Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hücre 1.Bölüm.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hücre 1.Bölüm."— Sunum transkripti:

1 Hücre 1.Bölüm

2 Hücre Nedir Bütün canlılar bir ya da daha fazla hücreden meydana gelmiştir. Bir canlıyı oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.

3 Hücrenin Temel Kısımları

4 Yuvarlak bir şekli vardır .
Hayvan Hücresi Yuvarlak bir şekli vardır .

5 Köşeli bir şekli vardır .
Bitki Hücresi Köşeli bir şekli vardır .

6 BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİ ARASINDAKİ FARKLAR

7 Organeller

8 Organel Nedir Organel, hücre içerisinde bulunan kendi içinde özelleşmiş yapılardır. Vücut için organ ne ise hücre için de organel olduğu düşüncesiyle organ sözcüğüne Fransızca küçültme eki olan -el eklenerek oluşturulmuştur. Özellikle karmaşık yapıdaki ökaryotik hücrelerde birçok organel çeşidi bulunur.

9

10 Mitokondri Mitokondrinin hücredeki görevi, bulunduğu hücre için enerji üretmektir. Oksijeni kullanarak besinlerden enerji elde ederler. Sayıları hücre tipine göre değişir. Örneğin, enerji ihtiyacının fazla olduğu kas ve karaciğer hücrelerinde mitokondri sayısı diğer hücrelere göre daha fazladır. Bölünüp çoğalabilirler.

11 Kloroplast Kloroplast bitkilerin yeşil kısımlarında bulunan, doğadaki tüm canlılar açısından çok önemli görevleri vardır. Kloroplastlar güneş enerjisi, karbon dioksit ve suyu kullanarak kendisinin ve tüm canlıların kullanacağı besin maddesi ve oksijeni üretirler. Bu olaya fotosentez denir. Kloroplastlar fotosentezle yeryüzünde yaşamın devamlılığını sağlar. Hayvan hücrelerinde bulunmaz.

12 Koful Kloroplast bitkilerin yeşil kısımlarında bulunan, doğadaki tüm canlılar açısından çok önemli görevleri vardır. Kloroplastlar güneş enerjisi, karbon dioksit ve suyu kullanarak kendisinin ve tüm canlıların kullanacağı besin maddesi ve oksijeni üretirler. Bu olaya fotosentez denir. Kloroplastlar fotosentezle yeryüzünde yaşamın devamlılığını sağlar. Hayvan hücrelerinde bulunmaz.

13 Lizozom

14 Lizozomlar büyük tanecikleri, yaşlanmış organelleri taşıdıkları enzimlerle parçalarlar. Genellikle hayvansal hücrelerde bulunur. Lizozom tüm hayvan hücrelerinde bulunur ancak sadece alyuvar hücrelerinde ve bitki hücrelerde lizozom yoktur. Lizozom, golgi cisimciğine yakındır ve granül şeklinde hücre içinde görülmektedir. Lizozom zarla çevrili olan bir organeldir ve sindirimi gerçekleştiren enzimleri içinde barındırır. Lizozomun diğer adı intihar keseciğidir ve küçük, yuvarlak asidik bir yapısı vardır. Lizozomda bulunan enzimler hücrenin kendisini sindirip eritmesine ortam hazırlar. Lizozomun hücreyi eritip sindirme olayına otoliz adı verilir. İnsanın vefat ettikten sonra kokmasının nedeni lizozomdur. Lizozomun görevleri; – Lizozom öncelikle hücre içindeki ve hücre dışındaki maddelerin sindirimini gerçekleştirir. – Hücreyi dış etkilerden korur. – Yaşlanmış olan enzimlerin molekül ve organellerin parçalanmasını sağlar. – Spermin uç kısmında bulunur ve yumurtanın delinmesine olanak sağlar.

15 Ribozom Ribozomlar protein sentezi yapan organellerdir. Endoplazmik retikulumların üzerinde, çekirdek zarında veya sitoplazmada serbest olarak bulunurlar.

16 Sentrozom (Sentriyol)
Sentrozomlar (Sentriyol) hücre bölünmesinde görev alan orgenellerdir. Hayvansal hücrelerde bulunur, bitki hücrelerinde bulunmazlar.

17 Endoplazmik Retikulum
Endoplazmik Retikulum hücre içini ağ gibi saran bir yoldur. Görevi madde iletimini gerçekleştirmektir. Ayrıca bazı maddeler depo edilir.

18 Golgi aygıtı Golgi aygıtının görevi salgı üretilmesinde ve depo edilmesini sağlamaktır.

19 Plastitler Bitki hücrelerinde bulunan plastitler üç çeşittir:
1. Kloroplastlar (Açıklamasına yukarıdan ulaşabilirsiniz) 2. Kromoplastlar: Çiçek ve meyvelere sarı, kırmızı ve turuncu renk verir. 3. Lökoplastlar: Renksizdirler. Işık alırlarsa kloroplastlara dönüşürler. Bitkinin besin depo etmesini sağlarlar.

20 Hücreden Organizmaya

21

22

23

24 1.Bölüm Kavram Haritası

25 Mitoz 2.Bölüm

26 Mitoz Bölünme Nedir Mitoz bölünme;amip gibi tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara kadar bütün canlılarda görülen bir bölünme şeklidir.Mitoz bölünmeyle ana hücredeki kalıtım maddesi eşit miktarda yavru hücrelere geçer.Oluşan yavru hücreler tıpatıp anasına benzer.Mitoz bölünmeyle yaralanan ve yaşlanan hücrelerin yerine yeni hücreler meydana getirilir. Özellikle büyümeyi sağlayan,canlının hücre sayısının mitozla artmasıdır.Mitozda,olgun bir hücreden iki yavru hücre meydana getirilir.Mitoz tek hücreli canlılarda üremeyi sağlar.

27

28 Mitoz Bölünmenin Evreleri
Hücre bölünmeye başlamadan önce hazırlık evresi geçirir.İki mitoz arasında gerçekleşen bu evreye interfaz denir.İnterfaz bölünmenin esas evresi değildir.İnterfaz canlının normal yaşam evresidir.İnterfazda beslenme;büyüme,biyokimyasal tepkimeler gibi olaylar gerçekleştirilir.Fakat hücre bölünmesine kadar verdiği andan itibaren bölünmeye ait olaylar başlar. Bu evrede görülen başlıca değişiklikler şunlardır: – Kromozomlar kendisini eşler.Kalıtsal madde miktarı iki katına çıkar. – Kromozomun eşlenmesi ile iki iplikli hale gelen kromozomun her bir ipliğine kromatit denir.Kromatitler birbirlerine sentromerlerle bağlıdır. – Sentroiller kendisini eşler. – Hücrede ATP sentezi,RNA,protein sentezi,büyüme gibi metabolik faaliyetler çok hızlıdır.

29 NOT: Stoplazma bölünmesi 2`ye ayrılır .
Hayvan hücresinde boğumlanarak . Bitki hücresinde hücre çepheri olduğu için ara lamel ile Stoplazma bölünmesi geçirir

30

31 Mayoz 3.Bölüm

32 Vaktim yetmedi 3. bölümü mayoz bölünmekısmına gelince yapacağım.


"Hücre 1.Bölüm." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları