Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop."— Sunum transkripti:

1

2 Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop altında görülebilir.

3 MIKROSKOBIK CANLıLAR: HAVADA, SUDA, TOPRAKTA, BESİNLERDE VE DİĞER CANLILARIN VÜCUTLARINDA YAŞAYABİLİRLER. Dünyada Bakterilerin bulunmadığı yer yoktur. Çoğunlukla atıkların bol bulunduğu yerlerde ve sularda yaşarlar..

4 MIKROSKOBIK CANLILARA ÖRNEKLER: ___________

5

6

7 ------------------LOUİS PASTEUR----------------- FFransız bilim insanı Louis PASTEUR, mikroskobik canlıların uygun ortam bulduğunda çoğaldıklarını yaptığı çalışmalarla kanıtlamıştır ve kuduz aşısını bulmuştur.

8 MİKROSKOBİK CANLILARIN YARARLARI:  Sütten peynir ve yoğurt yapımında,  Üzüm suyundan sirke yapılmasına,  Bazı mikroskobik canlılar topraktaki ölü bitki ve hayvan artıklarının çürümesini sağlar.  Bağırsaklardaki mikroskobik canlılar sindirime yardımcı olur.  Deniz ve okyanusta yaşayan bu canlılar oksijen kaynağıdır.

9 MİKROSKOBİK CANLILARIN ZARARLARI: -Uygun sıcaklık, nem ve besin ortamında hızla çoğalarak besinlerimizin bozulmasına sebep olur. -Tifo, kolera, verem, tetenoz, difteri ve zatürre gibi hastalıklar yapar.

10 4 VİRÜS:

11 SOĞUK, MİKROSKOBİK CANLILARI ÖLDÜRMEZ, BU NEDENLE BUZU ÇÖZÜLEN YİYECEKLER BEKLETİLMEDEN TÜKETİLMELİDİR.

12

13 ----Geleneksel saklama---- ________yöntemleri_______ TUZLAYARAK SAKLAMA, KURUTARAK SAKLAMA, TURŞU YADA SALAMURA, ŞEKERLEYEREK SAKLAMA, KONSERVE YAPARAK SAKLAMA.

14 ----Teknolojik saklama---- ________yöntemleri_______ DONDURARAK SAKLAMA, PASTÖRIZE SAKLAMA, VAKUMLAMA, ıŞıNLAMA,

15 Yiyeceklerimizi saklar- ken nelere dikkat et- meliyiz SEBZE VE MEYVELERIN TAZE OLMASıNA, AÇıKTA SATıLAN BESIN MADDELERINI ALMAMALıYıZ, HAZıR BESINLERIN SON KULLANMA TARIHI GEÇMEMIŞ OLMASıNA DIKKAT ETMELIYIZ, REÇEL VE KONSERVE KUTULARıNDA ŞIŞKINLIK OLMAMASı GEREKLIDIR, BALıK GIBI BESINLER AVLANDıKLARı MEVSIMDE TERCIH EDILMELIDIR, AMBALAJLARı ELLE YAPıLAN MADDELER TERCIH EDILMEMELIDIR, KATKı MADDESI OLMAYAN GıDALAR TERCIH EDILMELIDIR.

16 İzlediğiniz için teşekkürler,  ZEYNEP ÖZTÜRK  5/A  34  İYİ DERSLER  :D


"Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları