Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Swİtch çeşİtlerİ 1141602039 – GÖKÇE TENEKECİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Swİtch çeşİtlerİ 1141602039 – GÖKÇE TENEKECİ."— Sunum transkripti:

1 Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ

2 SWİtch nedİr ? Switch bir hub gibidir fakat bağlandığı bilgisayarın IP adresini kayıt eder.  Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar. Switchler gereksiz yayın trafiğini engeller ve uygun fiyatlı yüksek performanslı bir network kurmanızı sağlar.

3 Swİtch İle İlGİlİ Bİlgİler
Switchler paket anahtarlama yöntemi ile çalışır. Switchlerin bazıları OSI modelinin 2. katmanında MAC adreslerine göre çalışır. 3. katmanda çalışan switchler bilgisayarın IP adreslerine göre çalışır. Switchler yıldız topolojisine sahip yerel ağlar oluştururlar. Aynı zamanda paket anahtarlamalı farklı ağları birbirine bağlamakta da kullanılabilirler.

4 Swİtch Çeşİtlerİ Switchler çoğunlukla ethernet switch olarak Ethernet ara yüzü içindirler. Fibre channel ara yüzü için fibre channel switchler ile infiniband ara yüzü için infiniband switch çeşitleri de vardır.

5 ETHERNET SWİTCH Üzerinde bir çok porta sahip olan bir network anahtarlama cihazıdır. Bu portlara bağlı olan cihazların ağ paylaşımını ve güvenlik erişimlerini yönetmeye yarar. Bir çeşit port çoklayıcı olarak da düşünülebilir. Hangi porta ne kadar veri erişimine sahip olacağını belirlemek mümkündür.

6 FİBRE CHANNEL SWİTCH Fibre Channel protokolüyle uyumlu ve özel bir depolama alanı ağı içinde (SAN) içinde kullanılmak üzere tasarlanmış bir ağ aygıtıdır.

7 İNFİNİBAND SWİTCH Sunucular ve depolama sistemleri arasında doğrudan veya anahtarlı bir bağlantı olarak kullanıllır.

8 SWİTCH ÇEŞİTLERİ  Switchler ağ içinde konumlanacağı yere göre ikiye ayrılır: Kenar Switch: Bilgisayarların doğrudan ağ bağlantılarının yapıldığı switchlerdir. Anahtarlama sayısı ile MAC tablosu boyu sınırlıdır. Merkez Switch: Ağın merkezinde olan switchdir. Ağın merkezinde olduğundan yüksek başarımlıdırlar, yüksek hızlı arayüzler ile geniş MAC tablosuna sahiptirler.

9 SWİTCHLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Ağ anahtarının her bir kapısı diğerlerinden bağımsız veri alış-verişinde bulunabilir. Bir veri paketi (veri çerçevesi) kapılardan birine ulaştığında ağ anahtarı gönderenin MAC adresini ve gönderilen kapıyı adres tablosuna kaydeder. MAC adres tablosundaki mevcut kayıtlar incelenerek hedef MAC adresinin bağlı olduğu kapıyı tespit etmeye çalışır. Eğer herhangi bir kayıt bulunamazsa, veri paketi gelen kapı hariç bütün kapılara gönderilir. Eğer mac adresi biliniyorsa, bu durumda veri paketi sadece hedef kapıya gönderilir. Eğer gönderenin ve alıcının MAC adresleri aynıysa paket silinir.

10 SWİTCHLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Bir switchin dört çeşit iletme yöntemi vardır: Depola ve İlet (store and forward): Ağ anahtarı her bir veri paketini iletmeden önce ara belleğe alır ve bir kontrol toplamı oluşturur. Oluşturulan kontrol toplamı pakette kayıtlı olanla uyuşmuyorsa paket iletilmez. Bu sayede ağ içerisinde hatalı paketlerin dolaşması engellenmiş olur. Ağ öğeleri farklı hızlarla ya da farklı ortamlardan bağlanıyorlarsa, kullanılabilinecek tek yöntemdir. Kopyalama ve kontrol toplamı işlemleri nedeniyle yavaş ama aynı nedenlerden dolayı güvenilir bir yöntemdir.

11 SWİTCHLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Kestirme (cut-through): Ağ anahtarı veri paketinde sadece MAC adresi bilgisini okur ve iletmeye başlar. Hata kontrolu yapılmaz. Diğer ağ anahtarlarının ya da daha üst OSI katmanların varsa hatayı bulacaklarından yola çıkılır. Hızlı bir yöntemdir.

12 SWİTCHLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Serbest Parça (fragment free): Yukarıdaki iki yöntemin avantajlarından faydalanmaya çalışan bir yöntemdir. Veri paketinin, adresleme bilgisinin de içinde olduğu ilk 64 byte okunur ve paket kontrol toplamı oluşturulmadan iletilir. Ethernet'teki minimum veri büyüklüğü olan 64 byte'a ulaşamayan paketler süzgeçlenerek silinir. Uyarlamalı Anahtarlama (adaptive switching): Yukarıdaki üç yöntem arasında kendi kendine seçim yapan bir yöntemdir.

13 kAYNAKÇA http://slideplayer.biz.tr/slide/10536189/


"Swİtch çeşİtlerİ 1141602039 – GÖKÇE TENEKECİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları