Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)"— Sunum transkripti:

1 HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)

2 Oğlum Hasan’a;

3 Allah’a şükür ettikten ve Peygamber ile soyuna rahmet diledikten sonra, sana şunları söylemek isterim:

4 Allah’tan kork ve O’na itaatsizlik etme.
Gönlünü sağlam inanışla kuvvetlendir. Evini düzene koy ama dünya nimetlerine karşı ahiretini feda etme. Bilmediğin sözü söyleme. Seni dinlemeyene hitap etme. Şunu iyi bil ki; çekinmek korkulu sonuçlara ulaşmaktan daha hayırlıdır.

5 İyiliğe yönel, kötülüğü yasakla
İyiliğe yönel, kötülüğü yasakla. Kötülük gördüğün yerde bütün gücünle kötülüğe engel ol. Ne isteyeceksen Allah’tan iste, çünkü vermek de almak da ancak O’nun elindedir. Fayda vermeyen bilgide hayır yoktur, bunu unutma.

6 Allah birdir, ezeli ve ebedidir. Her şeyden ve herkesten evvel O vardı
Allah birdir, ezeli ve ebedidir. Her şeyden ve herkesten evvel O vardı. Her şeyden ve herkesten sonra da O kalacaktır. Çalış ama başkalarına ait malları kazanma. İstediğin bir şey oldu mu Allah’a şükretmeyi unutma.

7 İyi işler bul ve helal mal kazanmaya bak
İyi işler bul ve helal mal kazanmaya bak. O’nu çağırdın mı seni duyar, ihtiyaçlarını bilir ve giderir. Hayırlı işlerine yardım eder. Dertlerden korur. İstediğini yerine getirir. Bir isteğini yerine getirmedi mi kederlenme, çünkü belki bu gecikmede senin için hayır vardır. O’ndan bir şey istersin vermez de bir süre geçince istediğinden daha fazlasını ve hayırlısını ihsan eder. O’nun hikmetinden sual olmaz.

8 Pek fazla isteklerde bulunma ki, kazancın güzel olsun.
Ecelini geciktirmek elinde değildir. Seni zenginliğe götürecek bile olsa, şerefini satma. Çünkü elde edeceğin mal ve mülk, kaybedeceğin şerefe değmez. Allah seni hür yaratmışken başkasına kul olma. Kolaylık zorluğa dayanmakla elde edilir.

9 Tamaha düşme. Rızkın sana gelir. Payını alırsın
Tamaha düşme. Rızkın sana gelir. Payını alırsın. Allah’tan gelen az şey, halktan gelen çok şeyden hayırlıdır. Az konuş. Tulumun ağzını bağla ki içindeki su dökülmesin. Elindekini korumak başkasının elindekini almaktan daha hayırlıdır. Çok söyleyen saçmalar, düşünen görgü sahibi olur.

10 Haram yemek en kötü yemektir.
Ne ilaç vardır ki hastalığın ta kendisidir. Kimseye kötülük yapmadan ve yük olmadan fırsatlardan faydalanmasını bil. Her dileyen dilediğini alamaz. Kaybolan her şey geri gelmez. Her işin sonu vardır, ne takdir edilmiş ise o olur. Nice az vardır ki faydası çoktan daha çoktur.

11 Senden çekinen, dolaşıp seni görmeyen, sana isyan eden, senden uzaklaşan, sana şiddet gösteren, suçlu olduğu zaman senden özür dilemeyen, seni kul gibi gören, kendisini sana velinimet gibi sayan kişiyi, kardeşin bile olsa senden uzak tut. Kendini ondan sakın. Dostunun düşmanı ile dost olma. Düşmanını bağışla, böylece iki zaferin tadını alırsın.

12 Gerçek dost, sen yokken senin hakkını kendi hakkı gibi koruyup gözetendir.
Haklara saldıranların yolu daralır. Her ok hedefe ulaşmaz. Bilgisizin seninle konuşması, bilginin senden uzaklaşmasına denktir. Bir yolculuğa girişmeden önce kendine bir yoldaş ara. Kıskanç olma, yakınlarına ikramda bulun.

13 Dinini, dünyanı Allah’a emanet ederim.
Sana dünyada ve öteki alemde hayırlar dilerim. Vesselam…


"HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları