SKROTUM ve HASTALIKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
Advertisements

Prof. Dr. Barış Altay Üroloji Anabilim Dalı
Skrotum hastalıkları.
Varikoselektominin İnfertilite Tedavisindeki Yeri
Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Hasta Görüşmesi -Muayene- Genel Baş-Boyun Gözler KBB Deri Batın Sinir Sistemi Kalp Solunum.
SPERMANIN MUAYENESİ 1.MAKROSKOBİK MUAYENE - Hacim (ml) : Mevsimsel, türsel, bireysel olara değişir. -Koku : Kendine has kokusu vardır. -Renk : Yoğunluğa.
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
CANSU TURALIOĞLU & EDA GÜNER
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
PNÖMONİ.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Erkek infertilitesinde cerrahi tedaviler ve sperm elde etme yöntemleri
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
PELVİK LENF NODU DİSSEKSİYONUNDA FROZEN SECTİON FALSE NEGATİF SONUÇLAR
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Yumurta Sperm Büyüme Gelişme Olgunlaşma.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
JİNEKOLOJİK KANSERLERDE TAKİP
VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ. GÖR. DR. A
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ABDOMEN.
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Sporcularda Kasık Ağrısının Etyolojisi
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
KANSER.
İNGUİNAL BÖLGE PATOLOJİLERİ
Çocuklarda Korozif Madde alımı
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
ŞEKER HASTALIĞI.
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
SKROTUM VE HASTALIKLARI
İstanbulUzman Mesleki Genitoüriner Sistem Hastalıkları İSTANBULUZMAN.
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuklarda İnguinal Patolojiler
ÖDEM FİZYOPATOLOJİSİ.
Dr. Fulya Deveci H.Ü.T.F. K.B.B. Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
Tiroid Nodülü Rehberi Fizik muayene ile veya rastlantısal olarak saptanan tiroid nodülü için uygun değerlendirme yöntemi nedir? Öneri 1 [A] Serum.
Gelişim ve Temel Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
FOTOSENTEZ.
Seksuel Siklus.
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

SKROTUM ve HASTALIKLARI Doç. Dr. Hakan KOYUNCU Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı

Anatomi Skrotum, simfizis pubis ve penis altında bulunan bir kese yapısında olup dartos kasının oluşturduğu septumla iki kompartmana ayrılmıştır. Her kompartmanda; Testis Epididim Spermatik kord Fasyalar

Skrotumu dıştan içe doğru oluşturan fasyalar; Cilt Dartos kası Colles fasyası Fasya spermatika eksterna Kremasterik kas Fasya spermatika interna Tunika vaginalis

Fascia superfiscialis Tunica dartos Eksternal oblik kasın aponevrozu Skrotum içerisindeki fasyalar karın duvarını oluşturan fasyaların devamıdır. Testisin desensusu sırasından abdomenden skrotuma yerleşirler. KARIN DUVARI SKROTUM Fascia superfiscialis Tunica dartos Eksternal oblik kasın aponevrozu Fasya spermatika eksterna İnternal oblik kas aponevrozu Kremasterik kas Fasya transversalis Fasya spermatika interna Paryetal periton Tunika vaginalis

Anatomi Skrotumun arterleri Skrotumun venleri arterleri takip eder. Femoral arter İnternal pudental arter İnferior epigastrik arter Skrotumun venleri arterleri takip eder. Skrotumun lenfatikleri Superfisyal inguinal lenf nodu Subinguinal lenf nodu

Skrotum Hastalıkları HİDROSEL VARİKOSEL SPERMATOSEL HEMATOSEL PİYOSEL

HİDROSEL Tunika vaginalisin visseral ve paryetal yaprakları arasına normalden fazla sıvı bulunmasıdır. Tunika vaginalisin yaprakları arasında bulunan normal sıvı miktarı 1-3 ml arasındadır.

Hidrosel Konjenital (Doğumsal) Hidrosel: Doğumdan sonra normalde kapanması gereken prosessus vaginalisin açık kalmasına bağlı olarak gelişir. Karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis etrafında skrotumda birikir ve şişliğe neden olur bu oluşan durum hidrosel olarak adlandırılır. Erişkin(Edinsel) Hidrosel: Erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda skrotumun maruz kaldığı travma, testis ve eklerinin iltihabi hastalıkları, testis tümörleri, varikosel ameliyatları ve radyoterapi sonrası gibi nedenler ile hidrosel oluşabilir.

Semptom ve Bulgular Skrotumda şişlik Gergin skrotum Net bir hidroselde testis ayrıca palpe edilmez Funiküler hidroselde kasıkta şişlik Kommünikan hidroselde zaman zaman kaybolup artan şişlik Transilluminasyon

Hidroselin Tipleri Testiküler Hidrosel Konjenital kommunikan hidrosel Herni ile birlikte konjenital kommunikan hidrosel Funiküler hidrosel Herni ile birlikte funiküler hidrosel Kistik funiküler hidrosel İnfantil Hidrosel

Komünikan Hidrosel Prosesus vajinalisin patent kalması ve periton sıvısının skrotal sınırlar içerisine serbestçe iletilmesinebağlı oluşur. Klasik tanım: Genellikle aktiviteye bağlı olarak boyutu değişen hidroseldir.

Komünikan (karın zarı=periton ile devamlılığı olan) ve Non-komünikan (karın zarı=periton ile devamlılığı olmayan)

Funiküler (Kord) Hidroseli P.vajinalis bazen segmental olarak kapanır ve periton boşluğu ile bağlantısı olan ya da olmayan löküle kord hidroseline yol açar. Ağrısız,mobil ve translüminasyon veren bir kasık kitlesi olarak gözlenir

Abdominoskrotal Hidrosel Nadir bir durum olmakla beraber iki lobdan oluşan hidrosel inguinal halkadan geçer. Büyük bir intraabdominal ve inguinoskrotal komponenti bulunur. Sıvı arttıkça düşük basınçlı olan abdomene doğru hareket ederek intraabdominal kısmı oluşturur. Abdomen basıncı arttırıldığında genellikle hidroselin boyutu artar

Komplikasyonlar Hematosel Piyosel Ağrı Kozmetik

NE YAPALIM ??? Tanıda öncelikle fizik muayeneden yararlanılır. Skrotal ultrasonografi ile tanı kesinleştirilir.

Konjenital non-komünikan hidrosel: Komunikan hidrosel: Genellikle lenfatiklerdeki gelişmeye bağlı olarak 1 yıl içinde rezorbe olur. Komunikan hidrosel: Processus vaginalis 12-18 aya kadar kapanabilir. Erişkinlerde hidroselin tedavisi cerrahidir. (Winkelman, Bergman, Lord tip Hidroselektomi Skleroterapi (%5’lik tetrasiklin, %5’lik etolamin)

VARİKOSEL Spermatik kord içinde bulunan panpiniform pleksusun dilatasyonu sonucu oluşur.

Sağlıklı erkeklerin %10-15 inde İnfertil erkeklerin yaklaşık %40 ında varikosel bulunur. Erkek infertilitesinin en düzeltilebilir nedenidir. Sol tarafta daha sık görülür (%90).

Sol varikosel(%90) Sağ varikosel (%2) (IVC veya spermatik vene kompresyon/tromboz sonucu sekonder olabilir). Bilateral (%7) oranlarında görülür.

Primer Varikosel: Venöz hidrostatik basınçta artış Pleksus panpiniformise olan reflü Sekonder Varikosel: İnternal spermatik vende kompresyon ya da obstrüksiyon sonucu oluşur.(tümor) (Böbrek tümörünün renal vene invazyonu)

Solda varikoselin daha sık görülmesinin temel nedenleri V Solda varikoselin daha sık görülmesinin temel nedenleri V.spermatika internanın sağ ve solda farklı drenajlarının olması ve anatomik özelliklerdir.

Etioloji Anatomik Nedenler: Sol V.spermatika interna sol renal vene dik açıyla drene olur. Nutcracker fenomeni (internal spermatik ven veya eksternal spermatik vende hidrostatik basınç artışı)

Pleksus Pampiniformise olan reflü 2 farklı mekanizma buna neden olur. V. Spermatika internada valv yokluğu veya yetersizliği Venöz kollateralerin varlığı

Evreleme Subklinik: Fizik muayene ile saptanamaz, sadece Doppler USG ile saptanabilir. Grade 1 : Sadece Valsalva manevrası ile palpe edilebilir. Grade 2 : Venler kolayca palpe edilebilir. Grade 3 : Dilate olan venler skrotumda gözle görülür.

TESTİKÜLER DİSFONKSİYON Varikosel,farklı mekanizmalarla testiküler disfonksiyona neden olur.

Venöz staz sonucu testiküler ısıda artış ve spermatogenezde inhibisyon olur. Skrotal ısı vücut sıcaklığından daha düşüktür, varikoseli olan hastalarda skrotal ısı artar. Bu ısı artışı testiküler parankimal hasara ve germ hücre enzimlerinin inhibisyonuna neden olur

Kısmen azalan intratestiküler testosteron seviyelerine bağlı Leydig hücre fonksiyon bozukluğu olur. Leydig hücrelerinde testosteron yapımında azalma olur. Isı artışından dolayı 17alfa-hidroksiprogesteronu testosterona dönüştüren enzim 17alfa-hidroksiprogesteron aldolaz enzimi etki gösteremez.

Semptomlar Varikosel genellikle asemptomatiktir. İnfertilite nedeniyle tetkik edilen hastada rutin muayene sırasında tespit edilebilir. Ağrı ve çekilme hissi olabilir.

Fizik Muayene Hasta ayakta muayene edilir. Genellikle dilate venler skrotal kord muayenesi ile kolaylıkla tespit edilir. Evreleme için valsalva altında da mutlaka dilate venler palpe edilmelidir.

Tanı En değerli tanı yöntemi venografidir ancak invazif bir teknik olduğu için rutin kullanılmaz. Diğer tanı yöntemleri ; Doppler ultrasonografi Radyonüklid anjiografi Skrotal termografi

Klinik Bulgular Varikoselde semen parametrelerinde bozulma (astenoteratozoospermi) görülebilir. Hastaların %65inde oligozoospermi vardır(<15 milyon/ml) Morfolojik anomaliler de yaygındır Varikoseli olan herkes infertil değildir, ancak progresif testiküler atrofi yapabilir.

Tedavi Grade 3 varikosel,semen parametre bozukluğu, 2 yıldan uzun süreli infertilite, USG’de reflü varlığı ve kronik başka sebebe bağlı olmadığı saptanmış ağrısı olan varikosel cerrahi yoldan tedavi edilmelidir.

Tedavi En etkili tedavi yöntemi varikoselektomidir (mikroskobik subinguinal) Perkütan ya da transvenöz embolizasyon Laparaskopik varikoselektomi Komplikasyonlar: hidrosel, testiküler arter yaralanması (atrofi) ve rekürrens en sık görülenleridir.

SPERMATOSEL Spermatozoa içeren ağrısız kistik lezyondur. Rete testis, eferent duktuli divertikülü, epididim kaynaklı olabilir. Genellikle asemptomatiktir. (<1cm) Büyük olursa hidrosel ve testis tümörleriyle karışabilir. FM: fixe olamayan transluminasyon veren kitle Beyaz sıvı: mikroskopik incelmede ölü spermler Ayırıcı tanı; hidrosel (berrak sarı sıvı), mezotelyoma, fibroma Genellikle tedavi edilmez. Cerrahi eksizyon: ağrı, çok büyük olup rahatsız etmesi

HEMATOSEL Parietal ve visseral yapraklar arasında kanama olmasıdır. Travma, cerrahi sonrası (varikoselektomi, epididimektomi, orşiektomi), testisin hızla büyüyen tümörlerinde görülür. Konservatif izlem, spontan rezorpsiyon Eğer rezorbe olmayacak kadar büyükse drenaj uygulanır.

PİYOSEL Tunika vaginalisin parietal ve visseral yaprakları arasındaki sıvının enfekte olmasıdır. Epididimit ve orşiepididimitte görülebilir. Antibiyotiğe cevap vermeyen olgularda drenaj uygulanır.

TEŞEKKÜRLER