Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
6. Bölüm SAĞLIK KURUMLARINDA PROJE YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK

2 Giriş: Projeler, yeni ürünler ve hizmetler yaratmak amacıyla yürütülen geçici çabalardır. Bu tip rutin olmayan faaliyetlerin tipik örnekleri; belirli bir tarihe kadar bir hastanenin yeni bir yere taşınması veya değişen talebi karşılayabilmek için bir polikliniğin yenilenmesi olabilir.

3 Giriş: Proje yönetimi, uzun ya da kısa zaman dilimlerini kapsayan, önemli maliyetler içeren ve örgütün işleyişi üzerinde önemli etkileri olan bu özgün ve tek seferlik çabaların yürütülmesinde başvurulan bir yaklaşımdır. Bu projelerin birbirinden ayrı pek çok faaliyeti içermesi nedeniyle zamanında, belirlenen maliyet sınırları içerisinde ve yüksek kalitede bir sonuçla tamamlanabilmeleri için planlama ve koordinasyon mutlak suretle gerçekleştirilmelidir.

4 PROJELER VE ÖZELLİKLERİ
Her örgütün kuruluş temelinde belirli işleri yapmak vardır. Genel olarak yapılan işler proje veya işlem olarak bir ayrıma tabi tutulmaktaysa da, bazen bu iki kavram birbiri ile örtüşebilir. Bu iki kavramın ortak özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür: İnsanlar tarafından gerçekleştirilirler, Sınırlı kaynaklarla yürütülmek durumundadırlar, Süreç veya alt süreçlerle tamamlanabilirler, Planlanır, yürütülür ve kontrol edilirler.

5 PROJE YÖNETİMİ Proje yönetimi, ilgili tarafların gereksinim veya beklentilerini karşılamak ya da onları aşmak üzere bilgi, beceri, araç ve teknikleri uygulama bilimi ve sanatıdır. Projenin performans, maliyet ve zaman hedefleri arasında fonksiyonel bir ilişki vardır: f (performans, maliyet, zaman) = C

6 Proje Yönetiminin Aşamaları
1. Projenin doğuşu: Örgüt, bir projeye olan ihtiyacını fark eder (örneğin, sağlık kuruluşuna ait tesisin daha modern bir tesisle değiştirilmesi) veya potansiyel bir müşteriden gelen teklife karşılık vermek durumundadır (örneğin, geri ödeme kuruluşlarıyla yeni bir sözleşme yapmak için sunulan sağlık hizmetlerinin kapsamını genişletmek). Projeye katılmanın beklenen maliyetleri, faydaları ve riskleri bu adımda incelenmelidir. 2. Planlama: Bu adımda işlerin akışı şekillendirilir ve gereken insan kaynakları, zaman ve maliyete yönelik öngörülerde bulunulur.

7 Proje Yönetiminin Aşamaları
3. Uygulama: Proje uygulamaya konulur; bir proje için ayrılan kaynakların ve zamanın önemli kısmı bu adımda sarf edilir. 4. Kapanış: Proje tamamlanmıştır. Projede görevli personel eski görevlerine atanır, kullanılmayan materyal ve ekipman gerekli noktalara dağıtılır.


"SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları