Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NAMAZIN İÇİNDEKİ VE DIŞINDAKİ FARZLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NAMAZIN İÇİNDEKİ VE DIŞINDAKİ FARZLAR"— Sunum transkripti:

1 NAMAZIN İÇİNDEKİ VE DIŞINDAKİ FARZLAR

2 Ergenlik yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır. Buna göre namazın kişiye farz olmasının şartları, müslüman olmak, bulûğ çağına ulaşmak ve akıllı olmak üzere üç tanedir.

3 NAMAZIN FARZLARI Namazın on iki farzı vardır. Namazın farzları, namazın dışındaki farzlar ve namazın içindeki farzlar olarak iki gruba ayrılır. Namazın dışındaki farzlar, namazdan önce ve namaza hazırlık mahiyetinde olduğu için "namazın şartları" olarak adlandırılır.

4 Namazın içindeki farzlar ise, namazın varlığı ve tasavvuru kendisine bağlı olduğu, yani bu farzlar namazın mahiyetini oluşturduğu için "namazın rükünleri" adını alır. Bunlar namazı oluşturan unsurlardır. Namazın farzlarından herhangi birinin eksikliği durumunda namaz sahih olmaz.

5 Namazın Dışındaki Farzları
1. Hadesten Tahâret 2. Necâsetten Tahâret 3. Setr-i Avret 4. İstikbâl-i Kıble 5. Vakit 6. Niyet

6 Namazın İçindeki Farzları
1. İftitah Tekbiri 2. Kıyam 3. Kıraat 4. Rükû 5. Secde 6. Ka`de-i Ahîre

7 Namazın Dışındaki Farzlar

8 1. HADESTEN TAHÂRET: hadesten tahâret de bu hükmî kirlilikten temizlenme demektir. Hadesten tahâret, namaz abdesti olmayan bir kimsenin abdest alması, gusül yapması gereken bir kimsenin gusül etmesi yani boy abdesti alması demektir. Bu çeşit tahâret, maddî kirleri giderme, beden sağlığını koruma gibi birçok yararı içinde bulundurmaktadır.

9 2. NECÂSETTEN TAHÂRET: Necâsetten tahâret, vücut, elbise ve namaz kılınacak yerin temizlenmesidir.

10 3. SETR-İ AVRET: Avret, insan vücudunda başkası tarafından görülmesi ayıp ya da günah sayılan yerlerdir. Setr-i avret, avret sayılan yerleri örtmek demektir. Avret yerlerinin namazda olduğu gibi, namaz dışında da örtülmesi ve başkalarına gösterilmemesi gerekir. ERKEK için avret, yani örtülmesi gereken yerler, göbek ile diz kapağının arasıdır. KADIN için avret, yüz, el ve ayak dışındaki bütün vücuttur.

11 4. İSTİKBÂL-İ KIBLE: İstikbâl-i kıble, namaz kılarken kıbleye yönelmek demektir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâbe'dir.

12 5. VAKİT: Namaz günün belli zaman dilimlerinde yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Bu sebeple farz namazlar için vakit şarttır. Yine her bir farz namaza bağlı sünnet namazlar, vitir, teravih ve bayram namazları için de vakit şarttır. Bir farz namaz, vaktinin girmesinden önce eda edilemeyeceği gibi, vaktinin çıkmasından sonra da eda edilemez. Bir farz namazın vakti içinde kılınması edâ, vaktinin çıkmasından sonra kılınması da kazâ olarak adlandırılır.

13 6. NİYET: Niyet bir şeye karar vermesi, hangi işin ne için yapıldığının açıklıkla farkında olunmasıdır. Namaz hususunda niyet Allah için safiyetle namaz kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağını bilmektir.

14 Namazın İçindeki Farzlar

15 1. İFTİTAH TEKBİRİ: İftitah "başlamak, kapıyı açıp girmek" anlamındadır. İftitah tekbiri , namaza başlarken alınan tekbir olup "Allahüekber" cümlesini söylemektir.

16 2. KIYAM: Kıyam "doğrulmak, dikelmek, ayakta durmak" demektir
2. KIYAM: Kıyam "doğrulmak, dikelmek, ayakta durmak" demektir. Namazı oluşturan ana unsurlardan biri olarak kıyam, iftitah tekbiri ve her rek`atta Kur'an'dan okunması gerekli asgari miktarı okuyacak kadar bir süre ayakta durmak anlamına gelir.

17 3. KIRAAT: Sözlükte "okumak" anlamına gelen kıraat, "Kur'an okumak" demektir. Namazda bir miktar Kur'an okumak gerekir. Namazda Kur'an, kıyam halinde iken yani ayakta dururken okunur.

18 4. RÜKÛ: Rükû sözlükte "eğilmek" anlamına gelir
4. RÜKÛ: Rükû sözlükte "eğilmek" anlamına gelir. Namazın ana unsurlarından olan rükû, eller dizlere değecek şekilde öne doğru eğilmek demektir. Hz. Peygamber'in uygulamasına en uygun rükû şekli, sırt ve baş düz bir satıh oluşturacak biçimde eğilmektir.

19 5. SECDE: Secde sözlükte "itaat, teslimiyet ve tevazu içinde eğilmek, yere kapanmak, yüzü yere sürmek" anlamına gelir. Namazın her rek`atında belirli uzuvları yere veya yere bitişik bir şekilde koyarak iki defa yere kapanmak namazın içindeki farzlarındandır.

20 6. KA`DE-İ AHÎRE: Ka`de-i ahîre "son oturuş" demektir
6. KA`DE-İ AHÎRE: Ka`de-i ahîre "son oturuş" demektir. Namazın sonunda bir süre (teşehhüt miktarı) oturup beklemek namazın rükünlerindendir. İki rek`atlık namazlardaki oturuş, daha önce oturuş bulunmadığı için son oturuş sayılır.

21 AYETLER

22 Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl
Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Şüphesiz ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir. ANKEBÛT SÛRESİ 29. AYET

23 Eğer tövbe ederler, namazı kılarlar, zekâtı verirlerse onları serbest bırakın.
TEVBE SÛRESİ 9. AYET

24 Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin
Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz. CUM'A SÛRESİ 62. AYET

25 Gecenin bir bölümünde de uyanıp kalk ve sana mahsus olmak üzere, nâfile namaz kıl; ola ki bu sâyede Rabbin seni övgüye değer bir makama ulaştırır. İSRÂ SÛRESİ 17. AYET

26 Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır, Ve hayra da mâni olurlar. MAUN SÜRESİ 4-7. AYET

27

28 Namaz dinin direğidir. Kim namazını kılarsa dinin direğini dikmiş olur
Namaz dinin direğidir. Kim namazını kılarsa dinin direğini dikmiş olur. Kim de namazını kılmazsa dininin direğini yıkmış olur. HZ. MUHAMMED (S.A.V)

29 Kim namaz kılar da o namaz kendisini hayasızlıktan ve kötülükten alıkoymazsa, o namaz olsa olsa onun Allah'tan daha fazla uzaklaşmasını sağlar. MÜNÂVÎ, FEYZÜ'L-KADÎR, VI, 221

30 Allah'ın en çok sevdiği amel vaktinde kılınan namazdır. BUHARİ-MÜSLİM

31 Ey Ademoğulları kalkınız; insanları yakmak için hazırlanmış olan ateşi namaz kılarak söndürünüz. HZ. EBU BEKİR (R.A)

32 Allah sizleri, namazını vaktinde ve dosdoğru kılan gençlerden eylesin.
Unutmayın;Allah sizleri her an görmektedir. ABDULLAH KARDAŞ Hazırlayan:Ü.Kemal Yılmaz


"NAMAZIN İÇİNDEKİ VE DIŞINDAKİ FARZLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları