Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )"— Sunum transkripti:

1 VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )
RUKİYE AÇIKGÖZ

2 VPN (Virtual Private Network ) NEDİR?
VPN, sanal özel ağ demektir. VPN ağlara uzaktan erişim sağlar. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturur. Böylece ağa fiziksel olarak bağlıymış gibi görünür. VPN internet üzerinden başka bir ağa bağlanmaya sağlayan bağlantı çeşididir. Genelde internet yavaşladığında kullanılan VPN, farklı bir noktadaki başka bir ağdan internete bağlanmayı sağlar.

3 VPN (Virtual Private Network ) NEDİR?
VPN bağlantıyı güvenli hale getirir ve bir ağa bağlanırken bağlantıyı şifreler ve kimliğin bulunmamasını sağlar. Yasaklı sitelere, kısıtlanmış sitelere veya IP’lere VPN sayesinde bağlanılabilir. VPN’lerle bağlantılar şifreli olduğundan, gönderdiğimiz ve aldığımız veriler şifrelendiğinden 3. şahıslar ne yaptıklarımızı göremezler. VPN’ in önemli iki uygulaması vardır. Bunlar OpenVPN ve IPsec’tir.

4 ÖZEL İNTERNET BAĞLANTISI
DESTEKLER : Windows, Linux, İOS, Android PROTOKOLLER : SSL, PPTP, IPsec ve L2TP

5 VPN NASIL ÇALIŞIR? VPN istemcisi, iki nokta arasında sanal bir ağ sürücüsü oluşturur. Kullanıcıya karşıdaki ağdan bir IP verir. Kullanıcı bu IP ile izin verilen bağlantılara erişim sağlanır. VPN tarafından oluşturulan ağ sürücüsü şifreli olduğu için, uzmanlar kullanıcıların var olmalarını bilmelerine rağmen ağdan iletilen verileri tanımazlar.

6 VPN BAĞLANTI ÇEŞİTLERİ
İki çeşit VPN bağlantısı vardır. Uzaktan Erişim VPN : Uzaktan erişim VPN bağlantıları evinde çalışan veya ofiste olamayan kullanıcıların internet üzerinden özel ağ üzerindeki sunucuya erişim sağlar. VPN, istemcisiyle uzaktan erişim sunucusu arasında noktadan noktaya bir bağlantı kurar. Veriler özel bir ağ üzerinden gönderiliyormuş gibi görünür.

7 VPN BAĞLANTI ÇEŞİTLERİ
Siteden Siteye VPN : Siteden siteye VPN farklı ofisler veya farklı kuruluşlar arasında ortak bir ağ üzerinden iletişim sağlamaz. VPN bağlantısı WAN ( Wide Area Network ) bağlantısı gibi çalışır. WAN bağlantısı şehirler, ülkeler gibi uzun mesafeler arasında iletişimi sağlayan ağ çeşididir. Ağlar internet üzerinden verileri bir yönlendirici ile başka bir yönlendiriciye iletir.

8 Siteden Siteye VPN : Siteden siteye VPN bağlantısı özel bir ağın iki bölümünü birbirine bağlar. VPN sunucusu, bağlı olduğu ağa bağlantı sunarken, yanıtlayan diğer sunucu veya yönlendirici, yanıtlayan yönlendiricinin kimlik bilgilerini doğrular. Karşılıklı doğrulama sağlanır.

9 VPN BAĞLANTILARININ ÖZELLİKLERİ
PPTP, L2TP/IPsec ve SSTP kullanan VPN bağlantıları aşağıdaki özelliklere sahiptir. Kapsülleme Kimlik Doğrulama Veri Şifreleme

10 VPN NE İÇİN KULLANILIR? Kısıtlı ve Yasaklı Sitelere Giriş
VPN, IP adreslerini başka bir ülkede gibi göstererek ve verileri şifreleyerek gönderdiğinden herhangi bir yasaklamaya veya kısıtlamaya uğramadan bağlantı sağlar. Dosya indirmek Torrent gibi birçok internet sitesinden dosya indirmemizi sağlar. Dosya indirirken internet hızını yavaşlatsada güvenlilik açısından daha sağlıklıdır.

11 VPN NE İÇİN KULLANILIR? İş ve Okul Ağına Ulaşmak
Uzaktan yapılan işlerin çoğunda güvenlik açısından VPN ile bağlantı yapmamız önemlidir. Her Türlü Gizlilik ve Güvenlik Banka bilgilerimiz gibi önemli bilgilerin 3. şahısların eline geçmemesi için VPN tercih edilir.

12 DEZAVANTAJLAR Verileri ve iletişim kaynakları kayıt altında tutmayan kaliteli VPN hizmeti seçmek zorundayız. Herhangi bir devlet kurumunun VPN sağlayıcısından kayıtları açıklamasını istemesi durumunda kullanıcıların kimlikleri ifşa olur. VPN kullanırken tüm bilgilerimiz VPN hizmeti sağlayan şirketin elinde olması bir dezavantajdır. Bu bilgiler bir hacker saldırısında ele geçerek siber suç işlenebilir.

13 VPN’e Benzer Uygulamalar
VPN’e benzer birkaç tane uygulama vardır.Bunlar; PROXY IP i gizler. Bunu gateway sistemiyle yapar. Proxy sayesinde görünmez olup her siteye girip çıkabiliriz. TOR ( The Onion Routing ) Tüm interneti sansürsüz olarak özgürce kullanmamızı sağlar. Karmaşık çalışma prensibi olduğundan hedefe ulaşıncaya kadar veriler şifrelenir. Bu karmaşıklık ağın takip edilmesinin zor olmasını sağlıyor.

14 NEDEN VPN’i Tercih Ederiz?
Siteden siteye bağlantısıyla daha uzun mesafelerde iletişim sağlar. Gizlilik ve güvenliliği açısından diğer uygulamalara göre daha güvenlidir. Bağlantı özelliklerine göre daha çok tercih edilir.

15 KAYNAKÇA calsma.html


"VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları