Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ"— Sunum transkripti:

1 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

2 Güney Doğu Anadolu Bölgesi Ekonomi Haritası

3 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
ENDÜSTRİ Irak-Türkiye petrol boru hattı bu bölgeden geçer. Batman'da bulunan petrol rafinerisi hem yöre halkı için önemli bir iş alanı, hem de ülke ekonomisi için büyük bir endüstri kuruluşudur. Bölgede çıkarılan petrol ve Batman'daki rafineri kara taşımacılığının önemli miktarda canlanmasına neden olmuştur. Batman Petrol Rafineris

4 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
GAP PROJESİ GAP 13 ayrı projenin birleşiminden meydana gelmiştir. Bu proje içinde 22 baraj, 19 hidroelektrik santral vardır. Proje, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve Şırnak illerimizi kapsamaktadır. Sadece Atatürk Barajı'ndan elde edilen elektrik üretimi ülke elektrik üretiminin 1/6'sına eşittir. Atatürk Barajı

5 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
YERALTI ZENGİNLİKLERİ Ekonomisi petrol çıkarımı ve tarıma dayanır. Hayvancılık ikinci sırada yer alır. Yeraltı zenginliği olarak başta petrol gelir. Petrol: Diyarbakır, Adıyaman, Siirt ve Batman dolaylarında bulunan yataklardan çıkartılır. Türkiye petrol üretiminin çok büyük bir kısmı buradan elde edilir. Yıllık üretim 3 milyon tondur. Bu Türkiye ihtiyacının 1/7'sini karşılamaktadır.

6 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
YERALTI ZENGİNLİKLERİ Cizre ve Silopi çevresinde linyit çıkarılır. Fosfatın en fazla çıkarıldığı bölgemizdir. Fosfat daha çok Mardin-Mazıdağı'nda çıkarılır. Fosfat

7 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
TURİZM Bölgedeki Nemrut Dağı (Adıyaman) ile Diyarbakır ve Şanlıurfa şehrinde bulunan tarihî eserler bölgenin turizm potansiyelini oluşturur.

8 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
HAYVANCILIK Güneydoğu Anadolu'da bozkırların geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığı önemli hâle getirmiştir. En çok koyun, kıl ve tiftik keçisi beslenir. Bu bölgede küçükbaş hayvancılık ile birlikte yağ, peynir, yün gibi hayvansal ürünlerin de ticareti yapılmaktadır.

9 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
TARIM ÜRÜNLERİ Tarıma elverişli geniş düzlüklerin bulunması ve ayrıca toprağın verim gücünün fazla olması üretimi artırmaktadır. Ekili-dikili alanlar bakımından %20 ile dördüncü sıradadır. Buğday, keten, pamuk, pirinç, nohut ve susam yaygındır.

10 Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Ekonomi
TARIM ÜRÜNLERİ Antep fıstığı, zeytin ve üzüm Gaziantep Plâtosu'nda oldukça gelişmiştir. Antep fıstığı ve kırmızı mercimek üretiminde birinci sıradadır.


"4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları