Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391."— Sunum transkripti:

1 SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391

2 SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.vücudumuzun ihtiyacı olan besinlerden (yağlar , karbonhidrat , protein , vitamin , mineral ve lifler) yeterli miktarda almalıyız.

3 Beslenme Piramidi

4 BESİNLER Proteinler Yağlar Karbonhidratlar Mineraller Vitaminler Su

5 1.Proteinler Büyüme gelişme ve hücrelerin yenilenmesi için başta gelen besin öğesidir. Enerji kaynağıdır.

6 Yeterince Protein Almazsak Ne Olur ?
Büyüme ve gelişme yavaşlar. Kolay hasta oluruz. Hastalıklar daha uzun sürer. Saç,deri,tırnak gibi dokuların sağlığı bozulur. Organlarımızın çalışması aksar. Zeka gelişimi yavaşlar.

7 Aşırı Protein Alındığında
Büyüme ve gelişmeyi baskılar. Karaciğer ve böbreklerin üre yapımını arttırır.

8 2.Yağlar En çok enerji veren besin öğesidir.
Derialtı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler. Yağlar midenin boşalmasını geciktiren tokluk hissi verir.

9 Yağ içeriği yüksek besinler fazla miktarda yenirse ne olur ?
Gereksiz yere fazladan enerji alındığından şişmanlığa neden olur. Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur. Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için sakıncalıdır.

10 3.Karbonhidratlar Vücut çalışması ve günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjinin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan sağlanır.

11 4.Mineraller Mineraller vücudumuzda yapıyı oluşturan ve bir çok işlevi düzenleyen önemli besin ögelerinin bir grubudur. Mineraller vücudumuzda gerçekleşen sayısız sürecin başlamasına veya düzenlenmesine yardımcıdır.Örneğin sıvı dengesini düzenlemede , kas kasılmasında ve sinir sisteminde uyarıiletiminde işlevi vardır.

12 5.Vitaminler Hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. En çok vitamin sağlayan besinler teze sebze ve meyvelerdir.

13 6.Su Besinlerin sindirimi , dokulara taşınması , hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir.

14 Her Gün Yememiz Gereken Besinler
1.grup:Süt , Yoğurt , Peynir. 2.grup:Et , Balık , Tavuk , Yumurta , Kuru Baklagiller Ve Fındık , Fıstık , Ceviz 3.grup:Sebze , Meyve. 4.grup:Ekmek , Tahıllar.


"SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları