YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Parametrik doğru denklemleri 1
Advertisements

Ağ Donanımları Cihazlar
Hat Dengeleme.

Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Verilen eğitim kümesi için, ortalama karesel hata ‘yı öğrenme performansının ölçütü olarak al ve bu amaç ölçütünü enazlayan parametreleri belirle. EK BİLGİ.
FAKÜLTEMİZ ÇOKTAN SEÇMELİ SINAVLARINDA YAPILAN ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ölçme-Değerlendirme Kurulu Ve Sınav Merkezi.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
HAZIRLANMASI GEREKEN BELGELER BİRİNCİ BÖLÜM.
Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
İÇİNDEKİLER GRID COMPUTING NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? GRID COMPUTING YAPISI
Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hata Fonksiyonları Lojistik Fonksiyon ß ß Huber Fonksiyonu ß ß.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
PROXY SERVER Eren AKGÜL Proxy Server  Vekil sunucu veya yetkili sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Adanmış.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
ÇAĞRI MERKEZİ CRM YAZILIMI İÇERİK ÖRNEĞİ
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
ROUTER NEDİR? Elif Melike DEMİR
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
LINK LAYER PROTOCOLS (ARP/INARP)
TAM SAYILAR.
Sayı Sistemleri.
VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
NELER ÖĞRENECEĞİZ 1-Doğru ile nokta arasındaki ilişkiyi açıklamayı
BÖLÜM 11 Sayıcılar (Counters) Prof. Dr. Hüseyin Ekiz.
Bazı sorular: Topolojik eşdeğerlilik ne işimize yarayacak, topolojik
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
DHCP SERVER (dynamic host configuration protocol)
SOSYAL FARKINDALIK PROJESİ
X=(X,d) metrik uzayında bazı özel alt kümeler
FİNANSAL PLANLAMA.
Uçak Bileti Değiştirme
Ağ Topolojileri.
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
RASYONEL SAYILAR.
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
Bilgi İşlem Organizasyonu
Ağ Donanımları Cihazlar
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
UZEM KULLANIM KILAVUZU
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
BENZETIM 3. Ders Prof.Dr.Berna Dengiz Monte Carlo Benzetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

YÖNLENDİRME

Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme

Yönlendirme Teknikleri ● En Kısa Yolu Bulma Algoritması Bilgisayar ağlarında iki nokta arasındaki en kısa yolu bulurken ölçüt olarak: - bağlantı noktaları arasındaki coğrafi uzaklık, - geçilen düğüm (sekme) sayısı, ya da - hatlar üzerinde ortaya çıkan aktarım süreleri, düğümlerdeki kuyruklarda bekleme süreleri (gecikme değerleri) kullanılabilir. Sonuçta amacımız, kullanılan ölçüte bağlı olarak kaynak noktasından varış noktasına en kısa yolun bulunmasıdır.

Ödev Yazacağınız program girdi olarak 8 satırlık bir dosyadan (yukarıdaki örnekteki gibi) düğümlerin bir birlerine uzaklıklarını okumalı ve kullanıcıdan aldığı iki düğüm arasındaki en kısa yolculuğun hangi düğümleri geçerek yapılabileceğini vermelidir. İstediğiniz programlama dilini kullanabilirisiniz. Son tarih: 3 Nisan 2009

Flooding ● Bu yöntemde bir düğüme ulaşan paketin kopyaları çıkarılır ve bu kopyalar paketin geldiği bağlantı (hat) dışındaki tüm bağlantılardan gönderilir. ● Doğal olarak bu yöntem aynı paketin pek çok kopyasının yaratılmasına ve bu kopyaların ağdaki trafiği aşırı derecede yoğunlaştırmasına neden olacaktır. ● Bu dezavantaja karşın, taşkın yönteminde seçilecek hat için özel hesaplamalar yapılmasına gerek kalmaz. ● Paket, doğal olarak, ek kısa yol üzerinden varış noktasına erişir. ● Ancak bu sırada aynı paketin pek çok kopyası yaratılır. Hatta aynıkopyalar pek çok kez aynı düğümlere ulaşır.

Distance Vector Routing Uzaklık vektörü yönlendirmesi dinamik bir yönlendirme algoritmasıdır. Bu teknikte her yönlendirici bir yönlendirme tablosu tutar bu tabloda ağdaki her yönledirici için bir satır bulunur. Her satırda ilgili yönlendiricinin tablonun bulunduğu yönlendiriciye olan uzaklığı ve ilgili yönlendiriciye hangi çıkış hattı üzerinden ulaşılacağı bilgisi saklanır. Kullanılan ölçütün uzaklık olması gerekmez. Bu ölçüt gecikme, sekme sayısı, … olabilir. Gecikmenin ölçüt olarak kullanıldığı durumlarda, her yönlendirici kendisi ile komşu yönlendiriciler arasındaki gecikmeyi doğrudan bulabilir.

Distance Vector Routing ● Uzaklık vektörü yönlendirmesinde, her yönlendirici (periyodik olarak) her T milisaniyede bir kendi tablosunda bulunan ölçüt değerlerini komşularına gönderir ve benzer bir tabloyu da komşusundan alır. ● Gelen tablolardaki verilere bakarak her yönlendirici doğrudan bağlı olmadığı yönlendiriciler ile arasındaki gecikme değerlerini ve o yönlendiricilere nasıl ulaşacağını bulabilir.

Örnek ● Örnek olarak topoloji üzerindeki değerlerin bir anlık gecikme değerleri olduğunu ve ağın çok çok kısa bir süre önce aktif hale geldiğini varsayalım. ● Bu durumda her yönlendirici sadece komşusuna olan gecikmeyi bilsin ve diğer yönlendiricilere nasıl ulaşılacağı konusunda bilgi sahibi olmasın. ● Yönlendiricilerin tabloları şöyle olacaktır: