Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan:Erdost Yıldırım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan:Erdost Yıldırım"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan:Erdost Yıldırım
ORUÇ Hazırlayan:Erdost Yıldırım

2 İÇİNDEKİLER Oruç ile ilgili ayet Oruç nedir? Sahur nedir? İmsak nedir?
İftar nedir? Kaza nedir? Oruç ile ilgili bilgiler Bulmacalar

3 Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet

4 Ramazan ayı boyunca oruç tutmak İslâm’ın beş şartından biridir.
Allah’tan başka ilâh olmadığını,Muhammed’in (as) O’nun kulu ve resûlü olduğunu kabul etmek Zekat vermek Hacca gitmek Ramazan orucunu tutmak Namaz kılmak

5 Oruç Nedir ? İslam’a göre oruç “tan yerinin ağarmasından günbatımına kadar Allah rızası için ibadet maksatıyla yemek içmek gibi davranışlardan uzak durmak” demektir.

6 Ramazan ayı boyunca oruç tutmak islamın beş şartından biridir.

7 SAĞLIK ALAH RIZASI SEVAP ORUÇ PAYLAŞMA HUZUR KANAAT SABIR İBADET

8 İslam’ın temel ilkelerinden olan oruç,bedenle yapılan ibadetlerdendir.

9 Sahur nedir? Ertesi günkü oruca bir hazırlık ve niyet olarak imsaktan önceki vaktin ve bu vakitte yenilen yemeğin adıdır.

10 İmsak Nedir? Oruça başlama zamanına denir.Tan yerinin ağarmaya başlama vaktidir.Sabah namazı vaktininde başlangıcıdır.

11 Oruç tutmak sahip olunan nimetlerin kıymetinin bilinmesidir.

12 İftar nedir? Güneşin batmasıyla birlikte oruçun sona erdiği ana denir.Akşam namazı vaktininde girdiği zamandır.

13 Allah’ım senin için oruç tuttum,sana inandım,sana güvendim
Allah’ım senin için oruç tuttum,sana inandım,sana güvendim.Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla. (Amin)

14 KAZA NEDİR? Yolculuk ve hastalık gibi durumlardan dolayı oruç tutulamadığında ramazan ayı dışında,tutulamayan gün sayısınca oruç tutulmasına denir.

15 Fidye nedir? Hastalık,yaşlılık gibi çeşitli sebeplerden dolayı zamanında tutulamayan ve özrün devam etmesinden dolayı daha sonrada kaza edilemeyen oruçlar için tanınmış bir kolaylıktır.Tutulamayan her bir gün için fidye verilir.Fidye miktarı,kişinin bir günlük yiyeceği veya bunun para olarak karşılığıdır.

16 Yağmur ve kar suyu bilerek yutmak Bilerek yemek,içmek
Orucu neler bozar? Yağmur ve kar suyu bilerek yutmak Bilerek yemek,içmek Kasten kusmak İftar olduğunu sanarak yemek Cima etmek Oruçlu iğne yaptırmak Kendiliğinden gelen kusmuğu kasten yutmak Oruçluya kan vermek

17 Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümanın oruç tutması farzdır.
Oruç kimlere farzdır? Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümanın oruç tutması farzdır.

18 Peygamberimiz (as) “Oruç, sabrın yarısıdır”buyurur.

19 Oruç insanda güzel bir ahlâka sahip olmanın kapılarını açar.

20 Oruçlu kişi Allah’ın rızasını elde etmek için açlık ve susuzluğa dayanır.

21 Allah’ın bize emrettiği ibadetleri yaparken tek amaç Allah’ın rızasını kazanmaktır.Bütün varlıkları yaratan Allah, emrettiği ibadetlerde hiç şüphesiz hem birey hem de toplumla ilgili birçok fayda var etmiştir.Oruç da böyledir.

22 Orucun insan üzerinde oluşturduğu en büyük etki,insanın kendini eğiterek güçlü bir irade sahibi olmasına katkı sağlamasıdır.

23 Oruç insanda “Kendi istek ve irademle zorunlu bir ihtiyaçtan uzak durabiliyorum.Demek ki kötü ve çirkin davranışlardan da uzak durabilirim”.düşüncesini oluşturur.

24 Oruç tutsun yada tutmasın dinimize göre zengin sayılan kişilerin fitre vermesi gerekir.

25 Oruç insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma ruhunun güçlenmesini sağlar.

26 Müslümanlar fitresini verirse Bayrama herkes mutlu girer.

27 Aşağıdaki ifadelerden hangileri ORUÇ ile ilgili ifadeler ise başlarındaki kutucukları işaretleyiniz.
kaza x x Sahur cemaat sağlık secde ihram gece x imsak x x huzur x teravih x iftar x niyet x Ramazan kraat

28 Aşağıdakilerden hangisi orucumuzu bozar?
Aşağıdakilerden hangisi orucumuzu bozmaz? *Bilerek yemek içmek *Güneş battı sanarak iftar etmek *Ağza giren yağmur damlasını bilerek yutmak * Oruçlu olduğumuzu unutarak yiyip içmek *Gözümüze ilaç sürmek *Dişlerimizi fırçalamak *Kan vermek *Ağızda kalan nohut tanesinden büyük artığı bilerek yutmak

29 1)Oruca başlangıç zamanı_İmsak
2)Muharrem ayının 10. günü_Aşure 3)Ramazan ayında bol tüketilen meyve_Hurma 4)Ramazanda gece yenen yemek_Sahur 5)Kuranı Kerimi başından sonuna kadar okuma_Hatim 6)Ramazan bayramından önce verilmesi gereken sadaka_Fitre 7)On bir ayın sultanı olarak kabul edilen ay_Ramazan 8)Mübarek üç aylardan ikincisi_Şaban 9)Orucun bozulmasının cezası olarak gününe gün oruç tutma_Kaza 10)Kuranı Kerimin indirilmeye başlandığı gece_Kadir 11)Bile bile bozulan orucun 61 gün tutulması_Keffaret 12)Dinimize göre mübarek aylara verilen isim_Üç aylar 13)Kuranı Kerimi birinin yüzünden okuması diğerininde onu takip etmesi-Mukabele 14)Ramazan ayından sonra kutladığımız günler_Bayram 15)Kulun istek ve arzularını uygun bir üslupla ALLAHA arzetmesi_Dua 16)Ramazan ayına has çıkarılan ekmek_Pide 17)Orucun bitiş zamanı_İftar 18)Oruçla ilgili hadis_Sağlık 19)En son gönderilen Kutsal Kitap_Kuranı Kerim 20)Ramazan ayında kılınan 20 rekat namaz_Teravih 21)Ramazanda davulcuların söyledigi sözler_Mani 22)Ramazan ayında yapılan ibadet_Oruç

30 İ P İ D E Ü M U Ç S H B A Y R A M A Ş U R E Y K R M U K A B E L E M A S A H U R Ş K E F F A R E T A K A Z A F İ T R E B D S T İ A İ F T A R E R A M A Z A N R Ğ R M L A O A I V K U R A N I K E R İ M U İ H Ç

31


"Hazırlayan:Erdost Yıldırım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları