MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Kenevir Yağı İçeren SPAKARE. Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
PNÖMATİK SİSTEM.
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Coğrafya Performans Ödevi
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
ORMAN YANGINLARI  Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları Önlemeleri, iklimi dengelemeleri,
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Fen Teknoloji 5.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
MİKROSKOBİK CANLILAR. Gözle görünmeyecek kadar küçük canlılara, mikroskobik canlılar denir. Bu canlılar; toprakta, suda, havada, insan vücudunda ve diğer.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
KİŞİSEL HİJYEN.
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
KAZA VE KADER.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
FOSİLLER (Özel Dicle Fırat Koleji)
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİM PROGRAMI
Çakırhöyük ilköğretim okulu
HALİM GÜNEŞ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
KANSER.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
ŞEKER HASTALIĞI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
KUZU BESLEME.
SOLUNUM.
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
Mikroskobik Canlılar.
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar

MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar BAKTERİLER Yeryüzünde bakterilerin görülmediği yer yoktur.Bakteriler toprakta,tatlı yada tuzlu sularda,süt gibi sıvılarda,ve hava da yaşayabilirler. Bu nedenle özellikle canlı ve canlı kalıntıları içinde fazla bulunurlar. Gözle görülmeyecek kadar küçük olan ve ancak mikroskopla görülebilen bu canlılar için de yararlı olanlarda zararlı olanlarda vardır.

NERELERDE YAŞARLAR?

NERELERDE YAŞARLAR? Mikroskobik canlılar hava,su,ve toprak gibi doğal ortamlarda,insan ve hayvan vücutlarında,besinlerde yani uygun sıcaklık ve besin olan her ortamda yaşarlar. Besinlerde mikroskobik canlıların üremesi için uygun ortamlardır.Dışarıda bırakılan yiyeceklerde çoğalan mikroskobik canlılar besinlerin bozulmasına neden olurlar.Bu besinlerin koku ve görüntüleri de bozulur.

Kolera hastalığına neden olan çubuk bakteriler

HASTALIKLARA NEDEN OLAN MİKROSKOBİK CANLILAR. Mikroskobik canlıların büyük çoğunluğu bulaşıcı hastalıklara neden olurlar. Örneğin verem,tifo,kolera,tetanos,tifüs,zatürre, menenjit,dizanteri,difteri,frengi gibi hastalıklarla,boğazda bademciklerin şişmesi ile oluşan hastalıklar bu canlıların etkisi ile oluşur.

BAKTERİLERİN ZARARLARI Canlılara zarar veren bu bakterilere zararlı bakteriler denir.Hastalıklara neden olan bu bakterilerde zararlı bakteriler içindedir. Bu bakteriler solunum,sindirim ve derideki sıyrık ve yaralardan vücuda girerek kendi yapılarına göre uygun bir organımıza yerleşip bizi hasta eder. Örneğin kolera mikrobu zararlı bir bakteridir ve kolera denilen hastalığın nedenidir.

BAKTERİLERİN ZARARLARI Bakteriler yerleştikleri dokuları tahrip ederler. Aynı zamanda kana bıraktıkları “toksin” denilen zehirli maddelerle tehlikeli,hatta öldürücü olabilirler.

Bakterilerin yararları nelerdir? Zararlı bakterilerin yanında yararlı bakteriler de vardır.Bu bakterilerin başlıcaları; Çürükçül bakteriler doğadaki maddeleri çürütürler. Canlı kalıntılardaki organik maddeleri ayrıştırarak(beslenirken) bunların toprağa karışmasını sağlarlar.

Bakterilerin yararları nelerdir? Sütü yoğurda çeviren yararlı bakterilerdir. Bir miktar ılık sütü birkaç kaşık yoğurt ile karıştırıp sıcak bir ortamda bekletirsek Sütün tümü yoğurda dönüşür. Yoğurdun içindeki mikroskobik canlılar sütü besin olarak kullanır ve sıcak ortamda Hızla çoğalır.Böylece sütü yoğurda çevirir. Acaba yoğurt yerken aslında yararlı bakteri mi yiyoruz?

Bakterilerin yararları nelerdir? Tıpkı sütü yoğurda çevirdiği gibi yararlı bakteriler üzüm suyunu,şaraba çevirir. Atıkların parçalanmasını sağlarlar.Çünkü bakteriler toprakta bu atıklarla beslenirler ve beslenirlerken aslında bu atıkları(özellikle besin ve gıda atıklarını) da parçalamış ve ayrıştırmış olurlar.

Bakterilerin yararları nelerdir? Baklagillerin kökünde yaşayan bakteriler topraktan azotun alınmasına yardımcı olurlar.Azot bağlayıcı adı verilen bu bakteriler sayesinde baklagiller özellikle “protein” bakımından zengin besin ve bitkilerdir. Bağırsaklarımızda yaşayan bazı bakteriler “B” ve “K” vitamini sentezinde rol alırlar. Kısaca bakteriler; Üzüm suyundan sirke yapılmasında Sütten yoğurt ve peynir elde edilmesinde Bitki ve hayvan atıklarının toprakta ayrıştırılmasında ve çürütülerek toprağa karışmasında Bağırsaklarda “B” ve “K” vitaminlerinin sentezinde rol oynarlar. GİT Bakterilerin faydaları(Gençlik Ansiklopedisi)

BAKTERİLERİN FAYDALARI Çürükçül bakteriler:Topraktaki bitki ve hayvan artıkları ile ölen canlıları ayrıştırarak çevreyi temizler.Toprağın doğal kirliliğini önler.Madde çevriminin gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Azot Bakterileri:Havanın azotunu tutarlar.Böylece başka canlıların azottan faydalanmasını sağlarlar.Baklagillerin köklerinde yaşarlar. Maya Bakterileri:Bazı besin çözeltilerini fermente ederek besinlerin mayalanmasını sağlar.Mayalanma olayıyla besinlerin alkol,şarap,yoğurt,peynir,sirke haline gelmelerini sağlarlar. Selüloz Bakterileri:Selülozu sindirici özel enzimler salgılayarak geviş getiren memelilerin sindirim sisteminde selülozu parçalarlar. Vitamin Bakterileri:İnsan bağırsağında yaşayan bazı bakteriler B ve K vitaminlerini sentezler. Kaynak:Gençlik Ansiklopedisi

BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI Antibiyotik Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde “Antibiyotik” denilen ilaçlar kullanılır. Ancak fazla antibiyotik kullanımında insanlarda alışkanlık yarattığı gibi,bir süre sonra bakteriye etki etmediği de görülmektedir. Bakterinin türüne göre doktor tavsiyesi ile bu ilaçlar kullanılmalı,ayrıca bazı antibiyotiklerin insanlarda alerji yapmasından dolayı mutlaka alerji testi yapılmalı ondan sonra bu ilaçlar yine doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Bir bakterinin hücre yapısı

BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI Soluduğumuz havanın temiz olmasına dikkat etmeliyiz Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat etmeliyiz Vücudumuzda oluşan yaraları temiz tutmalıyız Aşı olmalıyız Bozuk yiyecekleri yememeliyiz Vücudumuzun ve dişlerimizin temizliğine özen göstermeliyiz.

TERLİKSİ HAYVAN

BAKTERİLERDEN KORUNMA YOLLARI Antiseptik Antiseptikler özellikle yaralarda oluşan ve üreyebilen bakterileri öldüren maddelerdir. Dezenfektan Lavaboların,tuvaletlerin,mutfak yüzeylerinin bakterilerden temizlenmesi için dezenfektan denilen temizlik maddeleri kullanılır.

ertansaygi@yahoo.com