TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Türkiye İstatistik Kurumu Faaliyetleri Nilgün DORSAN Strateji Geliştirme Daire Başkanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 1 ULUSAL HESAPLAR SİSTEMİ Meltem AKYILDIZ Ulusal Hesaplar Dairesi.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK.
Bologna Sürecinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Sema ERGÖNÜL MGSÜ BEK üyesi MSGSÜ ADEK Koordinatörü 28 Mayıs 2010.
YAYIN TARAMA VE VERI TABANLARI Tacettin İnandı. Kapsam Veri tabanı Sınıflandırmalar İndeksler Atıflar.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İSTATİSTİKLERİMİZ ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN MU? Alper GÜCÜMENGİL Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Projeler Grup Sorumlusu.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Avrupa Birliği Yaşamboyu Öğrenme Proğramı Grundtvig Learning Partnership Project.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Türk Standartları Enstitüsü ’ nün Belgelendir me Faaliyetler i Resmiye Kulu
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İzleme Dairesi Başkanlığı Laboratuvarlar Şube Müdürlüğü GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMI Haziran 2013 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
SİGORTA BİLGİ ve GÖZETİM MERKEZİ (SBM) ve TRAMER
1 ARICILIK KAYIT SİSTEMİ ARICILIK KAYIT SİSTEMİ. 2 KAYIT SİSTEMİNİN AMACI Arıcı ve kovanlar sisteme kayıt edilerek ulusal veri tabanının oluşturulması,
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan akademik Personel Anket SONUÇLARI.
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
Ömer halİsdemir üniversitesİ Bilgi İşlem Daire BAŞKANLIĞI’na Hoşgeldiniz.. Arzu YILMAZ.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Bitlis Eren Üniversitesi
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 7. DERS : HASTA DOSYALARI ARŞİVİ 2
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ÖZ GELİRLER.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
PROJE YÖNETİM OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) TÜRKİYE UYGULAMASI
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ŞUBESİ
Hastane Bilgi Sistemlerinin Teknik Yönleri
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Türkiye İstatistik Kurumu Faaliyetleri Nilgün DORSAN Strateji Geliştirme Daire Başkanı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 1TÜİK tarihçesine özet bir bakış 2Türkiye İstatistik Kanunu ve getirdikleri 3İstatistik üretim faaliyetleri 4Üretilen verileri kamuoyu ile nasıl paylaşıyoruz? Sunum akışı 2

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU yılında kurulan "Defterhane" bugünkü istatistik kurumumuzun nüvesini oluşturmaktadır "Merkezi İstatistik Dairesi“ Sayılı Kanun ile "İstatistik Umum Müdürlüğü" adını almıştır Kurumun adı "İstatistik Genel Müdürlüğü" olarak değiştirilmiştir "İstatistik Umum Müdürlüğü" adını tekrar almıştır "İstatistik Genel Müdürlüğü" olarak kurum adı tekrar değiştirilmiştir Sayılı Kanunla "Devlet İstatistik Enstitüsü" adı altında yeniden yapılanmıştır Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile kurum "Türkiye İstatistik Kurumu" adı ile yeniden yapılandırılmıştır. Yeni yapılanmada Türkiye İstatistik Kurumu; İstatistik Konseyi ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'ndan oluşmaktadır.

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren Türkiye İstatistik Kanunu ile;  İstatistik Konseyi,  Resmi İstatistik Programı,  TÜİK’in organizasyon yapısı,  idari kayıtlara erişim,  idari kayıt sistemlerinin oluşturulması,  kalite kontrol sistemi,  istatistiki gizlilik gibi önemli konularda düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye İstatistik Kanunu: Sessiz Reform İstatistik Sisteminin temeli atılmıştır. 4

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 5 Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı Merkez Teşkilatı Bölge Müdürlükleri (26) İstatistik Konseyi

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 6 TÜİK Başkanı (Konsey Başkanı) Bakanlık Müsteşarları Hazine Müsteşarı TCMB Başkanı SGK Başkanı Gelir İdaresi Başkanı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Devlet Personel Başkanı YÖK Temsilcisi (3 öğretim üyesi) TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirleri Odaları Birliği Başkanı Vergi Konseyi Başkanı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Araştırmacılar Derneği Başkanı Türk İstatistik Derneği Başkanı TÜİK Başkan Yardımcıları İstatistik Konseyi

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Resmi İstatistik Programı Nedir? 7 Resmi istatistiklerin tespit edilerek;  uluslararası standartlarda veri üretim esaslarının getirilmesi,  mükerrerlikten arındırılması,  işgücü, zaman ve maliyetin azaltılması amacıyla tüm kamunun katıldığı bir platformdur. Resmi İstatistik Programı, Temel Bilgiler

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 8 Resmi İstatistik Programı: Genel Çerçeve 1.İstatistiksel Altyapı 2.Sosyal ve Demografik İstatistikler 3.Makroekonomik İstatistikler 4.İş İstatistikleri 5.Tarım İstatistikleri 6.Çevre İstatistikleri olmak üzere 6 ana konu ve 40 alt konu bulunmaktadır.

Resmi İstatistik İlkeleri = Kalite Kullanıcı İhtiyaçları Uygunluk Doğruluk ve Güvenilirlik Zamanlılık Tutarlılık ve Karşılaştırılabilirlik Erişilebilirlik ve Açıklık İstatistiki Ürünler/Veriler Güvenilir Metodoloji Uygun İstatistiksel Süreçler Cevaplayıcı Yükünün Azaltılması Maliyet Etkinliği İstatistik Üretim Süreçleri Mesleki Bağımsızlık Veri Toplama Yetkisi Kaynakların Yeterliliği Kalite Taahhüdü İstatistiksel Gizlilik Tarafsızlık ve Şeffaflık Kurumsal Çevre 9 İstatistiklere güven İstatistik üreten kurumlara güven

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Türkiye İstatistik Kanunu ve Resmi İstatistik İlkeleri Güvenilirlik (m.4/a) Tutarlılık (m.4/a) Tarafsızlık (m.4/a ve m.4/b) Gizlilik (m.4/a, m.4/b, m.12/b, m.13/c ve m.13/d) Güncellik (m.4/a) Şeffaflık (m.4/a, m.4/c) Doğruluk (m.4/b) Erişebilirlik/Açıklık (m.4/b, m.12/a) Güvenilir metodoloji (m.5, m.11) Veri Toplama Yetkisi (m7/a) Veri kalite kontrolü (m.7/b, m.41) Mesleki bağımsızlık (m.17) İstatistik Kanunu Kalite İlkeleri

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 11 İstatistik Üretimi

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 12 Bölge Teşkilatımız

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Personel Durumu *ToplamMerkezBölge Kadro karşılığı sözleşmeli Kadrolu Geçici İşçi38 - Toplam İnsan Kaynakları * tarihi itibariyle

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 14 Seçilmiş Ülke İstatistik Ofislerinin Personel Sayıları ÜlkeNüfus (milyon) Personel Sayısı (kişi) İstatistikçi başına düşen kişi sayısı Türkiye Almanya Fransa İngiltere Kanada

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İstatistik üretimi planlı çalışma gerektiren kapsamlı bir süreç 15

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İstatistik üretim süreci ile kalite ilkeleri ilişkisi 16 UYGUNLUKDOĞRULUKERİŞEBİLİRLİK/AÇIKLIKZAMANLILIKKARŞILAŞTIRILABİLİRLİKTUTARLILIK

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İl Düzeyinde Veri Üretimi için Araştırma Dışında Bir Kaynak Kullanılamaz mı?  İdari kayıtlar  Dolaylı tahmin yöntemleri - Bölgesel Gayri Safi Katma Değer - İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 18 Coğrafi kapsamın geliştirilmesindeki kısıtlar: İşgücü Araştırması (Örnek – 1) 2011 yılı için toplam örnek hacmi ; Yıllık hanehalkıdır. İşyükü adam/gün (alan çalışması) Türkiye, Kent, Kır bazında; aylık Bölgesel (İBBS Düzey 2) sonuçlar yıllık yayımlanmaktadır. İl bazında tahmin verebilmek için; Örnek hacmi: (yıllık) İşyükü: adam/gün Mevcut durumun yaklaşık 4 katı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 19 Coğrafi kapsamın geliştirilmesindeki kısıtlar: Hanehalkı Bütçe Anketi (Örnek- 2) 2011 yılı için toplam örnek hacmi ; Yıllık hanehalkıdır. İşyükü184 adam/ay (alan çalışması) Türkiye, Kent, Kır bazında yıllık yayımlanmaktadır. Nuts 2 bazında tahmin verebilmek için; Örnek hacmi: (yıllık) İşyükü: 583 adam/ay Mevcut durumun yaklaşık 3 katı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 20 Neden İdari Kayıtları Yeteri Kadar Kullanamıyoruz? İdari kayıtlar,  İdari kayıtların paylaşılmaması  Uluslararası standartlara uygun olmaması  Güncel  Tutarlı olmadığından yeteri kadar kullanılamamaktadır.

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Veri paylaşımında standardizasyon?

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 22 Veri paylaşımında standardizasyon?

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İl bazında detaylı veri üretiminde veri kaynağı olarak idari kayıtlar Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) oluşturulmuştur. ADNKS’nin diğer idari kayıtlara bağlı olarak geliştirilmesinde önemli bir yol alınmış ve çeşitli istatistiki veri tabanları kurulmuştur. İş kayıtları ve tarımsal işletmeler kayıt sistemlerinin kurulması yönünde çalışmalar başlamıştır. 23

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Üretilen Verileri Kamuoyu ile Nasıl Paylaşıyoruz?

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 1200 tablo ve 60 değişik konuda dinamik ve interaktif veri tabanı Açıklayıcı metaveriler Ürün ve mal sınıflamalarının yer aldığı sınıflama sunucusu 25 Kurumsal web sayfamız ana dağıtım kanalıdır.

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Verinin eş zamanlı paylaşımı: Ulusal Veri Yayımlama Takvimi Resmi İstatistik Programı kapsamındaki tüm kurum/kuruluşların yayımlayacakları verileri zamanlı ve daha etkin bir şekilde kullanıcılara sunabilmek 26

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Teşekkür ederim. 27