Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME"— Sunum transkripti:

1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
FEN BİLİMLERİ-7 6.ÜNİTE CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İnsanda üreme, büyüme ve gelişme HALİM GÜNEŞ

2 KAZANIMLAR F İnsanda üremeyi sağlayan yapı ve organları şema üzerinde göstererek açıklar. F Sperm, yumurta, zigot, embriyo, fetüs ve bebek arasındaki ilişkiyi açıklar. F Embriyonun sağlıklı gelişebilmesi için alınması gereken tedbirleri, araştırma verilerine dayalı olarak tartışır.

3 İNSANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
ANAHTAR KAVRAMLAR İnsanda üreme, İnsanda üremeyi sağlayan yapı ve organlar, Sperm, yumurta, zigot, embriyo, Fetüs ve bebek arasındaki ilişki

4 Üreme insan neslinin devamı adına çok önemli bir olaydır.
Peki insanda üreme nasıl meydana gelir? Bir bebeğin doğumundan itibaren iki yaşına kadar geçirdiği fiziksel değişimleri söyleyiniz.

5 Canlıların ortak özelliklerinden biri de nesillerini devam ettirebilmeleridir. Üreme sayesinde neslin devamı sağlanır. Canlıların neslini devam ettirmek üzere kendine benzer fertler meydana getirmesine üreme denir.

6 İnsanda üreme, dişi ve erkek bireyin oluşturduğu üreme hücrelerinin birleşmesi ile gerçekleşir. Erkek üreme hücresine sperm, Dişi üreme hücresine yumurta denir. İnsanda üremenin temelini mayoz bölünme ve döllenme oluşturur.

7 Dişi üreme sistemi: Yumurtalıklar Yumurta kanalı Döl yatağı (Rahim)
Döl yolundan (Vajina) oluşur.

8 Yumurtalıklar: Dişi üreme hücresi yumurtanın oluştuğu yapıdır. Dişi üreme sisteminde iki tane yumurtalık bulunur. Ergenlik dönemine girildiğinde mayoz bölünmeyle yumurta hücreleri oluşur. Olgunlaşan yumurta, yumurtalıktan ayrılarak yumurta kanalına geçer.

9 Yumurta Kanalı: Döllenmenin gerçekleştiği yerdir
Yumurta Kanalı: Döllenmenin gerçekleştiği yerdir. Yumurtalıklarda oluşan yumurtanın döl yatağına taşınmasını sağlar. Döl yatağı (rahim): Döllenmiş yumurtanın(zigot) yerleşip geliştiği yapıdır. Embriyoyu doğuma kadar besler ve embriyonun gelişimi için uygun ortam oluşturur.

10 Döl Yolu (Vajina): Döl yatağının dış ortama açıldığı kısımdır. Esnek yapıdadır. Gelişimini tamamlayan bebek, döl yolundan geçerek doğar. Ayrıca döllenmemiş yumurtanın dışarı atıldığı yerdir.

11 Erkek Üreme Sistemi: Testis, Sperm kanalı Penisten oluşur. Salgı bezlerinden oluşur. Testis: Erkek üreme hücrelerinin (sperm) üretildiği kısımdır. Sperm kanalı: Sperm hücrelerini penisteki idrar kanalına taşıyan yapıdır.

12 Penis: Sperm hücrelerinin vücut dışına atıldığı kısımdır. Salgı bezleri: Sperm hücrelerinin yaşayabilmesi için uygun ortam oluşturan ve sperm hücresinin rahat hareket etmesini sağlayan salgının üretildiği bezlerdir.

13 Erkek ve kadın üreme sistemleri, yapısı ve konumu gereği hastalık yapabilecek mikroplara karşı hassastır. Üreme sistemimizin sağlığı açısından hijyen çok önemlidir. Üreme sistemi doğrudan dış ortama açılır. Bundan dolayı bakteri, virüs ve mantarlara karşı daha hassastır.

14 Üreme Sistemi Sağlığı İçin
Düzenli olarak banyo yapmak Cilde temas eden kıyafetlerin temizliğine ve dar kıyafetler giymemeye dikkat etmek Pamuklu kumaşlar tercih etmek Tuvaletimizi yaptıktan sonraki temizliğe dikkat etmek İdrarı ertelememeye dikkat etmeliyiz.

15 Sperm ve yumurtanın birleşmesi ile başlayan bu serüvende, sizce bir bebeğin gelişimi hangi evrelerden oluşuyor? Üreme organlarında üretilen hücreler birleşerek nasıl olur da bir bebeğe dönüşür?

16 Sperm: Erkek üreme hücresidir.
Yumurta: Dişi üreme hücresidir. Döllenme: Yumurta çekirdeği ile sperm çekirdeğinin kaynaşmasıdır. Zigot: Döllenmiş yumurta hücresine denir. Embriyo: Zigotun gelişmesiyle oluşur. Fetüs: Embriyonun 2. aydan sonraki adıdır.

17 Bir bebeğin yaşam yolculuğu biri anneden diğeri babadan gelen iki ayrı üreme hücresinin birleşmesiyle başlar. Yumurta hücresi olgunlaştıktan sonra yumurtalıktan yumurta kanalına geçiş yapar. Sperm hücrelerinden bir tanesi yumurta hücresiyle birleşerek döllenmiş yumurta hücresi olan zigotu oluşturur.

18 Zigot, ilerleyerek döl yatağı yüzeyine tutunur.
Anne rahminde zigot art arda mitoz bölünmeler geçirerek büyümeye başlar. Bu evrede embriyo adını alır. Embriyo, 2 aydan sonra bir insan görünümü kazanmaya başlar ve bu evrede fetüs adını alır. Fetüs yaklaşık 9 ay gibi bir sürede doğacak olgunluğa ulaşır. Fetüs doğduktan sonra bebek adını alır.

19

20 Embriyonun Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne adayı sağlığına dikkat etmelidir. Anne adayı dengeli beslenmelidir. Ani hareketlerden ve darbelerden kaçınmalıdır. Yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler anne ve bebek sağlığını olumlu etkiler. Alkol, sigara ve uyuşturucu madde gibi alışkanlıklardan uzak durmalıdır.

21 Embriyonun Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doktora danışılmadan gelişigüzel ilaç kullanmamalıdır. Anne adayı uyku düzenine ve dinlenmesine dikkat etmelidir. Anne adayı stresten uzak durmalıdır. Düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.

22 KONUMUZ BİTMİŞTİR. KONUYU EVDE TEKRAR ETMEYİ UNUTMAYIN. BİR SONRAKİ KONUYA HAZIRLANARAK GELİN.


"CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları