Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımın Önemi Sürdürülebilir Tarım ve Kalkınma Ders Slaytları.
Advertisements

Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Sürdürülebilir Tarım Doç. Dr. Kürşat DEMİRYÜREK
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
PNÖMATİK SİSTEM.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 NİSAN AB % BAŞ DEĞİŞİMİ ÜRETİM BOĞA BAŞ ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Büyükbaş Hayvan Eti.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
1 ARICILIK KAYIT SİSTEMİ ARICILIK KAYIT SİSTEMİ. 2 KAYIT SİSTEMİNİN AMACI Arıcı ve kovanlar sisteme kayıt edilerek ulusal veri tabanının oluşturulması,
TEB Tarım Bankacılığı.
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
TALEP (İstem).
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
HAYVAN ISLAHI.
KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
DÖL VERİMİ Koyunlarda ve keçilerde döl verimiyle ilgili temel özellikler Döl veriminin yetiştiricilikteki önemi Döl veriminin ıslah çalışmalarında önemi.
KOYUN - KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Bursa
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Türkiye’nin Kaynakları Sunu
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
BÖLÜM 5: PAZAR ÇEŞİTLERİ VE FİYAT OLUŞUMU
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Aylık Ton Regenere Elyaf Aylık Ton Regenere Open End İplik
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
Aile Hayvancılığında Karlılık
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Accelerated Genetics Tarımsal kooperatif Sahibi çiftçiler
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
HAYVAN YETİŞTİRME VE BESLEME
Sunum transkripti:

Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL

Dünya’da Üretim, 2008 ÜrünTutarı, 1000 $Miktarı, ton İnek sütü Pirinç Sığır eti Domuz eti Tavuk eti Buğday Yumurta Soya Manda sütü Taze sebze

Türkiye’de Üretim, 2008 ÜrünTutarı, 1000 $Miktarı, ton İnek sütü Buğday Domates Üzüm Tavuk eti Pamuk Fındık Sığır eti Zeytin Elma

Dünya’da Koyun Varlığı, 2010 ÜlkeKoyun Sayısı, baş Çin Avustralya Hindistan İran Sudan Yeni Zelanda İngiltere Pakistan Türkiye Güney Afrika Cumhuriyeti Etiyopya

Dünya’da Koyun Eti Üretimi, 2008 ÜlkeKoyun eti, 1000 $Koyun eti, ton Çin Avustralya Yeni Zelanda İran İngiltere Türkiye Suriye Hindistan Cezayir Sudan İspanya

Dünya’da Koyun Sütü Üretimi, 2008 ÜlkeKoyun sütü, 1000 $Koyun sütü, ton Çin Yunanistan Türkiye Suriye Romanya İran İtalya Sudan Somali İspanya Cezayir

Koyun Varlığı

Kesilen Koyun Sayısı ve Eti

Kesilen Koyun Sayısı ve Sütü

Karkas Ağırlığı, kg

Süt Verimi, kg/koyun

Konya İli Küçükbaş Varlığı, 2009

Konya İli Hayvansal Ürün Üretimi, 2009

Konya İli Küçükbaş Varlığının Seyri, %

Konya İli Süt Üretiminin Payı, %

Konya İlçelerinde Küçükbaş Varlığı, baş

Konya İli ile İlgili Tespitler Küçükbaş hayvan sayısı 2008 yılında bir önceki yıla göre %6,87 oranında azalış göstermiştir

Konya İli ile İlgili Tespitler Koyun sayısı 2008 yılı sonu itibariyle bir önceki yıla göre %5,84 azalarak baş olmuştur. Keçi sayısı ise %11,02 azalarak baş olmuştur.

Konya İli ile İlgili Tespitler Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geleneksel olarak yapıldığı Konya ilinde de verimler yaklaşık olarak aynı düzeylerdedir.

Koyunculuğumuzun Sorunları Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin mevcut ekstansif yapısı Damızlık hayvan teminindeki güçlükler Suni tohumlamanın geç devreye girişi ve henüz yaygınlaşmamış olması.

Koyunculuğumuzun Sorunları Yapılan ıslah çalışmalarının yeterince sahaya aktarılamaması Ülkesel boyutta kapsamlı çalışmaların yapılamaması Hayvan başına elde edilen verimlerde belirgin bir artış meydana gelmemiştir.

Koyunculuğumuzun Sorunları Sağılan koyun başına 60 kg, keçi başına ise 80 kg süt elde edilebilmektedir.

Koyunculuğumuzun Sorunları İşgücü (profesyonel çoban) yetersizliği nedeni ile Koyunlar sağılmamakta veya günde bir kez sağım uygulanmaktadır. İleri yaşta sütten kesme ve Sağıma geç başlanması Sağım süresi kısalmakta ve pazarlanabilir süt verimi düşmektedir.

Koyunculuğumuzun Sorunları Meraların hızla azalması, (Tarımsal üretime açılması, yağış yetersizliği,aşırı otlatma vb.) Kaba yem üretimindeki yetersizlik Köyden Şehre Göç… Köylerde genç nüfusun azalması nedeniyle Hayvan Bakıcısı bulunamaması, Sağım ve kırkım zorluğu Ürünlerin değerinde satılamaması,…

Koyunculuğumuzun Sorunları Islah çalışmaları ve genetik ilerlemenin yeterince olmaması, Koyun yetiştiricisinin koyunculuk konusunda eğitimlerinin yetersiz olması ve atadan görme usullerle faaliyetlerini devam ettirmeleri, Erken kuzu kesimi Koyunculuğa verilen destek ve hibelerin yeterli olmaması,

Koyunculuğumuzun Sorunları Hastalık (şap, brusella gibi) ve zararlılarla (kene gibi) yeterince mücadele edilememesi, Koyun etine olan talebin azalması, Koyun hızsızlığının artması…

Ne Yapılmalı? Süt verimi Et verimi Yavru verimi Yaşama gücü ARTTIRILMALI…

Neler Yapılabilir? Ben yerine BİZ mantığı yerleşmeli Dünya’da uygulanan yöntemler uygulanmalı Yenilikçi yöntemlere geçilmeli Yetiştiriciye bilgi aktarılmalı Planlı ve hedefli yetiştiricilik yapılmalı Destekler, hibeler, projeler…

Dileğim; Karlı Sağlıklı Sürdürülebilir Bol ÜRÜNLER…