Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENGELİ BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENGELİ BESLENME."— Sunum transkripti:

1 DENGELİ BESLENME

2 Herkes "doğru beslenme", "dengeli beslenme" diyor, ama bunu gerçekten kim biliyor ? Diyorsan, işte sana, öğrenmen için gerekli bilgiler...

3 Sağlıklı ve dengeli beslenmenin ne olduğunu anlamak için, öncelikle temel besin kaynaklarını tanıman gerekir. Yiyecekler dört gruptan oluşur: Süt ve süt ürünleri Et ve et ürünleri Sebze ve meyve Ekmek ve tahıl

4 Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu dengeli beslenme sözü ile açıklanır.

5 Besinlerin vücudumuza ısı, enerji vermek, hücrelerin büyümesi ve onarılmasını sağlamak, çeşitli vücut işlemlerini düzenlemek gibi, ana görevleri vardır.

6 İnsan vücudu çeşitli protein, vitamin, mineraller ile karbonhidrat, su ve yağ gibi besin öğelerine ihtiyaç duyar. Bu besin öğelerinin her biri farklı oranlarda vücudun ihtiyaç listesindedir. Örneğin, günlük ortalama 2 litre suya ihtiyaç duyan vücudumuza, günlük bir kaç gram vitamin yeterli gelmektedir.

7

8 Besin Piramidinde de görüldüğü gibi vücudun en az ihtiyaç duyduğu besinler yağlar ve tatlılardır. Tükettiğimiz besinlerin yarıdan fazlası ise karbonhidrat açısından zengin olan ekmek, makarna, pirinç gibi tahıl gurubu besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca, vitaminler açısından oldukça zengin olan meyve ve sebzeleri mevsiminde, taze olarak ve yeterince tüketmek dengeli beslenme ve insan sağlığı açısından önemlidir. Meyve ve sebzeleri, protein açısından zengin besinler olan süt ve süt ürünleri ile et, balık ve yumurta takip etmektedir.

9 Besin öğeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamadığında YETERSİZ BESLENME oluşur.
İnsanın yaşamı için 50’ ye yakın besin öğesine gereksinimi vardır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur.

10 Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur. Bu duruma Dengesiz Beslenme denir. Dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük bir önem taşır.

11 Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişiler
Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir. Hareketli ve esnek bir bedene, Muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere, Kuvvetli, gelişimi normal kaslara, Çalışmaya istekli kişiliğe, Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına, Normal zihinsel gelişme, Sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.

12 Yetersiz ve Dengesiz Beslenenler ise;
Hareketleri ağır ve isteksiz Sağlıksız genel görünüşte (aşırı zayıf veya şişman) Pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısına, Şişman veya zayıf vücut yapısına, Sık sık baş ağrısından şikayet eden İştahsız, yorgun, isteksiz bir yapıya sahiptir


"DENGELİ BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları