Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FAKÜLTEMİZ ÇOKTAN SEÇMELİ SINAVLARINDA YAPILAN ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ölçme-Değerlendirme Kurulu Ve Sınav Merkezi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FAKÜLTEMİZ ÇOKTAN SEÇMELİ SINAVLARINDA YAPILAN ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ölçme-Değerlendirme Kurulu Ve Sınav Merkezi."— Sunum transkripti:

1 FAKÜLTEMİZ ÇOKTAN SEÇMELİ SINAVLARINDA YAPILAN ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ölçme-Değerlendirme Kurulu Ve Sınav Merkezi

2 ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARIN BÖLÜMLERİ Aşağıdaki taşıma yöntemlerinden hangisi bilinci kapalı hastayı tek kişi ile taşıma yöntemidir? Madde Kökü A) İtfaiyeci taşıması Doğru Cevap B) …………. C) …………. Seçenekler Çeldiriciler D) …………. E) ………….

3 Soru Değerlendirme Fakültemizde yapılan çoktan seçmeli sınavlarda yer alan her sorunun (Madde) ayrı ayrı analizi yapılmaktadır. Sınav sonunda analiz sonuçları soruları hazırlayan öğretim üyelerine ulaştırılmaktadır.

4 Fakültemize yapılan Soru Değerlendirme Analizleri 1.Sorunun güçlük derecesi 2.Ayırt edicilik endeksi 3.Çeldiricilerin işlerliği

5 1.Sorunun güçlük derecesinin değerlendirilmesi: Madde güçlük derecesi bir maddeyi doğru yanıtlayanların testi alanların tümünün sayısına bölümüdür. Yüksek olması sorunun kolay olduğunu, düşük olması ise zor olduğunu gösterir. Sınavlarda soruların orta güçlükte olması önerilmektedir.

6 2.Soru ayırt edicilik endeksinin değerlendirilmesi : Sorunun kalitesini gösteren bir değerdir. Bir sorunun bilen öğrenciyle bilmeyen öğrenciyi ayırt etmesi beklenir. Soru ayırt edicilik endeksi -1,00 ile +1,00 arasında değerler alır. Negatif ayırt edicilik sorunun önemli bir kusuru olduğunu gösterir ve negatif ayırt edicilikteki sorular soru bankasına alınmaz.

7 Soru güçlük Endeksi (p) Soru ayırt edicilik endeksi (r) YORUM 0.90 dan fazla Değer yokEğer etkili bir öğretim varsa tercih edilir 0.60-0.90r>0.20Tipik iyi bir madde 0.60-0.90r<0.20Üzerinde çalışılması gereken madde p<0.60r>0.20Zor fakat ayırt edici bir madde (Eğer yüksek standartlara sahipseniz bu soru iyidir) p<0.60r<0.20Zor ve ayırt edici olmayan madde (Bu madde kullanılamaz) Soru güçlük ve ayırt edicilik endekslerin yorumu

8 3.Çeldiricilerin İşlerliğinin değerlendirilmesi : Sınav sorularında çeldiricilerin soruyu bilmeyenleri eşit oranda çeldirmesi beklenir. Çeldiricilerin işlerliği iyi olursa,sorunun ayırt ediciliği yükselir. Ayırt ediciliği yüksek olan sorulardan oluşan sınavın geçerliliği yüksek olur. Sınav sonuçlarına bakıldığında doğru cevaplanan seçeneğin oranı 100’den çıkarıldıktan sonra kalan sayının 4’e bölünmesi ile bulunan sayı her çeldiricinin cevaplama oranı olmalıdır(Beklenen bir sorunun yanlış yanıtlarının çeldiriciler arasında eşit dağılımıdır). Buradaki azalmalar çeldiricinin işlerliğinin olmadığını gösterir. Bu nedenle bu çeldirici yeniden düzenlenmelidir.

9 Sınav sonunda öğretim üyesi sorusunu sınav merkezinden gelen bu 3 analiz sonucuna göre değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, sorusunun gerekli bölümlerini düzelterek, tekrar sınav merkezine soru bankasına alınmak üzere gönderir.


"FAKÜLTEMİZ ÇOKTAN SEÇMELİ SINAVLARINDA YAPILAN ANALİZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ölçme-Değerlendirme Kurulu Ve Sınav Merkezi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları