Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?"— Sunum transkripti:

1

2

3

4 Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?

5  Besinler yutak aracılığı ile ağızdan yemek borusuna iletilir. Yemek borusundan geçerek mideye ulaşır. Midede iyice karıştırılır. Daha sonra besinler uzun ve kıvrımlı yapıdaki ince bağırsağa iletilir.

6  Burada bir takım salgılar tarafından daha küçük parçalara ayrıştırılarak kana geçmesi sağlanır. Kana geçen besinler damarlarda dolaşarak vücudun her yerine ulaşır. Sindirilmemiş besinlerin fazla suyu kalın bağırsakta emilir. Sindirilemeyen maddeler dışkı olarak vücuttan dışarı atılır.

7

8

9

10 Sindirimde görevli organlardan birinin görevini yapmaması, diğer organların görevini yapmasını güçleştirir. Örneğin yeterince çiğnenmeden yutulan besinler mideyi yorar. Bu nedenle diş sağlığına dikkat etmeli, yemekleri iyice çiğneyerek yutmaya özen göstermeliyiz.

11 Besinlerin sindirim yolculuğunda ilk durak olan dişlerimiz hakkında ne biliyorsunuz?

12

13

14  Dişlerimiz, yediğimiz besinlerin çiğnenerek parçalanmasını ve öğütülmesini sağlar.  Dişleriniz olmasaydı sizce sindirim böylesine başarılı olabilir miydi?

15 DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ? Etle ya da otla beslenen hayvanların diş yapıları aynı mıdır?

16

17  Besinlerin sindiriminde son derece önemli görevi olan dişlerimizin görevlerini yapabilmeleri için sağlıklı olmaları gerekmektedir.  Diş sağlığınıza dikkat ediyor musunuz? Diş sağlığınızı korumak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

18 Uzun süre dişlerimizi fırçalamazsak sağlığımız bu durumdan nasıl etkilenir?

19

20 Dişlerin; Dış kısmı, Ağız boşluğuna bakan kısmı, Yemeklerin çiğnendiği üst tarafı fırçalanmalıdır.

21

22

23  Şekerli yiyecek ve içecek,  Gazlı içecekler,  Kürdan kullanmak,  Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketmek,  Fındık, ceviz vb. dişlerle kırmak,  Yemeklerden sonra dişleri fırçalamamak.

24  Dişlerimizi günde en az 2 defa fırçalamalıyız.  Florlu diş macunu kullanmalıyız.  Diş ipi kullanmalıyız.  Süt, yoğurt ve peynir tüketmeliyiz.  Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız.  Diş dostu sakız çiğnemeliyiz.  6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmeliyiz.  Havuç, elma gibi besinleri doğrudan ısırarak yemeliyiz.

25

26

27

28

29


"Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları