Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VAN HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VAN HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 VAN HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ

2 HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
Okulumuz, Kız Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olup 2009/2010 Eğitim- Öğretim yılında ilk kez 9. sınıfa öğrenci alarak eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır . Okulumuz gerekli görülen ve zamanın gereksinimlerine uygun olarak en çok ihtiyaç duyulan alanları açmıştır. 16 Derslikli olan okulumuz , Bilgisayar, Fen Labaratuvaları ile Coğrafya, Müzik uygulamalı anasınıfı, yemek atölyes, saç bakım ve güzellik salonu gibi özel dizayn edilmiş sınıflara sahiptir. Nitelikli , verimli ve kaliteli bir eğitim anlayışını benimseyen okulumuz hizmete açılmıştır. Okulumuz ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI (Erken Çocukluk Eğitimi Dalı ile Özel Eğitim Dalı) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI ( Mutfak Dalı,Servis Dalı ve Pastacılık Dalı) AİLE TÜKETİCİ HİZMETLERİ (Sosyal Hizmetler Dalı) ve GÜZELİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ alanlarında toplamda 730 öğrencisiyle devam etmektedir. Kütüphanemizin donatımı tamamlanmıştır. Merkez ışından gelen öğrencilerin ücretsiz barınmaları sağlanması amacıyla pansiyon açılmıştır

3 1-AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ
ALAN TANITIMI DAL PROGRAMLARI İSTİHDAM OLANAKLARI

4 AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ ALAN TANITIMI
Aile ve tüketici bilimleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

5 AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ ALANININ AMACI
Aile ve tüketici bilimleri alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları,bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

6 ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
Ev ve Aile Hizmetleri (Ev Sorumlusu/Ev Yöneticisi) Tüketici Hizmetleri (Tüketici Hizmetleri Elemanı) Sosyal Hizmetler (Sosyal Yardımcı) Çevre Hizmetleri (Çevre Koruma ve Kontrol Elemanı

7 EV VE AİLE HİZMETLERİ TANIMI:Ev yöneticisinin sahip olması gereken ,ev işlerini yürütme ,aile bütçesini düzenleme gibi yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim öğretim verilen daldır.

8 EV VE AİLE HİZMETLERİNİN AMACI
Aile ve tüketici bilimleri alanında ev yöneticisi mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

9 SOSYAL HİZMETLER TANIMI
Sosyal yardımcının sahip olması gereken sosyal yardım kurumlarındaki bireylerin hizmet ve bakımını yürütme,kurumsal işlemlerini yürütme ,bireyler ile ilgili işlemleri takip etme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim öğretim verilen daldır.

10 SOSYAL HİZMETLERİN AMACI
Sosyal yardımcı mesleğinin yeterliliğine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

11 EV HİZMETLERİ ALANININ İSTİHDAM ALANLARI
Tatil köyü, otel, motel, konukevi vb. konaklama hizmeti veren kuruluşlarda, Üst düzey devlet yöneticilerinin konutlarında, Yabancı temsilcilerin konutlarında, Büyük çiftlik ve sitelerde, Aile yaşam merkezlerinde, Kamu ve özel öğrenci yurtlarında, Rehabilitasyon merkezlerinde, Yardım kuruluşlarının bakım ve konaklama merkezlerinde, Yemek, taşıma ve temizlik şirketlerinde, Çocuk ve yaşlı bakımevi vb. toplu yaşanılan sosyal tesislerde çalışabilirler

12 SOSYAL HİZMETLER ALANININ İSTİHDAM ALANLARI
Çocuk ve yaşlı bakımevi vb. toplu yaşanılan sosyal tesislerde, Hastanelerin çocuk ve yaşlılara bakım hizmeti veren bölümlerinde, Yatılı eğitim veren okul ve kurumlarda, Sağlık turizmine yönelik hizmet veren kurumlarda, Ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarının bakım merkezlerinde, Rehabilitasyon merkezlerinde, Ev ortamında, Özel şirketlerde (refakatçi vb.) çalışabilirler

13 EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Liseden sonra yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisans programlarına devam edebilir ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek yüksekokulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler.

14 2-ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

15 TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda öğrencilere ya da yetişkinlere  çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili eğitim veren kişidir. Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,  Sınıf öğretmeni olarak,  öğrencilerin  alan  ve  ders  seçmelerine  yar dımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

16 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,  Çocukları seven,onlarla beraber olmaktan sıkılmayan, İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı,   Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

17 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmi ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, anasınıfı, çocuk kulübü gibi okul öncesi eğitim kurumlarında yardımcı öğretmen olarak, Çocuk yayınlarının hazırlanmasında, oyuncak tasarımı gibi alanlarda uzman olarak çalışabilirler.

18 (1292) ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Kız Meslek Liselerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olan öğrenciler şu bölümlere ek puan alarak girebilirler.

19 Anaokulu Öğretmenliği (Söz-1)
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi (EA-1) Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğr (Söz-1) Görme Engelliler Öğretmenliği (Söz-1) İşitme Engelliler Öğretmenliği (Söz-1) Okul Öncesi Öğretmenliği (EA-1) Okul Öncesi Öğretmenliği (AÖF) Sosyal Hizmetler (EA-1) Üstün Zekalılar Öğretmenliği (EA-1) Zihinsel Engelliler Öğretmenliği (Söz-1) Çocuk Gelişimi (Sınavsız Geçiş)

20 3-YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
ALANIN TANIMI Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanı, bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve beceriler ile özel mesleki bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra, iyi iletişim kurabilen, teknolojiyi kullanabilen, alanında kazandığı bilgi ve becerileri kullanarak üretim yapan ve bunları pazarlayan, alanı ile ilgili sektörün ihtiyaç duyduğu kalitede hizmet sunabilen, kendi iş yerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirmeyi planlayan ve kaliteden sorumlu teknik elemanlar yetiştiren bir alandır.

21 ALANIN AMACI Öğrencilerimizi; •Yiyecek-içecek hizmetleri sektörünün ihtiyaç duyduğu niteliklerde yetiştirmek, •Mesleğinin gerektirdiği planlama,üretim,kalite kontrol ve pazarlama becerilerini kazandırmak. •Bireyin alanı ile ilgili becerilerini kullanarak üretim yapmasına ve bu yolla ailesine ,ülke ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamak. •Bireye mesleği ile ilgili bilgi ve becerilerin yanında problem çözme ,yeniliklere uyum sağlama alanlarında kendilerini geliştirmek. YİH alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. •Yüksek öğretim kurumlarına devam etme hakkına sahiptirler.

22 Ø Servis elemanlığı(Garson)
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER Ø Aşçılık Ø      Pastacılık Ø      Servis elemanlığı(Garson) Bu meslek elemanlarının dışında Sos Aşçısı, Sıcak Yemek Aşçısı, Soğuk Yemek Aşçısı, Kahvaltı Aşçısı Baklavacı, Börekçi, Pizzacı, Muhallebici, Yufkacı, Hamurkar Kasap, Barlar Şefi,Bar Kaptanı, Şarap Servis Elemanı, Tranşör, Kahveci Güzeli, Komi, Bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır.

23 “Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm İşletmeciliği ( Uygulamalı Bilimler Y.O.)”, “Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)”, “Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O)”, “Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O)”, “Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Y.O)”, “Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)” lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

24 Ayrıca Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin servis bölümü ile Anadolu Kız Meslek Liselerinin "Servis Hizmetleri" dalından mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği”, “Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği”, “Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)” “Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği”, “Seyahat İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”,

25 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Servis elemanı olmak isteyenlerin: - Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, - Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, - Güler yüzlü, saygılı, - Başkalarını ikna edebilen, sabırlı, - Görgü ve protokol kurallarını bilen, - Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

26 MUTFAK TANIM Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. AMACI Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

27 MESLEKTE İLERLEME - Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda, soğukçu, sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir. - Meslek deneyimine bağlı olarak kişi çalıştığı yerde Aşçıbaşı olarak görev alabilir. - Ustalık eğitimine katılan kalfalar 3 yıl, eğitime katılmayanlar ise 5 yıl sonra (çalıştıklarını SSK veya Bağ- Kur primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına girebilmektedirler. Ustalık belgesine sahip kişiler usta öğreticilik kurslarına katılarak “Usta Öğretici” unvanı alabilirler. - Meslek liselerinin “Aşçılık” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, bitirdikleri alan, kol ve bölümlerinin devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.

28 BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, Kız meslek liseleri ile Mesleki eğitim merkezleri ve meslek lisesi öğrencileri beceri eğitimi süresince asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. -Kazanç, işletmenin büyüklüğüne, kişinin tecrübe ve niteliğine göre farklılıklar göstermektedir. Asgari ücret ile asgari ücretin 3 katına kadar aylık ücret alınabilmektedir. Bu ücretler yükselebilmektedir. Aşçıbaşılıkta ise ücretler çok yüksek miktarlarda olabilmektedir. Yabancı dil bilen ve çok tecrübeli aşçılar çok yüksek rakamlarla büyük otellerde ve turizm bölgelerindeki tesislerde çalışabilmektedir.

29 PASTACILIK TANIMI:Pastane mutfağı, araç, gereç ve
ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hale getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. AMACI Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek  amaçlanmaktadır.

30 BURS KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki eğitim tamamlandıktan sonra işletmelerde çalışmaya başlayan usta ,asgari ücretin en az 3 katı oranında maaş almaktadır

31 2010 YILININ HAZİRAN AYINDA İŞ ADAMI VAN’LI HAYIRSEVER FEVZİ ŞENGÜL 120 KİŞİLİK KIZ PANSYONUNUN TEMELİNİ ATTI. 26 KASIM 2010 TARİHİNDE OKULUMUZ PANSYONU HİZMETE AÇILMIŞTIR

32 GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ ALANI
Programın Tanıtımı: Günümüzde gelişen bilim ve teknolojiye bağlı olarak Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri bölümünün yapısı ve önemi kişilere hizmet veren bir bölüm olmasından dolayı sürekli gelişmektedir. Mesleğin uygulamasında gelişen teknolojilere paralel olarak, bilgisayarın yoğun kullanımı sağlanarak mezun olacak öğrencinin sahip olması gereken bilgi, beceri ve alışkanlıklarla donatılması ve bu donanımı etik davranışlar içinde yapması gerekmektedir.,

33 Programın Amacı: Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri
sektöründe bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış, bilgisayar teknolojisini kullanabilen, kalifiye iş gücünü yetiştirmek. Kariyer Olanakları: Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programından mezun olan öğrencilerimiz iş bulma konusunda sorun yaşamamaktadırlar.

34 Mezunlarımız; Hastanelerin Kozmetik Dermatoloji Birimlerinde ,
Polikliniklerin; Medikal Estetik Birimlerinde, Tüm Estetik Merkezlerinde, 5 Yıldızlı Otellerin Spa Ve Güzellik Merkezlerinde “Estetisyen/Güzellik Uzmanı” Olarak Çalışabilirler.

35 Film Setleri, Tiyatro Ve Defile Kulislerinde Sahne Ve Objektif Makyaj Dalında, Kuaför Ve Güzellik Salonlarında İse Profesyonel Makyaj Dalında “Makyöz / Makyör ” Olarak, Spa Ve Wellness Merkezlerinde, 5 Yıldızlı Otellerin Welness & Spa Birimlerinde, Fizik Tedavi Merkezlerinde ve Güzellik Salonlarında “Masör / Masöz Veya Vücut Bakım Elemanı” Olarak Çalışabilmektedir. Profesyonel Ve Seçkin Kuaför Salonlarında, Tv Setlerinde, Tiyatro Ve Defile Kulislerinde “Kuaför, Saç Tasarım Elemanı” Olarak , Saç Bakım Kozmetikleri Ve Ürünlerinin Satışını Yapan Uluslar Arası Firmalarda “Eğitim Sorumlusu Veya Satış Uzmanı” Olarak Çalışabilirler

36 Bölümler arası Geçiş Yapılabilecek Programlar
Bu programda bölümler arası geçiş yapılmamaktadır. Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları Kimya

37 Halide Edip Adıvar Kız Teknik Ve Meslek Lisesi
FERHAT YURUŞ REHBER ÖĞRETMEN


"VAN HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları