UĞUR MUSLU B121004061.  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Middle East Technical University
Advertisements

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Uluslararası Hareketlilik ve Finansman İzmir Ekonomi Üniversitesi Oturumu.
Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek. Programa Etken Olan Temel Sorular
OSB’LERCE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ALİ YERLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
YENİLEME PAZARI GELİŞTİRME DERNEĞİ 10 Nisan 2014 YENİLEME PAZARI GELİŞTİRME DERNEĞİ 10 Nisan 2014 Ortak Beklentiler Yurt dışı dernekleri ile etkileşiminin.
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
SWOT ANALİZİ.
Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
NÜKLEER ENERJİ ALANINDA ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
BME Eğitimi, Mezunların Durumu ve EMO’nun Rolü Çalıştayı Başkent Üniversitesi BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ B. MURAT.
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
9.BÖLÜM İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
İşletmeyi neden kurarız ?
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta4 : Yenilik Planlaması Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
Ulusal Yenilik Politikalarında Gelişmeler …. 222 İçerik Ar-Ge nedir? Yenilik Nedir? Ulusal Ar-Ge ve Yenilik Destekleri ve Bazı Göstergeler İl Yenilik.
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Girişimcilik.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
TÜRK ODA GELİŞTİRME PROJESİ (TOGP)-2 PROJE SONUNDA UZUN DÖNEM ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 07/02/2008 – TOBB - ANKARA.
TÜRKİYE’NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ  2011 öncesi ( BTYK)  (23.BTYK - 27.BTYK)  2014 ve Sonrası (27. BTYK - )
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMI ve GELİŞİMİ
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
KURUMSAL İLETİŞİM.
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
Sunum transkripti:

UĞUR MUSLU B

 Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal yenilik sistemi kavramını kullanmamış, tekno ekonomik bir sistem önerisinde bulunmuştur.  Listin önerdiği teknoekonomi sisteminde, Almanya nın B.britanya ile rekabet edebilmesinin yolu teknolojide,ürünlerde ve üretim yöntemlerinde yenilikler yaparak üretimi ve verimliliği artırmaktan ve bu yolla rekabet üstünlüğünü yaratmaktan geçiyordu

 Bu saydıklarımızın gerçekleşmesi için yenilikle ilgili aktörlerin ve teknolojik yetkinliklerin koordinasyonlu bir şekilde işbirliği yaparak yenilik sistemini sağlaması gerektiğini savunmuştur(List)  >Sistemin kurulmasını gerekli kılan gelişmeler;  Yeniliğin önemli ölçüde bilimsel çalışmalar ile firma çalışmaları arasındaki etkileşime dayandırılması.  Bilim ve teknolojinin gelişimindeki hız ve daha rekabetçi pazarların işletmeleri daha hızlı yenilik yapmaya yönelmesi.  Ekonomilerin küresel bir görünüm kazanması.

 Ulusal yenilik sistemi yenilikleri üretilmesi paylaşılması ve kullanılmasıyla ilgili bütün kurumsal ve yapısal faktörleri içeren bir sistemdir.  Bu bağlamda üretimden finansmana,alt yapıdan öğrenmeye insan kaynağından kullanmaya kadar yeniliğe katkısı olan,etkilenen ve etkileyen bütün tarafların ulusal yenilik sistemi içersine dahil edilmesi gerekmektedir.

 >Yenilik sisteminde iki temel bileşeninden bahsetmek mümkündür  Üretim faaliyetlerinin sanayi sistemiyle bağını ifade eden üretim sisteminin yapısı ve kurumsal düzenidir.  İşletme,üniversite,Ar-Ge kuruluşları ve tekno parklarda oluşmuş kural ve norm yapılardır.  Son dönemlerde yenilikle ilgili olarak ulusal yenilik sisteminin kurulmasında önemli kolaylıklar sağlayan önemli gelişmelerin yaşandığı görülmektedir.

 >Bu değişimler;  Yeniliğin coğrafi sınırlılıkları aşarak küresel bir görünüm kazanması herkesin yeniliğe dayalı bir ekonomik sistem içersinde yer alma şansını artırmaktadır.  Yenilik farklı uzmanlara sahip çok sayıda kişilerin bütünleşik bir çalışma sürecinin bir ürünü olarak ortaya çıkmaktadır.

 Ulusal yenilik ağının fonksiyonel ve dinamik bir yapıya kavuşturulması için ağdaki bütün aktörlerin etkin bir şekilde yenilik faaliyetlerine katılımının sağlanması gerekmektedir.  Ağ içersinde bulunan üyelerin bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmaları,kaynakların,emeğin ve zamanın tasarrufu ve verimli kullanılması açısından önemlidir.bu paylaşımın sadece işletmeler ve sektörlerin kendi aralarında gerçekleşmemeli aynı zamanda üniversite,Ar- Ge kurumları ile işletmeler arasında gerçekleşmelidir.

 Ulusal yenilik sistemlerinin bir alt sistemi yada ayrı bir sistem olarak bölgesel yenilik sistemlerinin kurulması bölgesel yenilik potansiyelinin kullanılması için faydalı olacaktır.  Bu sistemde yerel kamu kuruluşlarının o bölgede bulunan üniversitelerin ve Ar-Ge kurumlarının tekno parkların ve yerel işletmelerin işbirliği gereklidir.  Bu işbirlikleri bölgenin gelişimine katkıda bulunmakla birlikte bölgenin yenilik için potansiyel oluşturabilecek kaynaklarının da daha etkili ve verimli kullanılmasını sağlayacaktır.

 Ulusal açıdan yenilikçilik yapısı ve yenilik politikaları ülkenin gelişmişlik düzeyine işletmelerin ve pazarların büyüklüklerine göre şekillenmektedir  Az gelişmiş ülkelerde verimliliği şekillendiren bazı faktörler vardır bunlar şu şekilde sıralanır;  Makro ekonomik belirsizlik ve istikrarsızlık  Kurumsal kırılganlık  Girişimci eksikliği  İş kurmanın önündeki engeller  Yenilik hakkında sosyal farkındalık yetersizliği

 Bu olumsuzlukların aşılarak etkili bir yenilikçi yapıya kavuşmak için öncelikle ülkenin ekonomik Pazar ve yenilik yapısı kaynakları ve rekabetçi üstünlükleri analiz edilmelidir.  Yenilikle ilgili problemleri aşmaya gerekli altyapıyı oluşturmaya kurumsal etkileşimi teşvik etmeye ve toplumsal bir yenilik bilinci ve insan kaynağı oluşturmaya odaklanmış bir ulusal yenilik sisteminin kurulması ve yenilik politikalarının belirlenmesi gerekmektedir.

Bir ülkede yada bölgede yenilik sürecinin kurulabilmesi için öncelikle,nitelikli ve girişimci insan gücüne yeni fikirlerin üretilmesini ve yayılmasını sağlayan bir ortama yeniliği destekleyen mekanizmalara ve sermayeye erişim olanaklarına ihtiyaç vardır. Bu şartların sağlana bilmesi için devlet kolaylaştırırcı ve katalizör bir rol üstlenir.insan kaynaklarına araştırmaya ve bu tür yatırımları teşvik eder.

 Son olarak devletin yenilik faaliyetlerini destekleyen güven altına alan ve sonuçlarını izleyen bir zemini sürekli kılacak politikalar izlemesi ve yasal düzenlemeleri yapması gerekmektedir bu saydıklarımızın yapıldığı takdirde devlet yenilik sürecini güçlendiren ulusal bir yenilik sistemini de tesis etmiş olacaktır.  Ulusal yenilik sistemi içerisinde bulunan bütün aktörlerin bu sistem içersindeki kapasitenin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlamalıdırlar.

 Ulusal yenilik sistemi içerisinde ;  Fikri mülkiyetlerin  Pazar yapısının  Finansal yapısının  Şirket yönetim anlayışının  Önemli olduğu ve yenilik sisteminin temel dinamiklerini oluşturduğu ifade edilmiştir.

 Ulusal yenilik sistemleri işletmelerin yenilik stratejileri;  >ulusal talep ve rekabet yapısı  >üretim ve araştırma faaliyetlerinde yetenekler  >kurumsal yapı

 Ulusal yenilik sisteminde en önemli görev devlete düşmekle birlikte özel sektöründe önemli sorumlulukları bulunmaktadır ancak yenilik sisteminin başarısı özel sektörün bu alt yapı imkanlarını etkin bir şekilde değerlendirmesi yasal düzenlemelere sahip çıkması ve devletin finansal teşvikine ek olarak yenilik finansmanına katkı yapmasıyla mümkün olacaktır

 Bu işbirliğinin ve etkileşimin gerçekleşmesi için iki tarafı belirli platformlarda bir araya getirmek için üniversitelerde teknoloji transfer merkezleri kurulmalıdır.  Bunun dışında teknoparkların araştırma ve bilim parklarının ilk gelişim merkezlerinin ve teknokentleri nin kurulumunun desteklenmesi gerekmektedir

 Teknoparklar üniversite sanayi ve kamu kuruluşlarıyla işbirliğini sağlamak üzere kurulan ;bilim ve teknolojik alandaki yenilikleri sanayiye transfer eden,içindeki yönetim aracılığıyla işletmelere işletmecilik bilgileri ve finansman gibi konularda danışmanlık eğitimi sağlayan bir yapısal sistemdir.  Ülkemiz teknoparklar arasında şunlar örneklendirile bilir: O.D.T.Ü Teknokent teknoloji geliştirme bölgesi  Hacettepe üniversitesi teknoloji geliştirme bölgesi  Ankara teknoloji geliştirme bölgesi  Teknoparklar bazen farklı isimlerle karşımıza çıkabilir bunlar : araştırma parkları, bilim parkları, inkübatörler(ilk gelişim merkezleri) dir

 Yeniliğin gerçekleştirilmesi ;yenilik gerçekleştirme süreci bir dizi karar,faaliyet ve bu süreç altı farklı aşamadan oluşmaktadır.  1.Bir ihtiyaç veya problemin farkına varılması tanımlanması  2.Temel ve uygulamalı araştırma.  3.Geliştirme  4.Ticarileştirme  5.Yayılma ve benimseme.  6.Sonuçlar

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..