Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT"— Sunum transkripti:

1 AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
1. İSLAM AHLAKININ MAHİYETİ

2 İnsanda doğuştan var olan, insanda terbiye ile değişmeye ve düzelmeye elverişli bulunan belli birtakım ruhî, kalbî hâl ve niteliklere ahlak denir. A- AHLAK NEDİR? 1. Tanım

3 Ahlak, nefisteki temelli bir yapılanma olup düşünmeye ve taşınmaya hacet kalmadan bu yapılan fiiller kolaylıkla meydana çıkar. a- AHLAK NEDİR? 2. Tanım

4 b. Ahlak değişir mİ? Can çıkmadan huy çıkmaz
Değişmez Tezi Değişir Tezi Can çıkmadan huy çıkmaz Kişi dokuzunda ne ise doksanında da odur Benim huyum bu, ben değişmem ne yapayım huyum kurusun. Nefsin isteklerine boyun eğme. Peygamberler ve uyarıcılar Eğiciler ve rehberler Hayvanlar bile eğitilebiliyor Sürekli nefisle mücadele

5 c. AhlâkIN KONUSU ve evrensellİğİ
Ahlakın konusu insan nefsidir Ahlak evrensel bir olgudur(sosyal ahlak) Ahlak kuralları evrenseldir

6 d. AhlâkIN gayesİ İlahi dinlerde ahlakın kaynağı vahiydir
Bireysel ve sosyal hayatı düzeltmek ve güzelleştirmek Kişileri yetkin ve erdemli hale getirmek «Ben güzel ahlakı gerçekleştirmek için gönderildim»

7 E. ahlakIn kaynağI nedİr?
Ahlakın kaynağı ilahidir İnsanı insan yapan ve varlıklar arasında seçkin bir konumda bulunmasını sağlayan ahlak ve ondan kaynaklanan insancıl davranışlardır.

8 E. ahlakIn kaynağI nedİr?
2. Delil Kuranda Allah kullarına nasıl bir ahlaka sahip olmaları gerektiğini ayetlerle açıklar. Vahye dayanan bu ahlak «Kur'an ahlakı» ’dır. 1. Delil: «Merhametli olan Allah, merhametlilere merhamet eder.» «Allah adildir, zalim değildir. Zulmü kendine de kullarına da yasak kılmıştır.» 3. Delil Kur’an ahlakının somut ahlakı peygamberimizdir. Yüce Allah onu mükemmel bir ahlak üzerine yaratmıştır. 4. Delil Bilimsel olarak araştırılarak ortaya knmuştur. İslam Ahlakı bilim dalı ortaya çıkmıştır.

9 f. İslam ahlakInIn temel nİtelİklerİ
Allah Teala tarafından konulmuş, Hz. Peygamber tarafından uygulamalı olarak açıklanmıştır. İslam’da ahlak kurallarına uymak hem dinin, hem de aklın ve vicdanın emirlerine uymanın gereğidir. Ahlak kurallarına uymak ahirette ebedi mutluluğu getirirken, ahlak kurallarının ihlali ise ebedi azabı gerektirir. Ahlakta; Allah sevgisi esas alınmakla beraber, Allah korkusu da önemlidir. Ahlak kurallarına uymada niyet önemlidir. Tek başına etkili olmayan vicdan, Allah korkusuyla beraber görevini tam olarak yapar. İfrat – tefrit arasında kalmak. Aşırılıktan kaçınmak. İslam ahlakı helal ve haram kavramlarıyla güçlendirilmiştir. İslam ahlakı akla ve insan tabiatına uygundur.

10 g. İslam ahlakInIn temel İlkelerİ
NİYET Hadis «Yapılan işlerin değeri niyetlere göredir. Bir kimse bir işi hangi niyetle yaparsa bunun karşılığı da ona göre olur» «Allah sizin bedeninize değil kalbinize bakar»

11 g. İslam ahlakInIn temel İlkelerİ
SAMİMİYET VE DÜRÜSTLÜK Hadis «Yapılan işlerin değeri niyetlere göredir. Bir kimse bir işi hangi niyetle yaparsa bunun karşılığı da ona göre olur»

12 g. İslam ahlakInIn temel İlkelerİ
DİĞERKÂM OLMAK (ÖZGECİLİK) Hadis «Bir kişi kendisi için arzu ettiği bir şeyi din kardeşi için de arzu etmedikçe iman etmiş olmaz» Müminler eşittir ve eşit haklara sahiptir.

13 g. İslam ahlakInIn temel İlkelerİ
ZARAR VERMEKTEN KAÇINMAK Hadis «Müslüman insanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir» Sıkıntılara karşı sabır Allah’ın tavsiye ettiği bir yoldur.

14 23 mart’takİ dersin İçerİğİ
AHLAKİ GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZ A- İnsanın yaratanına karşı görev ve sorumlulukları B- İnsanın kendisine karşı görev ve sorumlulukları C- Aile ve önemi D- Eşlerin hakları ve görevleri E- Anne baba ve çocuklar F- Çocuğun anne babası üzerindeki hakkı G- Çocuğun anne babasına karşı görevleri H- Akrabalar arasındaki haklar ve görevler I- Komşular ve komşuluk J- Arkadaş ve dost K- Büyük küçük ilişkisi L- Toplumsal görev ve sorumluluklar

15 Kaynak Diyanet İşleri Başkanlığı – İslam’a Giriş Temel Esaslar


"AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları