Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROXY SERVER Eren AKGÜL Proxy Server  Vekil sunucu veya yetkili sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Adanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROXY SERVER Eren AKGÜL Proxy Server  Vekil sunucu veya yetkili sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Adanmış."— Sunum transkripti:

1 PROXY SERVER Eren AKGÜL 1131602035

2 Proxy Server  Vekil sunucu veya yetkili sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Adanmış bir bilgisayar (dedicated computer) olarak düşünülür.  Sistem şu şekilde çalışır, bir istemci sunucudan bir dosya istediğinde bu istek ilk önce Proxy Server'a gider, Proxy Server istenilen dosyaya sahipse istemciye gönderir. Böylece sunucu gereksiz yere meşgul edilmemiş olur. Eğer Proxy Server(vekil sunucu) istenilen dosyaya sahip değilse sunucuya başvurur. Sunucu istenilen dosyayı Proxy server üzerinden istemciye ulaştırır. İşte bu kademede Proxy Server bu dosyayı cache'ler. Yani önbelleğine alır.  Kısaca, Proxy Server kullanmanın asıl amacı istemcinin her seferinde aynı dosya için sunucuyu meşgul etmesini engellemektir.

3 Proxy Server Avantajları  Gizli IP Adresi: Bir bilgisayar web siteye bağlandığında IP adresi bu web site tarafından görülür. Kimlik bilgileri gizlenmek isteniyorsa Proxy Server kullanılır. Bağlanan taraf olarak bizim yerimize Proxy Server gözükecektir.  Güvenlik: Kötü amaçlı bir yazılım bulaşmış web sitesine girdiğinizde bu yazılım sizin sisteminiz üzerine sıçrayabilir. Proxy Server kullanarak sisteminizin web sitesi ile direkt olarak iletişim halinde olmasını engellersiniz. Bu sayede Proxy Server’lar bu tip tehditleri tespit ederek sisteminize girmesini engeller.  Hız: Proxy Server’lar daha önceden aradığınız web siteleri ön belleğinde tutar. Bir sebeple tekrar bu web siteleri ziyaret ettiğinizde Proxy Server bu verilerin ön bellek versiyonunu döndürür. Böylece daha hızlı bir erişime ulaşmış olursunuz.  Servisler Üzerinde Denetim: Proxy Server’lar ile kullanıcının hangi servislere ulaşabileceğini kontrol edebilirsiniz. Bağlanılacak ya da bağlanılmayacak web siteleri ayarlayabilirsiniz.

4 Proxy Server Dezavantajları  Fazladan Ödemeler: Ufak şirketler için büyük bir sıkıntıdır. Yüklemenin yanı sıra ağ muhafazası ve sürdürme için ek ücretler gereklidir.  Veri Hafızası: Sıklıkla güncellenen içeriğe sahip sitelerde Proxy Server’ın da sürekli güncel tutulması gerekmektedir. Bu da sisteme bir yük getirir.

5 Proxy Server Tipleri  Transparent (Saydam) Proxy Serverlar: Kullanıcı ile internet sitesi arasında olmakla birlikte kullanıcın talebini kendi talebi gibi değil, kullanıcının talebi gibi ilgili siteye iletir. Yani, internet kullanıcısının karşısındaki kişi bu kullanıcının bir Proxy Server kullandığını algılayamaz. Proxy server internet kullanıcısının kimliğini aynı şekilde karşı tarafa iletir. Bu proxy server tipini kullanarak daha hızlı hareket edilir.

6 Proxy Server Tipleri  Anonymous (İsimsiz) Proxy Serverlar: İnternet ve yerel ağlarda ağırlıklı olarak kullanılan Proxy Server'lardır. Bu Proxy Server'larda internet kullanıcısı Proxy Server arkasında kalır ve erişilen siteye bilgiyi alan Proxy Server gibi gözükür. Ancak bağlantı sırasında web sitesi gerçek IP adresinizi bilmese bile bir Proxy Server ile kendisine bağlanıldığını anlayacaktır.

7 Proxy Server Tipleri  High-Anonymity veya Elit Proxy Serverlar: İsimsiz Proxy Server’da olduğu gibi sizin gerçek IP adresinizi saklar. Ancak İsimsiz Proxy Server’dan farklı olarak, web sitesi sizin bir Proxy Server kullandığınızı algılayamaz. Böylece en yüksek dereceli gizliliği sağlamış olur.

8 Proxy Server Tipleri  Forward (Açık) Proxy Serverlar: Bu proxy serverlar istemciye bir servis sağlar. Bir istemci dosya transferi için internet ile bağlantı kurduğunda öncelikle Forward Proxy Server’dan geçmeli. Forward Proxy Server ayarlarına göre bu geçiş olumlu veya olumsuz olabilir. Önemli olan nokta dosya transfer isteği istemcinin değil Proxy Server’ın olarak gözükür.

9 Proxy Server Tipleri  Reverse (Ters) Proxy Serverlar: Açık Proxy Server’ın tam tersidir. Ters Proxy Server, dış istemcinin isteğini serverlar adına kabul eder. Yani burada Açık Proxy Server’da istemcinin gizlenmesinin aksine serverlar gizlenir.

10 Kaynakça  http://www.sciencedirect.com/  http://btmakaleleri.blogspot.com.tr/2015/02/proxy- server-nedir.html  http://whatis.techtarget.com/definition/proxy-server  http://forumaboutproxy.com/general- discussions/what-is-an-anonymous-proxy-server- proxy-types-transparent-anonymous-or-elite/  http://www.jscape.com/blog/bid/87783/Forward- Proxy-vs-Reverse-Proxy


"PROXY SERVER Eren AKGÜL Proxy Server  Vekil sunucu veya yetkili sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Adanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları