Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ."— Sunum transkripti:

1 神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ

2 Şintoizm nedir? Şintoizm M.Ö.VII yy kadar eskiye dayanan Japonların Milli Dini karakterini sergilemektedir. Şinto kelimesi iki kanjinin birleştirilmesinden oluşturulmuştur: " 神 " Şin (tanrılar veya ruhlar) ve " 道 " to (yol"). Böylece, Şinto ya da Japonca adıyla Kami-Nomiçi genellikle "tanrıların/ruhların yolu" anlamına gelmektedir.

3 Şinto bir tür animizmdir: Doğada insan ruhuna az çok benzer ruhlar bulunduğu kabul edilmektedir. Kami tapını içerir; kami "hayat için önemli olan, rüzgar, yağmur, ağaç, dağ, ırmak ve bereket gibi anlayış ve şeylerin şeklini alan kutsal ruhlar" olarak tercüme edilebilir. Şintoizmde amaç dünyayı açıklamak değil; ruhlarla iletişim kurulmasını sağlayan ritüellerdir.

4 Kamilere örnek olarak şunlar verilebilir: İzanami: Yeryüzü Tanrıçası İzanagi: Gökyüzü Tanrısı Ameterasu: Güneş Tanrısı Tsukiyomi: Ay Tanrısı Kagutsuchi: Ateş Tanrısı Susanoo: Fırtına Tanrısı

5 ‘Kutsal Metinler’ Şintoizmin bir kurucusu ya da öğretilerinin dayandığı kutsal bir kitabı ve ‘tanrısı’ bulunmamaktadır ve bu inanç sistemi herhangi bir emir vermemektedir.

6 Çin kültürünün etkisiyle öncesinde kabile bazında olan efsaneler MS 7.yy’da yaşanan ulusal bütünleşme ile paralel olarak tüm ülkeye yayılmış, MS 8.yy’da yazılan yaratılış söylenceleri ve ‘tanrılar’ hakkında detaylı bilgiler veren Kojiki ve Nihongi adlı Şinto kutsal metinler milli inanç ve kültürün oluşumunu hızlandırmıştır.

7 Kojiki: 620-715 yılları arasında imparatorun emri ile yazılmıştır. Şintoizmdeki efsaneler,dünyanın yaratılışı ve bunun gibi diğer olaylar kitabın ana konusudur.

8 Nihongi: Bu metin ise bir nevi Kojikinin yorumudur. Ve aynı zamanda Kojiki’nin tamamlayıcısı olarak da açıklanmaktadır.

9 Şintoizme, yazılı metinlerde İS 6. yüzyıla kadar rastlanmazken bu tarihten sonrasında görülme sebebi, Kore ve Çin etkisiyle Japonya’da ağırlığı hissedilmeye başlanan Budizm ile fark oluşturma isteği. Japonlar, Budacılık terimine karşı Şintoizm kelimesini kullanmaya başlamışlardır.

10 ‘Bazı Kutsal Objeler ve Yapılar’

11 Jinja: Kamilere yapılan ibadetin, duanın ve ziyaretin gerçekleştiği yerdir. Kısacası Şinto tapınaklarına Jinja (kami evi) denir.

12 Torii: Dünyevi alemi, ‘’kami(tanrı) alemi’’nden ayıran ahşap sütunlara denir. Bunların üzerinde kamilerin varlığının simgesi olan bayraklar (goheiler) vardır. Daha detaylı açıklamak gerekirse; toriiler adeta tanrıların alemine açılan bir kapı veya sınırdır.

13 Temizu (El yıkama havuzu): İbadet için temizliğe çok önem veren Japonlar bunu ihmal etmeyi büyük günah sayarlar. İbadet etmek isteyen kişi mabede gider, elini, yüzünü ve ayaklarını Müslümanların abdest almaları gibi yıkarlar.

14 Evlenme törenleri mabetlerin bitişindeki evlenme salonlarında rahipler tarafından icra edilir. Cenaze törenlerini ise Budist rahipler yönetir. Bu anlayış bir Japon tarafından “Biz Şintoist doğar, Budist ölürüz” şeklinde kabul edilir.

15 SORULAR?


"神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları