Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Advertisements

İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
DENGELİ BESLENME.
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
ÜNİTE : 1 VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM. BESİNLER VE DENGELİ BESLENME Bütün canlılar; Bütün canlılar;  Canlılığını sürdürmek,  Büyüyüp gelişmek,  Yaşamsal.
İZMİR ARTI YAŞAM DERNEĞİ İzmir Artı Yaşam Derneği Farklı eğitim ve kültürlere sahip,çeşitli yaş aralıklarında ancak amacı sportif, kültürel sanatsa,eğitsel.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Yazılım ve resimler alıntıdır!
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARINDA
SİNDİRİM SİSTEMİ.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
ATAKENT İLKOKULU SINIF 2/A SELİME AKKURT. DENGEL İ VE DÜZENL İ BESLENME.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
Fen Teknoloji 5.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME
Türkiye Futbol Federasyonu
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar-Proteinler-Yağlar
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Çakırhöyük ilköğretim okulu
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM
BESLENME VE DİYETETİKTE
KARBONHİDRAT NEDİR...
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
KANSER.
Bugün neler öğreneceğiz?
Serdar Erşeker Mehmet Şen
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
İŞÇİ BESLENMESİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık

Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır : 1. Hayvansal kaynaklı besinler : Süt, yumurta, peynir, tavuk, et, balık Bitkisel kaynaklı besinler : Sebzeler, meyveler, mercimek, makarna, bulgur...

Bu besinlerin her birinin içinde vücudumuza farklı yararlar sağlayan maddeler bulunmaktadır. Bu maddelere besin öğesi denir. Besin öğelerimiz: Karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve sudur.

Sağlıklı Beslenme Nedir? Vücudumuz bu besin öğelerinin bileşiminden oluşmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için vücudumuzun ihtiyacı olan bu ürünleri, yeterli miktarda almamız gerekir. Yani bir besin türünden çok az tüketmek de Çok fazla tüketmek de zararlıdır.

Besin Öğeleri Proteinler : Vücudumuzda büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan hücreler vardır. Bu hücrelerin çoğalması ve yenilenmesi için proteinler gereklidir. Yeterince protein almazsak ne olur ?

Eğer yeterince protein alınmazsa, - Kolay hasta olunur - Büyüme ve gelişme hızı yavaşlar - Hastalıklar daha uzun sürer - Saç,deri, tırnak gibi yapılarımız olumsuz etkilenir - Organlarımızın çalışması aksar.

Peki proteinler nelerdir? Süt Yoğurt Et Yumurta Fasülye Mercimek...

Karbonhidratlar Karbonhidratlar, vücudumuzun çalışması için gerekli enerjiyi sağlayan besin öğeleridir. Örneğin, bazı karbonhidratlar bize tatlı tadı verirler. Şeker buna en iyi örnektir. * Çok fazla karbonhidratlı besinler almak, sağlık açısından zararlıdır. Eğer gün içinde spor yapmıyorsak veya hareketli değilsek karbonhidrat içeren besinleri çok fazla yememeliyiz.*

Şekerlemeler, gofret, bisküvi, çikolata, dondurma gibi besinler karbonhidratı yüksek derecede içerir. Çok fazla tüketildiği zaman hem iştahı azaltarak diğer besinlerin alınmasına engel olur Hemde sağlığı olumsuz etkiler.

Çok fazla şekerli yiyecekler diş sağlığını olumsuz etkiler. Diş çürüklerinin, diş ağrılarının çoğu bu sebeple oluşmaktadır.

Tadı tatlı olmayan diğer karbonhidratlar : Nişasta, makarna, buğday, pirinç, nohut, kuru fasülye...

YAĞLAR Vücudumuz için enerjiyi en çok sağlayan besin öğeleri yağlardır. 2’ye ayrılırlar 1. Sıvı yağlar : Zeytin, ayçekirdeği, mısır, fındık 2. Katı yağlar : Tereyağı ve margarin. *Yağda kızartılmış bütün yiyecekler, mayonez, kremalı yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis, çikolatalar ve çikolatalı yiyeceklerin yağ içeriği fazladır.*

Yağ içeriği yüksek besinleri fazla miktarda yersek ne olur? Gereğinden fazla enerji aldığımız için şişmanlarız Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur Kalp ve damar sağlığımız olumsuz yönde etkilenir Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için daha zararlıdır

VİTAMİNLER Vitaminler, hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. En çok vitamin sağlayan besinler, taze sebze ve meyvelerdir. Özellikle bu besinlerden aldığımız A vitamini, daha iyi görmemizi sağlar, büyüme ve gelişme için çok gereklidir. C vitamini ise grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Ayrıca diş etlerimizin daha sağlıklı olması için de C vitamini gereklidir.

MİNERALLER Vücudumuzda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Kalsiyum, en çok süt ve sütten yapılan besinlerde bulunur. Günlük olarak süt, yoğurt ve peynirden yeterince tüketilemezse, kalsiyum ihtiyacı yeterince sağlanamaz.

Kalsiyum yetersiz alınırsa ne olur? Kemik ve dişlerimiz yeterince güçlü olmaz Kemiklerimizin uzaması yavaşladığı için boyumuz kısa kalır Kas ve sinir sisteminin çalışması aksar.

SU Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gerekli olan sıvının çoğunluğunu su ve diğer içeceklerden (yaklaşık litre) sağlarız. Geriye kalan miktarı ise yiyeceklerimizin bileşiminde bulunan ve farkında olmadan aldığımız su ile karşılamış oluruz. Günlük olarak kaybettiğimiz miktarı karşılayacak kadar sıvı almadığımızda vücut hücrelerinin çalışması aksar.

DENGELİ BESLENME Dengeli beslenme, vücudun ihtiyacı olan besin öğelerinin günlük alınması durumudur. Eğer vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri almazsak, sağlıksız beslenmiş oluruz.

DENGELİ BESLENİRSEK NE OLUR? Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir. Hareketli ve esnek bir bedene, Muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere, Kuvvetli, gelişimi normal kaslara, Çalışmaya istekli kişiliğe, Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına, Normal zihinsel gelişme, Sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.

BİRLİKTE MENÜ YAPALIM!

BEDEN KİTLE ENDEKSİ Örnek : 9 yaşında, erkek, boy uzunluğu 113 santimetre, vücut ağırlığı 36 kilogram olan bir çocuğun Metre cinsinden boy uzunluğu 1.13 dür Bunun karesini almak için bu rakamı kendisiyle çarpmak gereklidir 1.13 X 1.13 = 1.27 BEDEN KİTLE İNDEKSİ (BKİ): 36 kg / 1.27 m2= kg / m2

KİŞİSEL BAKIM AMACIMIZ : Sağlığımızı korumak ve hastalanmamak için gerekli bazı bilgileri öğrenmek ve uygulamak.

MİKROPLAR Çevremizde hastalıklara yol açan çeşitli mikroplar vardır.

Örneğin : Tuvalette olan mikroplar. Tuvalette el temizliğimize çok dikkat etmeliyiz

Ellerimizi nasıl yıkamalıyız ?

El temizliği için başka neler yapabiliriz? Tuvaleti nasıl kullanmalıyız ? Yüz yıkama? Banyo yapma? Diş fırçalama? Tırnak kesme ?