28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA BELGELERİ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı.
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
KOBİLER BÜYÜR TÜRKİYE BÜYÜR! KOSGEB KONYA MÜDÜRLÜĞÜ.
Meram Kaymakamlığı T.C. Meram Kaymakamlığı İlçe Stratejik Gelişme Raporu 2012.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
UNI-SET Toplantı Notları
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ SPOR DESTEKLERİ. SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ.
Tanıtım Sunum. PROJENİN ADI TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi PROJENİN KAPSADIĞI BÖLGE TR83 Bölgesi (Samsun,
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
USTANASORPROJESİ. GEREKÇE 10. Kalkınma Planı’nda;  İşgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdam.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Proje Yürütücüsü Türkiye.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
III. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ KAZANDIRMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Sunum transkripti:

28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ

Su Ürünleri sektörü;  İnsanların sağlıklı beslenmesi,  Sanayi sektörüne hammadde temini,  İstihdam oluşturması,  Kırsal kalkınmaya katkı sağlaması,  Yüksek ihracat imkanı,  Doğal kaynakların daha etkin yönetimi,  Biyolojik çeşitliliğin muhafazası konularında önemli fırsatlar oluşturmaktadır. 2

Kaynak: FAO,

4

5

Türkiye;  km deniz kıyısına,  km uzunluğunda akarsu yüzey alanına,  200 bin hektarın üzerinde doğal göle,  km 2 genişliğinde baraj gölüne sahiptir. 6

Kaynak: TUİK,

8

9

10

11

Kaynak: TUİK,

Faaliyet Alanı AdetProje Kapasitesi (ton/yıl) İçsu İşletmeleri Deniz İşletmeleri TOPLAM Kaynak: BSGM,

NoBalık TürüDestek Miktarı (TL/kg) 1Alabalık0,65 2Çipura0,85 3Levrek0,85 4Yeni Türler1,00 BSGM,

NoGemi boyu (m)Ödenecek destek miktarı (TL/m) ˂ Kaynak: BSGM,

 Kirlilik  Küresel ısınma ve iklim değişikliği  Doğal kaynaklardaki yoğun av baskısı 16

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre; Kaynak: TUİK,

TUİK,

19

TUİK,

TUİK,

Gerçek Kişi Gemi ToplamDenizİç suToplamDenizİç su Tekirdağ Edirne Kırklareli Elazığ TUİK,

23

24

25

1. Tarım 2. Hayvancılık 3. Su Ürünleri 4. İmalat Sanayi 5. Maden ve Mermer 6. Turizm 7. Bilişim 8. Sağlık 9. Eğitim 10. Çevre ve Kentsel Altyapı 26

 Çalışma gruplarının oluşturulması,  Tüm gruplara çalışma ekibinin dışında farklı yerel aktörlerin katılımının sağlanması,  Söz konusu alanlarda tüm taraflar arasında eşgüdümün sağlanması, amaçlanmalıdır. 27

TR Bölge Planı Vizyon 2023 TR2 Bölge kalkınma projeleri TR2 Bölge ekonomik çalışmalar TR2 Bölge kümeleme çalışmaları TR2 Bölge lobi çalıştayı veya çalışmaları TR2 Bölge TSO ekonomik raporları İncelenerek bölgeye has her sektör için mevcut durum belirlenmelidir. 28

 Mevcut Durum  Vizyon ve Misyon  SWOT (GZFT) Analizi (Güçlü ve Zayıf Yönler, Tehditler ve Fırsatlar)  Sektörler için gelecek projeksiyonların belirlenmesi  Güçlü Yönlerden hareketle yapılabilecekler  Zayıf yönler nasıl yok edilebilir?  Tehditler nasıl ortadan kaldırılabilir?  Fırsatlar nasıl kullanılabilir?  Sektörün kısa, orta ve uzun vadede hedefleri  Yapılması gerekenlerin tespiti  İş planı ve zaman diyagramı  Proje önerileri  Kalkınma için kilit sektörlerin tespiti 29

Her sektör için; 1. Bir çalışma grubu 2. Bir bilgilendirme toplantısı 3. Her bir sektör için rapor oluşturulması 4. Ar-Ge ve Yenilikçilik için Mevcut Durum Analizi Raporu 5. Basın bültenleri ve TV programında bilgilendirmeler 6. Proje ve fizibiliteler 30

SektörSU ÜRÜNLERİ AMAÇ 1Su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, üretim ve verimliliğin artırılması Öncelik 1.1Kafeslerde balık yetiştiriciliğinin geliştirilmesi Öncelik 1.2İlimiz su ürünleri sektörünün yem ihtiyacını karşılayacak alt yapının oluşturulması ve türlere uygun balık yemi üretim sektörünün geliştirilmesi Öncelik 1.3Bazı alternatif su ürünleri türlerinin ve süs balıklarının yetiştiriciliğinin ilimizde gerçekleştirilmesi için çalışmaların yürütülmesi 31

AMAÇ-1SU ÜRÜNLERI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ, ÜRETİM VE VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI. Öncelik 1.1 Kafeslerde Balık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Hedefİlimizde bulunan göllerde, ha.’lık yüzey alanının balık yetiştiriciliği için ayrılan % 3’lük kısmında ton/yıllık balık üretim miktarına ulaşabilmek. Belirtilen yetiştiricilik kapasitesine ulaşabilmek için gerekli olan adet Alabalık, adet Sazan yavrusunun üretilebilmesi. AmaçKültür balıkçılığının ilimiz ekonomisine yapmış olduğu iktisadi katkıyı artırmak, alt yapıyı ve istihdamı geliştirmek. ÇıktılarÜlkenin kalkınma hızına paralel olarak yetiştiricilik yoluyla üretim 2023 yılında ton/yıla ulaşabilecek ve yavru üretimiyle beraber iktisadi katkısı ,00 TL olacaktır. Yine bu alanda oluşacak kafes işletmesi ve 1140 yavru işletmesiyle en az kişi istihdam edilebilecektir. 32

Faaliyetler 1.1.1İlimiz sınırları içinde yer alan yüzey sularında detaylı araştırmalar yapılarak, kafes yetiştiriciliğine uygun alanların belirlenip haritalandırılması ve yetiştiricilere önerilmesi Kafes yetiştiriciliği için örnek ve demonstrasyon amaçlı model geliştirilmesi 1.1.3Yavru üretimine uygun bölgelerin belirlenmesi ve adet/yıl kapasiteli örnek bir alabalık kuluçkahanesinin kurulması 1.1.4Gelişen sektörde ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenmesi için gezici balık hastalıkları kliniği kurulması 1.1.5Balık hastalıkları teşhis, tedavi ve aşı merkezi kurulması 1.1.6Çalışmada belirlenen iktisadi ve sosyal hedeflere ulaşılabilmesi için balıkçılara yönelik mesleki eğitim programı hazırlanması ve uygulanması 33

SektörSU ÜRÜNLERİ AMAÇ 2Su ürünleri avcılığının geliştirilmesi ve mevcut stokların korunması Öncelik 2.1Su ürünleri avcılığının geliştirilmesi Öncelik 2.2Doğal balık stoklarımızın korunması 34

SektörSU ÜRÜNLERİ AMAÇ 3Balıkçılığa bağlı yan sanayi sektörlerinin geliştirilmesi Öncelik 3.1Balık ağı imalatıyla av araç ve gereçlerinin geliştirilmesi Öncelik 3.2Yetiştiriciliğe yönelik ekipmanın üretilerek geliştirilmesi 35

SektörSU ÜRÜNLERİ AMAÇ 4Su ürünlerini muhafaza ve işleme tesislerinin kurulması Öncelik 4.1Su ürünleri işleme tesislerinin kurulması Öncelik 4.2Su ürünlerini muhafaza tesislerinin kurulması 36

SektörSU ÜRÜNLERİ AMAÇ 5Avrupa birliği fonlarından ilimiz su ürünleri sektörüne kaynak sağlanması Öncelik 5.1Balıkçılarımızın AB projesi geliştirme kabiliyetlerini ve projelere katılımlarını sağlamak Öncelik 5.2İlimiz su ürünleri sektörüne uygun AB projelerinin takibini sağlamak 37

SektörSU ÜRÜNLERİ AMAÇ 6İlimiz su kaynaklarının taşıma kapasitesinin belirlenmesi ve göl yönetiminin geliştirilmesi Öncelik 6.1İlimiz su kaynaklarının taşıma kapasitelerinin belirlenmesi Öncelik 6.2Göl yönetiminin sağlanması ve geliştirilmesi 38

SektörSU ÜRÜNLERİ AMAÇ 7İstenilen hedeflere ulaşılması için altyapı ve organizasyonun sağlanması Öncelik 7.1Altyapının sağlanması ve geliştirilmesi Öncelik 7.2İlimiz balıkçılığının yönetimi ve organizasyonun sağlanması 39