Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DHCP SERVER (dynamic host configuration protocol)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DHCP SERVER (dynamic host configuration protocol)"— Sunum transkripti:

1 DHCP SERVER (dynamic host configuration protocol)
HAZIRLAYAN:BATUHAN ÇABUKKAZAN

2 DHCP Nedir? Dynamic Host Configuration Protokol yani kısaca DHCP, ağa dahil olmak isteyen çeşitli sistemlere IP adresi ve bazı diğer parametrelerin merkezi olarak atanması sürecinde görev alan protokoldür. Server-client modelinde çalışan bu protokolün server tarafının bir server olarak implemente edildiği sistemler ise DHCP Server olarak adlandırılır.

3 DHCP Serverların temelde yaptığı iş ,belirli IP adresi aralıklarını ve ağ iletişimi için gerekli Subnet Mask (alt ağ maskesi),Default Gateway (varsayılan ağ ğeçidi), DNS Server (isim çözümleme sistemi) gibi bazı diğer yapılandırma bilgilerini dinamik bir şekilde dağıtmaktır. DHCP Client olarak ifade edebileceğimiz ağ üzerindeki sistemler ise genellikle ilk açılışları sırasında DHCP Server tarafından ağa yayımlanan protokol paketleri yakalarlar ve belirli bir sıra dahilinde IP adresi alma işini gerçekleştirirler.

4 DHCP Nasıl Çalışır ? DHCP Mesajları DHCP Discover DHCP Offer
DHCP Request DHCP Ack

5 DHCP Discover Bilgisayar ağ üzerinde ilk defa açıldığında ağa DHCP Discover mesajı yollar. Bu mesajla istemci ağda bir DHCP sunucusunun varlığını sorgular. Çalışan bir DHCP sunucusu varsa kendine IP bilgilerini göndermesini ister.

6 DHCP OFFER DHCP istemci tarafından yayınlanan DHCP Discover mesajı DHCP sunucusu tarafından alınır. Sunucu veritabanı sorgulanır ve istemciye verilecek IP adresi ve kira süresini belirler. Bu bilgiler istemcinin onayını almak üzere geri gönderilir.

7 DHCP Request DHCP Offer mesajını alan DHCP istemci kendisine ayrılmış IP adresini kiraladığına dair mesaj yollar. Bu bir kabul mesajıdır.

8 DHCP ACK DHCP Request mesajını alan DHCP sunucu bu istemciye gerekli olan IP,Subnet Mask,Gateway,DNS ve WINS bilgislerini gönderir.

9 DHCP:Sunucunun Yeniden Başlatılması?
DHCP sunucu yeniden başladığında daha önce atadığı IP leri ve bilgilerini korur. Bunu dhcp.leases dosyası ile gerçekleştirir. Sunucu dhcp.leases dosyasının güncelliğini kontrol eder. 

10 DHCP:İstemcinin Yeniden Başlatılması
Daha önceden DHCP sunucu tarafından verilmiş bir IP adresine sahip istemci yeniden başladığında sunucu dhcpd.leases dosyasındaki mac adreslerine bakar. dhcpd.leases dosyasıdan istemci makinenin mac adresini bulur. DHCP sunucu, istemcinin eski bilgilerini aynen gönderir. 

11 KAYNAKLAR Wikipedia


"DHCP SERVER (dynamic host configuration protocol)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları