Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM : 1141602025.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM : 1141602025."— Sunum transkripti:

1 AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :

2 AĞ NEDİR ? Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden dolayı birbirine bağlandığı yapıya ağ (network) denir. Ağ yapılarını oluşturmak için çok çeşitli ağ cihazları kullanılabilir.

3 Ağ yapılarında kullanılan başlıca cihazlar:
Göbek (Hub)   Anahtar (Switch)   Tekrarlayıcı (Repeater)   Köprüleyici (Bridge)   Yönlendirici (Router)   Güvenlik Duvarı Cihazları (Firewall)   Erişim Noktası (Access point)   NIC (Ağ Ara Birim Kartı )   Modem Mac Adresi Ağ Geçidi (Gateway)

4 HUB (GÖBEK) Fiziksel katman cihazıdır.
 En basit ağ cihazlarından biridir Ağ sistemlerinde sinyallerin yeniden oluşturmasını ve yeniden zamanlanmasını sağlar. Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar. (Kendisine gelen datayı bütün portlara gönderirler.) Bir repeaterın iki portu varken, bir hub’ın genellikle dört ile yirmi dört arasında portu vardır

5 SWİTCH (ANAHTARLAMA CİHAZI)
2. katman cihazıdır. Birden çok uç sistemi bir noktada toplayıp, onlar arasında anahtarlama yöntemiyle bağlantı kurulmasını sağlar. Akıllı HUB’da denir. Fakat HUB’dan daha pahalıdır. Gelen bilgileri sadece belli bir bilgisayarlara gönderir. Ağ durumunu izler, veriyi gönderip, iletim işleminin yapılıp yapılmadığını test eder.

6 REPEATER(TEKRARLAYICI)
Kablonun kapasitesinden daha fazla mesafelere bağlantı kurulması gerektiğinde araya bir yükseltici konularak sinyalin güçlendirilmesini sağlayan cihazdır. Ağ kablosunun erişebileceği maksimum mesafeyi uzatırlar Ağdaki maksimum düğüm sayısını arttırır. Kablo arızalarının etkisini azaltabilir. Farklı kablo tipleri kullanan ağları birleştirebilir.

7 BRİDGE (KÖPRÜ) Birbiri ile aynı topolojide veya yakın topolojide olan“Yerel Alan Ağları”’nı birbirine bağlamak için kullanılır. OSI Veri İletim katmanında çalışır. İki bağımsız network arasına bir bridge, her iki tarafa da aktarılmak istenen paketleri inceler. Eğer paket, karşı tarafta bulunan bir hostu adresliyorsa, o paketi diğer ağa aktarır. Eğer paket aynı network içinde bir hostu adresliyorsa, karşı tarafın trafiğini artırmamak için, orayı adreslemeyen paketleri süzer.

8

9 ROUTER (YÖNLENDİRİCİ)
Ağlar arası (LAN-LAN, LAN-WAN, WAN-WAN) haberleşmenin yapılabilmesi için ara bağlantıyı sağlar Gelen paketin başlığından ve yönlendirme tablosu bilgilerinden yararlanarak yönlendirme kararlarını verme yeteneğine sahiptir. Yönlendiricinin bir işlemcisi, epromu ve üzerinde bir işletim sistemi IOS (Internal Operating System) vardır.

10 FİREWALL(GÜVENLİK DUVARI)
Özel ağlar ile İnternet arasında her iki yönde de istenmeyen trafiği önlemek amacı ile kullanılan ağ cihazlarıdır. Verimli olarak kullanılabilmeleri için İnternet ile özel ağ arasındaki tüm trafik cihaz üzerinden geçmeli ve gerekli erişim listeleri uygun bir stratejide hazırlanmış olmalıdır.

11 ACCESS POİNT (ERİŞİM NOKTASI)
Erişim noktası cihazları kablolu bir ağa kablosuz erişim yapılmasını sağlayan cihazlardır. Göbek, anahtarlayıcı ya da kablolu yönlendiricilere takılarak kablosuz iletişimin sağlanması için gerekli sinyallerin oluşturulmasını sağlarlar. Bununla birlikte erişim noktaları, kablosuz ağ sinyallerinin güçlendirilerek kablosuz ağın etkin olduğu mesafenin artırılması amacıyla da kullanılabilir.

12 NIC (AĞ ARABİRİM KARTI)
2. katman cihazıdır. Bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımdır. NIC üzerinde bulunan ROM’da yerleşik olarak bir MAC adresi bulunur. MAC adresi network üzerindeki hostun veri haberleşmesinin kontrolü için kullanılır. Her LAN teknolojisi (Ethernet, Token Ring, FDDI) için farklı NIC vardır.

13 MODEM Bilgisayarın telefon hatları ile bağlantısını sağlayarak bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayan cihazlardır.  Bilgisayardan aldıkları digital verileri analog sinyallere dönüştürerek telefon hatlarına aktarılmasını sağlarlar. Analog Modem : Standart telefon hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde hız ihtiyaçlarını karşılayamadığı için kullanılmamaktır. ADSL Modem : ADSL hatları üzerinden veri iletmek için kullanılır. Günümüzde yaygındır. Kablo Modem : İlk olarak tv için geliştirilmiş olan kablolu tv teknolojisi de veri iletmek için kullanılabilir.

14 MAC ADRESİ MAC adresi 48-bit uzunluğundadır. Bunların ilk 24 biti üretici kodunu , son 24 biti seri numarasını temsil eder. Ağdaki bilgisayarlar , MAC adresi yardımıyla bir paketin kendilerine ait olup olmadığını anlarlar ve ona göre davranırlar.

15 AĞ GEÇİDİ (GATEWAY) Geçit, iki farklı protokol arasındaki dönüşümleri sağlar. Bu cihaz bir Köprü, Switch veya Yönlendirici olabilir. Genellikle Yönlendirici (Router) bu görevi üstlendiğinden varsayılan ağ geçidi (default gateway) olarak o tanımlıdır.

16 KAYNAKÇA http://slideplayer.biz.tr/slide/10536192/
cihazlar%C4%B1


"AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM : 1141602025." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları