Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YEMEK A D A B I.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YEMEK A D A B I."— Sunum transkripti:

1 YEMEK A D A B I

2 YEMEK ADABINA DAİR Ekmeğe hürmet ediniz. Muhakkak Allahü Teala ona ikram etmiştir. Kim ekmeğe hürmet ederse Allahü Teâla da ona da ikram eder. (Hadis-i Şerif, Feyzü’l-Kadir)

3 Yemek Sağ elle yenir. Yemek yiyen, sıcak yemeğe üflemez
Yemek Sağ elle yenir. Yemek yiyen, sıcak yemeğe üflemez. yemeği koklamaz, ağzından çekirdek veya kemik gibi bir şey çıkarırken yüzünü sofradan çevirir ve sol eli ile alır.

4 Dişi ile ısırdığı lokmayı yemek kabına daldırmaz
Dişi ile ısırdığı lokmayı yemek kabına daldırmaz. Yemekte temiz olmayan şeylerden konuşmaz. Salihlerin hikâyeleri gibi güzel şeylerden konuşur. Zararlı veya bozulmuş olmadıkça yemeği kerih görmez..

5 Çok yemez. Çünkü çok yemek ibadetten gevşemeye götürür ve insanın tabiatını bozar, kalbini katılaştırır.

6 Yemeği, Allah’ın helal kazanma ve ibadete kuvvetli olma emrine uymaya ve nefsini ıslaha niyet ederek yer. Doyuncaya kadar veya daha az yer.

7 Yemek yerken Allahü Teâla’ya şükür’den, hamd ve zikirden gafil olmaz
Yemek yerken Allahü Teâla’ya şükür’den, hamd ve zikirden gafil olmaz. Selam vermeyeni yemeğe davet etmez. (Yemek yiyene selam verilmez. Davet edilmeyi istiyorsa selam verir.) ‘Buyur’ denilince gösterilince gösterilen yere oturur. İnsanların yemek yediği bir zamanda gitmez. Ancak gitmesi onları sevindirecekse gider.

8 Arkadaşının önünden veya tabağın ortasından yemez
Arkadaşının önünden veya tabağın ortasından yemez. Yemek yerken önüne bakar. İnsanların yemeklerine ve yüzlerin bakmaz. Allah için yapılan şey çok olsa da israf olmaz. Allah için yapılmıyorsa az da olsa israftır. Allaha taat nedeniyle değil de sırf nefsinin arzusu için yemek, yiyen hikmetten mahrum olur.

9 Yemeğe sofrada önce yaşça büyük veya ilim, amel ve takvada faziletli olan başlar. Kimseye üç tabaktan fazla yemesi için ısrar etmez. Lokmayı küçük alır ve iyice çiğner. Lokmayı iyice çiğnemeden diğerine elini atmaz. Lokmayı alırken ağzını çok açmaz. Öksürür ya da hapşırırken yüzünü sofradan çevirir.

10 Ekmeğe mümkün mertebe hürmet eder
Ekmeğe mümkün mertebe hürmet eder. Az da olsa yere düşen ekmek kırıntılarını toplamak, ekmeğe hürmettendir. Allah’ın nimetine ta’zim için ekmek kırıntıları yenir. Ekmek tek el ile bölünmez. Kırık ekmek varken bütünü bölünmez.

11 Tabak vesaire ekmeğin üstüne konulmaz.
Parmaklar ve bıçak ekmekle silinmez. (Bıçağı veya parmağını sürdüğü ekmeği yiyecekse sürebilir.) Ekmeğin yüzünü veya içini yiyip kalanını atmak küçümsemek olacağından mekruhtur. Ekmeği tahkir etmek kıtlığa sebep olur.

12 1- Bedeni sıhhatli kılar, 2- Kalbi nurlandırır,
AZ YEMENİN FAYDALARI 1- Bedeni sıhhatli kılar, 2- Kalbi nurlandırır, 3- Hafızayı kuvvetlendirir, 4- Geçinmeyi kolaylaştırır, 5- Amele lezzet verir, 6- Allahü Teala’yı çokca zikretmeyi sağlar, 7- Ahireti düşünmeyi kolaylaştırır, 8- İbadetten lezzet almayı temin eder, 9- İsabetli karar vermeyi sağlar, 10- Hesabı kolaylaştırır.

13 KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ 6952
Hz. Aise radiyallahu anha anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hücreme girmişlerdi. Atılmiş bir ekmek parçası gördüler. Hemen onu alıp silerek yediler ve: "Ey Aişe! Kerim olana ikram et! (Yani kıymetli olan ekmeğe hürmet et!) Zira şu ekmek, bir kavme nefret edip kaçmışsa bir daha dönmemiştir." buyurdular." KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ 6952


"YEMEK A D A B I." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları