Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ"— Sunum transkripti:

1 Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
AĞ TEMELLERİ 2. Hafta Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ KASTAMONU 2017 T.C. Kastamonu ÜNİVERSİTESİ TAŞKÖPRÜ Meslek yüksekokulu bilgisayar programcılığı bölümü

2 Ağ çeşitleri Yerel Alan Ağları Geniş Alan Ağları Metropol Alan Ağları
Depolama Alan Ağları Özel Sanal Ağlar

3 Yerel Alan Ağları

4 Yerel Alan Ağları Local Area Network
Bir yerleşke veya bir kurum içerisinde oluşturulan, dışa kapalı ağlardır. Bilgisayarlar arası uzaklık birkaç kilometreden fazla değildir. İstasyonlar küçük bir coğrafi alan içerisindedir. Yerel ağlar diğer ağlara göre daha hızlı çalışırlar. Evlerde veya iş yerlerinde oluşturulan ağlar yerel ağlara girer.

5 Geniş Alan Ağları

6 Geniş Alan Ağları Wide Area Network
Birbirine çok uzak yerel ağların bir araya gelerek oluşturduğu geniş ağlardır. Yönlendirici (router) ve çoklayıcı (repeater) gibi ağ elemanları kullanılır.

7 Metropol Alan Ağları

8 Metropol Alan AğlarI Metropol Area Network
Yerel alan ağlarından biraz daha büyük ağlardır. Üniversitelerde, büyük iş yerlerinde oluşturulan ağlar bu kategoriye girer.

9 Depolama Alan Ağları

10 depolama Alan Ağları Storage Area Network
Artan depolama alanı gereksinimleri büyük kuruluşların geleneksel dosya sunucularından daha gelişmiş olan SAN çözümlerine yönelmesine sebep olmuştur. Sunucular ve depolama ürünleri arasında hızlı, güvenilir bağlantı sağlayan özelleştirilmiş bir ağ türüdür.

11 Özel sanal Ağlar Virtual Private Network
İki bilgisayarın şifreli bir bağlantıyla güvenli bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan bağlantı tipidir. Kimi zaman bir şirketin iki farklı ofisi arasında ağ bağlantısı kurmak, kimi zaman ise internette iz bırakmadan gezinmek için tercih edilen altyapıdır

12 Ağ cihazları Ağ Kartı Bilgisayarları ve diğer cihazları ağa bağlamada kullanılan kartlardır. Network Interface Card (NIC) olarak adlandırılır.

13 Ağ cihazları Hub Ağ elemanlarını birbirine bağlayan en basit ağ elemanıdır. Hub kendisine gelen bilgiyi, portlarına bağlı bütün bilgisayarlara yollar. Bilgisayar gelen bilgiyi analiz ederek kendisine gelmişse kabul eder.

14 Ağ cihazları Anahtar Cihazı (Switch )
Hub’ın yaptığı görevi ağı yormadan yapar. Aynı anda birden fazla iletim yapma imkanı sağlar. Böylece aynı anda bir bilgisayar yazıcıyı kullanırken diğer ikisi kendi aralarında dosya transferi yapabilirler. Anahtar, portlarına bağlanan bilgisayarları MAC adreslerine bakarak tanır.

15 Yönlendirici (Router)
Ağ cihazları Yönlendirici (Router) OSI başvuru modelinin ilk üç katmanına sahip aktif ağ cihazıdır. Temel olarak yönlendirme görevi yapar. LAN ve WAN arasında bağlantı kurmak amacıyla kullanılır.

16 OsI modeli OSI modelini ISO geliştirmiştir.
Amaç iki bilgisayar arasındaki iletişimin nasıl olacağını tanımlamaktır. Her bir katmanın görevi bir üst katmana servis sağlamaktır. İki bilgisayar arasındaki iletişimde katmanlar sırayla iletişim kurarlar.

17 1.Fiziksel Katman Fiziksel katman verinin kablo üzerinde alacağı yapıyı tanımlar. Veriler bit olarak iletilir. Veriyi gönderen tarafta fiziksel katman bir ve sıfırları elektrik sinyallerine çevirip kabloya yerleştirirken, alıcı tarafta fiziksel katman kablodan okuduğu bu sinyalleri tekrar bir ve sıfır haline getirir. Hub, 1. katmanda çalışan bir cihazdır. Elektrik sinyallerini çoğaltıp, diğer portlara gönderir.

18 2.Veri bağlantı Katmanı Veri bağlantı katmanında veriler ağ katmanından fiziksel katmana gönderilir. Bu aşamada veriler belli parçalara bölünür. Bu parçalara paket ya da çerçeve (frame) denir. Çerçeveler verileri belli bir kontrol içinde göndermeyi sağlayan paketlerdir.

19 3.Ağ Katmanı Ağ katmanında iki istasyon arasında en ekonomik yoldan verinin iletimi kontrol edilir. Bu katman sayesinde verinin yönlendirici (router) aracılığıyla yönlendirilmesi sağlanır. Ağ aşamasında mesajlar adreslenir ayrıca mantıksal adresler fiziksel adreslere çevrilir.

20 “Doğru yolda giden kaplumbağa, eğri yolda giden yarış atını geçer.“
Jean Jacques Rousseau


"Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları