından olmayanlar bu dine giremezler.

YAHUDİLİK (MUSEVİLİK) Peygamberi Hz.Musa Kutsal Kitapları Tevrat (Tevrat; Tekvin, Çıkış, Leviler, Sayılar ve Tesniye olmak üzere beş bölümden oluşur.) İbadet Yerleri Havra, Sinagog Din Adamları Haham Kutsal Günleri Cumartesi Kutsal Yerleri Kudüs Sembolleri Altı Köşeli Yıldız, Yedi Kollu Şamdan

Tevrat Tevrat, Yahudilerin kutsal kitabıdır. Diğer bir adı Eski Ahit (Ahd-i Atik)’dir.. Hz. Musa’ya gönderilen Tevrat, alemin Yaratılışından Hz. Musa’nın ölümüne kadar olan olayları ve Tanrının Hz. Musa’ya gönderdiği dini buyrukları içermektedir.

Yahudilik’te İnanç Sistemi Yahudiler, inandıkları tanrıya Yehova (Yahve) adını vermişlerdir. Yehova; tekdir, başlangıcı ve sonu yoktur. Sadece Yahudilerin (milli) tanrısıdır. Tanrı Yehova daima Yahudileri destekler ve onlara yardım eder. Yahudilerde Tanrı, melek, kitap, peygamber, ahiret ve kader inancı vardır. Öldükten sonra iyilerin cennete, kötülerin cehenneme gideceğine inanırlar.

YAHUDİLİK’TE İBADET Kadınlar dini ayinler katılmazlar sadece izlerler. İbadetler günlük ve haftalıktır. Yıllık bayramlar da vardır. Günlük ibadet; sabah, öğle, akşam (evde veya sinagogda yapılır.) Haftalık ibadetler; Cumartesi günü sinagoglarda topluca yapılır ve Cumartesi günü çalışmazlar, sadece ibadet yaparlar. Yahudiler ibadetlerini Tevrat’tan bölümler okuyarak yaparlar. Kadınlar dini ayinler katılmazlar sadece izlerler.

Erkekler ayin sırasında başlarına KİPA denen küçük bir başlık takarlar.

SİNAGOG

Haham: Yahudilerin din adamı

Yahudilerin sembolleri Altı köşeli yıldız (Kral Davud’un Mührü) Yedi kollu şamdan

YAHUDİLERİN EN ÖNEMLİ KUTSAL MEKANI Ağlama duvarı: Kudüs’te bulunan ve Mescid-i Süleyman’ın batı duvarı olarak bilinen yer. Ağlama duvarında dua eden bir Yahudi

ON EMİR l.Seni Mısır diyârından çıkaran Allah, ben'im. 2.Benden başka tanrın olmayacak. 3.Allah'ın adını boş yere ağzına almayacaksın. 4.Cumartesi'yi kutsal kılacaksın. 5.Anne ve babana hürmet edeceksin. 6.Öldürmeyeceksin. 7.Zinâ yapmayacaksın. 8.Çalmayacaksın. 9.Yalan yere şahitlik yapmayacaksın. lO.Hiç kimsenin evine-barkına göz dikmeyeceksin.

Hıristiyanlığın güç kazanmasıyla birlikte Yahudiler, dünyanın çeşitli bölgelerine dağıldılar. Bu esaret hayatı 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasıyla son buldu. Günümüzde 25 milyon civarında Yahudi bulunmaktadır. Yahudilerin çoğunluğu (6,5 milyon) İSRAİL’de yaşamaktadır.

Ancak, (pek çok nedenlerden dolayı insanlar tarafından) bozulduğu için Yahudilik , (Allah tarafından Hz.Musa’ya indirilmiş olan haliyle) ilahi bir dindir. Ancak, (pek çok nedenlerden dolayı insanlar tarafından) bozulduğu için ilahi din olma özelliğini kaybetmiştir.

Karşılaştıralım İslâm Yahudilik Fark + Allah Melek Kitap Peygamber Milli (Yehova) Melek Kitap İncil ve Kur’an-ı Kabul etmezler Peygamber Hz.İsa ve Hz.Muhammed’i kabul etmezler. Ahiret Kader

DEĞERLENDİRME 1-Ruh göçü nedir? İslâm dini ruh göçünü niçin kabul etmez? 2-Budistlerin uyması gereken temel ilkeler nelerdir? 3-Yahudilerin inandıkları tanrının adı nedir?

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK 1-Hristiyanlığın tanrı inancı (teslis inancı) hakkında araştırma yapınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM