Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RAMAZANDA ‘İTİKAFI’ İHYA ETMEK UZMAN İMAM HATİP BAŞAKŞEHİR MÜFTÜĞÜ DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RAMAZANDA ‘İTİKAFI’ İHYA ETMEK UZMAN İMAM HATİP BAŞAKŞEHİR MÜFTÜĞÜ DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL."— Sunum transkripti:

1 RAMAZANDA ‘İTİKAFI’ İHYA ETMEK eminyavuzyigit@hotmail.com UZMAN İMAM HATİP BAŞAKŞEHİR MÜFTÜĞÜ DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL

2 وَلَا تُبَاشِرُوهُنَّ وَاَنْتُمْ عَاكِفُونَ فِى الْمَسَاجِدِ تِلْكَ حُدُودُ اللّٰهِ فَلَا تَقْرَبُوهَا كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ اٰيَاتِه لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ «…Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.» (Bakara suresi 187)

3 İTİKAF NEDİR İtikaf, sözlükte "ibadet veya başka bir gaye için bir yerde kendini tutmak, kalmak; insanlardan tenha bir yerde kalmak, bir şeye bağlanmak" gibi anlamlara gelir. itikâf, dinî bir kavram olarak, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek demektir.

4 İTİKAF NE ZAMAN YAPILIR HER CAMİYE GİRİŞTE İTİKAF NİYETİ İLE GİRİLİRSE İTİKAF OLUR (ALLAHÜMME EBVABE RAHMETİK NEVEYTÜL İTİKAF) İTİKAF RAMAZANDA YAPILIR( SÜNNET) İTİKAF GENELDE RAMAZANIN SON ON VEYA 20 GÜNÜ YAPILIR( SÜNNET)

5 İTİKAF ALLAH’A ADANMIŞ VAKİTTİR HZ MERYEM ANAMIZIN İTİKAFI Kur’an’da anlatıldığı üzere Hz. Meryem annemiz kendisini Allah’a adamış, bu amaçla uzun bir itikafa girmişti. Bu amelinin sonunda Allah Tealâ ona öylesine büyük kerametler ihsan etmişti ki, Zekeriyya (A.S.) Beyt-i Makdis’deki odasına her girişinde hayretler içinde kalırdı. Çünkü Hz. Meryem hiç dışarı çıkmadığı halde yanında meyveler görür, bunların nereden ve nasıl geldiğini sorardı. Hz. Meryem validemiz de bunların Allah’ın bir ikramı olduğunu söylerdi. İşte Allah’a adanmışlığın, dünyadan yüz çevirip Rabbü’l- Alemin’e yönelmenin, dünyevi lezzetlerden vazgeçmenin mükafatı. Bu örnekte itikafla kemal mertebelerine erişmiş kula nelerin ikram edildiğini çok güzel anlatmış oluyor.

6 İTİKAFIN ÖZELLİKLERİ Özellikle Ramazan ayında itikafa girmek sünnettir. Hz. Peygamber, Medine'ye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının son on gününde itikafa girmişlerdir (Buhârî, İ'tikâf, 3). Bundan hareketle Hanefîler, Ramazan'ın son on gününde itikafı, kifâî nitelikli müekket sünnet kabul etmişlerdir. Cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşer. Hanefîlere göre itikâfın makbul olması için, itikâfa girenin niyet etmesi, oruçlu olması, itikâfı beş vakit namaz kılınan camide yapması gerekir. Kadınlar, camide değil, evlerinde, namaz kıldıkları odada itikafa girerler; ancak ay halinde ve loğusa olmamaları gerekir.

7 İtikâfa giren kimse, camide yer içer, uyur. Bunlar için camiden dışarı çıkamaz; çıkarsa itikaf bozulur. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerektiğinde gusletmek için camiden dışarı çıkabilir. İtikâfa giren kimse, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allâh'a yönelir; ibadetle meşgul olur, tefekkür eder, zikir yapar. İtikafta iken cinsî münasebette bulunmak itikafı bozar. Fakat, rüyada ihtilam olmak itikafa mani değildir.

8 Davud Tâî (K.S.), kendisinden nasihat isteyen bir adama şunları der: “Allah’tan kork. Anne-babana iyi davran, yoksa yazık olur. Dünyaya karşı oruçlu ol. Ölüm iftarın olsun. Cemaati terketmeksizin insanlardan uzak kal(İtikafla).”

9 عن ابن عُمَرَ، رَضِيَ الله عَنْهمَا ، قالَ : كانَ رسولُ الله، يَعْتكِفُ العَشْرَ الأَوَاخِرَ مِنْ رَمَضَانَ. İbni Ömer (RA) şöyle demiştir: “Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) Ramazanın son on gününde itikafa çekilirdi.” (Buhari, İtikaf, 1; Müslim, İtikaf, 1)

10 وعنْ عائشةَ، رَضِيَ الله عَنْها، أَنَّ النَّبيَّ ، كانَ يعْتكِفُ العَشْرَ الأوَاخِرَ مِنْ رَمَضَانَ، حَتَّى تَوَفَّاهُ الله تعالى، ثُمَّ اعْتكَفَ أزْوَاجُهُ مِنْ بَعْدِهِ. Aişe (Allah Ondan razı olsun)’dan bize bildirildiğine göre Peygamber (SAV) vefat edinceye kadar Ramazanın son on gününde itikafa girmiştir. Vefatından sonra da hanımlar itikafa devam ettiler. (Buhari, İtikaf, 1; Müslim, İtikaf, 5)

11 وعَنْ أبي هُريرةَ، ، قالَ : كانَ النبيُّ، ، يَعْتكِفُ في كُلِّ رَمَضَانَ عَشْرَةَ أَيَّامِ، فَلَمَّا كَانَ العَامُ الَّذِي قُبِضَ فِيهِ اعْتكَفَ عِشْرِينَ يَوْماً. Ebu Hureyre (RA) demiştir ki, “Peygamber (SAV) her Ramazanda on gün itikafa girerdi. Vefat ettiği senenin Ramazan ayında ise yirmi gün itikafa girdi.” (Buhari, İtikaf, 17)

12 İTİKAFIN FAYDALARI 1) İ’tikâf yapanın namazı vaktinde edâ etmesine neden olur. 2) İ’tikâf, insanın namazı huşû ve huzur içinde kılmasına yardımcı olur. 3) İnsana nâfile namaz kılma imkânı sağlar. 4) İtikafta olan ilk saflarda namaz kılma imkânı bulur. 5) İtikafta olan, cemaatle namazı bekleyen kimsenin sevâbını elde eder. 6) Nefis, mescidlerde durmaya alışır, kalp oraya bağlanır.

13 7) Nefse gece kıyâmını/teheccüdü kolaylaştırır ve bunlara alışmak için adım atılır. 8) Hayat gereklerinin ve dünya metaının, süslerinin körelttiği kalplere; böylece dünyaya bağlanıp ebedî orada kalacakmış gibi davranıp, âhireti unutmaları, sanki ölmeyecekmiş gibi yaşamalarına karşı, kalbe zühdün ve hafifliğin gelmesine vesile olur. 9) Mu’tekifin orucunu, gıybet, arabozuculuk gibi, fısk ve günahlardan korur. 10) Nefsi sabır ve tâata alıştırıp eğitir. Zira nefis kötülüğü emreder. İnsanoğlunun damarlarında dolaşan şeytan da onu itaatten alıkoyup ona devam etmesini engeller.

14 11) Nefis günahlardan alıkonularak arzulara muhâlefete sabretmeyi öğrenir. 12) Nefsin -muhâsebeye tâbi tutularak- eksiklikleri, yanlışlıkları, ve hastalıklarının belirlenmesine fırsat sağlar. 13) Dilin âfetlerinden selâmet: Zira konuşacak kimseyi bulamadığı için kişi yalnız başına kötü söz söyleyemez ve bu sûretle dilini korumuş olur. Dilin âfetinden ancak yalnızlıkta tümüyle kurtuluş olur. 14) Gözün âfetlerinden kurtuluş: Çünkü i’tikâf ve benzeri ibâdetler içindeki kimse, insanların üzerine titredikleri göz kamaştırıcı şeyleri görüp onlara heves edemez. Nice insanın hayran olup bayıldığı o aldatıcı şeyleri görmez ki heves etsin. “Bir şeye dönüp dönüp tekrar bakanların hasretleri çoğalır.”

15 15) İ’tikâfta kalbi; riyâ, yağcılık ve benzeri kalp hastalıklarından korumak vardır. 16) Dünya hırs ve tamahından yüz çevirip elindeki helâl ile yetinmek vardır ki, kişinin şeref ve kemâli de buradadır. 17) Aralarında bulunmakla fesâda düşülebilecek kötüler ile beraberlik ve dâvâ adamı olmayan ayak takımlarıyla düşüp kalkmaktan kurtuluş vardır. 18) İbâdet ve zikir için hazırlanıp takvâ ve iyiliğe yönelmek vardır.

16 19) Tâatin zevkine varmak ve sırrını serbest bırakmakla münâcâtın zevkine yol bulmak vardır. 20) Kalp ve bedenin huzuru vardır. Zira insanlar arasına fazla karışmakta çeşitli huzursuzluklar olur. 21) İnsanlarla fazlaca ilişkinin sebep olduğu husûmet ve kötülüklerden kendini korumak vardır. 22) İ’tikâfın gâyesi olan Allah’ın rızâsı için gerekli olan ibâdet, zikir, ibret, tefekkür, muhâsebe, nefsi kontrol, geleceği planlama ve tekâmül vardır.

17 وَاِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثَابَةً لِلنَّاسِ وَاَمْنًا وَاتَّخِذُوا مِنْ مَقَامِ اِبْرٰهيمَ مُصَلًّى وَعَهِدْنَا اِلٰى اِبْرٰهيمَ وَاِسْمٰعيلَ اَنْ طَهِّرَا بَيْتِىَ لِلطَّائِفينَ وَالْعَاكِفينَ وَالرُّكَّعِ السُّجُودِ «Hani, biz Kâbe'yi insanlara toplantı ve güven yeri kılmıştık. Siz de Makam-ı İbrahim'den kendinize bir namaz yeri edinin. İbrahim ve İsmail'e şöyle emretmiştik: "Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû ve secde edenler için evimi (Kâbe'yi) tertemiz tutun.» (Bakara suresi 125)

18 DUAMIZ YA RAB HZ MERYEM GİBİ KENDİMİZİ SANA MESCİDLERDE ADAMAYI İHSAN EYLE YA RAB RAMAZANDA İTİKAFA GİRİP VAKTİNİ SANA ADAYANLAR HÜRMETİNE VAKİTLERİMİZİ SANA ADAMAYI İHSAN EYLE YA RAB GÖNLÜMÜZÜ DAİMA İTİKAF ÜZERİNE TUTANLARDAN EYLE YA RAB ORUÇ TUTUP KENDİMİZİ TUTMAYI VE RUHUMUZA BESMELE ÇEKTİRMEYİ İHSAN EYLE AMİN (Not: Bu sunum Diyanet KM, DKS ve Vecdi Akyüz, Mukayeseli İbâdetler İlmihali, c. 2, s. 432-433; el-Kubeysî, a.g.e. s. 21-24; Vehbe Zuhaylî, İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, c. 3, s. 223-224. Ebuzer Çetin, Fıkhî ve Ahlâkî Boyutuyla İ’tikâf, Eğitim Yazıları, sayı: 2, s. 96-123.)


"RAMAZANDA ‘İTİKAFI’ İHYA ETMEK UZMAN İMAM HATİP BAŞAKŞEHİR MÜFTÜĞÜ DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları