Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 8 Öğrenme Alanı : DİN VE KÜLTÜR Ünite : DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ Süre : = 80 dakika Konular : 1-Din niçin evrensel bir gerçekliktir? 2-Niçin birden çok din vardır? Kazanımlar : 1-Evrenselliğin ve evrensel değerlerin anlamını açıklar. 2-Dinin evrensel bir olgu olduğunun farkında olur. 3-Farklı dinlerin ortaya çıkış sebeplerini tartışır.

2 İnsanlık tarihi boyunca inançsız bir toplumun bulunmaması
neyi gösterir?

3 Evrensellik ne demektir? Evrensel değerler ne demektir?
(Sözlükten bakınız)

4 Evrensellik: tüm insanları kapsayan (ilgilendiren), her çağda geçerli olan demektir. Örneğin, din evrenseldir. Çünkü dinin, her asırda ve her insan topluluğunda var olduğunu görüyoruz. Evrensel değerler : her asırda, tüm insanlar tarafından önem verilen, doğrululuğu ve geçerliliği kabul edilen ilkelere denir. Örneğin, doğruluk, adam öldürmemek, hırsızlık yapmamak, vb evrensel değerlerdendir. Çünkü her asırda tüm insanlar doğruluğun iyi bir davranış olduğunu benimsemiştir. Adam öldürmenin, hırsızlık yapmanın kötü olduğu her asırda, tüm insanlar tarafından kabul edilen bir ilkedir.

5 Maks Müller’in yukarıdaki sözünün vermek istediği mesaj nedir?
“Din gereksinimi insanlıkla kardeştir. Mağaralarda yaşayan insanlar da bile bu gereksinim vardır. Geriye doğru ne kadar gidersek gidelim, dinsiz bir ulusun yaşadığına tanık olamıyoruz. Gezdiğimiz yerlerde bir mabede veya bir mabet kalıntısına rastlamamak olanaksızdır.” Maks Müller Maks Müller’in yukarıdaki sözünün vermek istediği mesaj nedir?

6 Dinler tarihi ve arkeoloji alanında yapılan çalışmalar, dinin insanlık tarihi boyunca var olan bir kurum olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan kazılarda mabetlere, dinsel motiflere rastlanması, dinin, tarihin en eski dönemlerinde bile var olduğunu açıkça göstermektedir. Ayrıca dini metinlerle kutsal kitaplar, dinin ilk insan topluluklarında beri var olduğunu belirtmektedir.

7 Tarihin her döneminde insan, doğası gereği inanma ihtiyacı duymuş ve bu ihtiyacı çeşitli şekillerde karşılamıştır. İnsanların bir kısmı, ilk insanla (Hz.Adem’le) birlikte ilâhî dinlerde belirtilen Yüce Allah’ın varlığına ve birliğine inanmış, bazıları da başka varlıkları tanrı kabul etmiştir. Günümüzde başta İslâmiyet, Yahudilik ve Hristiyanlık gibi ilâhî dinler olmak üzere birçok din bulunması da bu gerçeği göstermektedir.

8 Aşağıdaki sözün vermek istediği mesaj nedir?
YORMLAYALIM 136.sayfa Aşağıdaki sözün vermek istediği mesaj nedir? Arkadaşlarınızla yorumlayınız. “Ben niçin dindarım, diye kendime sorduğumda şu cevabı alıyorum: Dindarım; çünkü başka türlü olmak imkânsız. Dindar olmak, varlığım ve benliğim için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.” Aguste Sabatier

9 Bir dine inanmak ihtiyaç mıdır?
Tarihin hangi dönemine bakarsak bakalım, inançtan yoksun, bir dine mensup olmayan herhangi bir insan topluluğuna rastlamak mümkün değildir. Öyleyse, Bir dine inanmak ihtiyaç mıdır?

10 İnsan, beden ve ruhtan oluşan bir bütündür. Bu ikisi ayrı düşünülemez.

11 İnsanın, tabiatına uygun bir yaşam sürebilmesi, bu iki yönünün (ruh ve bedeninin) ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde karşılamasıyla mümkündür.

12 İnsanın yeme, içme ve barınma gibi maddi ihtiyaçlarının yanında; sevme, sevilme, bağlanma, paylaşma, dostluk kurma, güvenme, sığınma ve inanma gibi manevi ihtiyaçları da vardır.

13 İnsan; çaresizlik, korku, hastalık, yalnızlık, felâketler karşısında, kendisine bağlanacağı ve yardım isteyeceği bir sığınak arar İşte bu noktadan itibaren insanın imdadına DİN DUYGUSU karşılık vermektedir Yani insanın manevî yönünü rahatlatan bu duygu, din duygusudur. 13

14 İnsan, bazı hastalıklar, ölüm, deprem,sel gibi doğal afetler karşısında çaresiz kalır.
Çaresiz kaldığı durumlarda Allah’a sığınarak ve güvenerek kendini teselli eder. “Allah beterinden saklasın” diyerek ruhsal bunalıma girmekten kurtulabilir.

15 GÜVENME, BAĞLANMA VE SIĞINMA DUYGULARI insanda öylesine derindir ki hiçbir güç ve kuvvet bunları silip atamaz. Bu nedenle tarihin hiçbir döneminde dinsiz bir topluluk olmamıştır. İnsanlık tarihi boyunca istisnasız bütün insanlar şu veya bu şekilde bir varlığa mutlaka inanmışlardır. Şüphesiz kendisine sığınılıp bağlanılacak en mükemmel ve en yüce varlık kâinatın yaratıcısı olan Yüce Allah'tır. 15

16 Niçin birden çok ve farklı din vardır?

17 İnsanlık tarihinde din, tek tanrılı ve ilahi kaynaklı olarak başlamıştır.

18 İlk insan, aynı zamanda ilk peygamberdir
İlk insan, aynı zamanda ilk peygamberdir. Dolayısıyla ilk din de Allah tarafından insanlara öğretilmiştir.

19 Bir müddet sonra insanlar bu ilahi kaynaklı ve tek tanrılı dinden uzaklaşarak yollarını sapıtmışlar ve Allah tekrar bir peygamber ve kitap göndermiştir.

20 Tarih boyunca bu durum dönüşümlü olarak tekrarlanmış ve Hz
Tarih boyunca bu durum dönüşümlü olarak tekrarlanmış ve Hz.Muhammed (sav) ile peygamberlik son bulmuştur.

21 Allah tarafından peygamberler aracılığıyla gönderilen dinler olduğu gibi, bazı toplumlardaki bilge insanların, insanları kötülüklerden uzaklaştırmak, iyiliğe yöneltmek amacıyla çeşitli ahlâkî ilkeler ortaya koymuşlardır. İnsanların çoğu bu ilkelere uymuş ve bilge kişilerin gösterdikleri yoldan gitmişlerdir. Bilge kişilerin ortaya koyduğu ilkeler ve verdiği öğütler zamanla sistemleştirilerek din haline getirilmiştir. Örneğin; Konfüçyüzçülük, Taoizm, Budizm bunlardandır.

22 Niçin birden çok ve farklı din olduğunu özetleyecek olursak;
1-(İnsanlar Allah’ın buyruklarını unutup, O’nun gösterdiği yoldan ayrıldıkları zaman) Yüce Allah’ın yeni bir peygamber ve yeni bir kitap göndermiş olması. 2-(Toplumu kötülüklerden uzaklaştırmak ve iyiliğe yöneltmek amacıyla çeşitli ahlâkî ilkeler ve öğütler veren) bilge insanların ortaya koyduğu ahlâkî ilkeler ile verdiği öğütlerin zamanla sistemleştirilerek din haline getirilmesi.

23 *Allah zaman zaman peygamber ve dinler göndererek
Tamamlayalım 137.sayfa Aşağıdaki ifadeleri sebep-sonuç ilişkisi kurarak tamamlayınız. *Allah zaman zaman peygamber ve dinler göndererek insanları uyarmıştır. Çünkü ………………………………………………… *Bazı toplumlarda bilge insanlar çeşitli ahlâkî ilkeler ortaya koyarak insanları kötülüklerden uzaklaştırmak ve iyiliğe yöneltmek istemişler. *İlk insandan günümüze kadar farklı dinler ortaya çıkmıştır. Çünkü ……………………………………………………

24 Tamamlayalım 137.sayfa Aşağıdaki ifadeleri sebep-sonuç ilişkisi kurarak tamamlayınız. *Allah zaman zaman peygamber ve dinler göndererek insanları uyarmıştır. Çünkü insanlar Allah’ın buyruklarını unutmuşlar ve onun gösterdiği yoldan ayrılmışlardır. *Bazı toplumlarda bilge insanlar çeşitli ahlâkî ilkeler ortaya koyarak insanları kötülüklerden uzaklaştırmak ve iyiliğe yöneltmek istemişler. Çünkü toplumlarda kötülükler yaygınlaşıp haksızlık ve adaletsizlikler egemen olmuştur. *İlk insandan günümüze kadar farklı dinler ortaya çıkmıştır. Çünkü insanlar Allah’ın buyruklarını unutup, O’nun gösterdiği yoldan ayrılınca Yüce Allah zaman zaman yeni bir peygamber ve yeni bir din göndermiştir. Ayrıca farklı kültürlere sahip olan bilge kişilerin ortaya koyduğu ilke ve öğütleri zamanla sistemleştirilerek din haline gelmiştir.

25 DEĞERLENDİRME 1-”Din evrensel bir gerçekliktir.” sözünü açıklayınız.
2- Niçin birden çok din vardır?

26 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Bilge insanlar tarafından ortaya konulan ilkelerin sistemleştirilerek ortaya çıkan dinler hangileridir. Araştırınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları