Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI"— Sunum transkripti:

1 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı ; konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyleri vs), restoran kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları ve yeme içme hizmetinin verildiği diğer işletmelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

2 ALANIN YER ALDIĞI SEKTÖR
       Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının da gelişmesini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Özellikle hizmet sektörü olması nedeni ile yapılacak faaliyetlerin tümünün insan faktörüne bağlı olması bu alana olan personel ihtiyacını da apaçık ortaya çıkarmaktadır. Hızla değişen dünyada Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmek zorunlu hâle gelmiştir. Bu anlamda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programların  sektör analizine dayalı olarak modüler sisteme dayalı  hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren meslekî ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.

3 DALLARIN AÇILIMI      1. Mutfak Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun  olarak yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.      2. Servis Yiyecek ve içecek hizmetinin verildiği işletmelerde servise ön hazırlık, sipariş alma, servis yapma, hesbın takdimi ve tahsili işlemlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.      3. Pastacılık Pastane mutfağı araç ve gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma, süsleme ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.     4. Bar  Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabı takdim etme ve tahsil etme bilgi ve becerisini  kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.      5. Host – Hosteslik Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir

4 ALT ALAN DALLARI 1. Mutfak, 2. Servis, 3. Pastacılık, 4. Bar, 5. Host - Hosteslik (uçak, tren ve otobüs) dalları yer almaktadır.

5 İŞ İMKÂNLARI Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanını başarı ile bitiren öğrenciler iş hayatına yönelebilecekleri gibi yüksek öğrenime de  devam edebilirler. Mezun olan öğrenciler; BİSKÜVİ, MEYVE SUYU ÜRETİMİ, SALÇA,YOĞURT, SÜT DONDURMA, ÇEŞİTLİ KONSEVE YİYECEK ÜRÜNLERİNİN ÜRETİMLERİNDE ÇALIŞABİLİRLER. Konaklama işletmelerinin restoran ve mutfaklarında,  Pastanelerde, Restoran ve kafeteryalarda, Kurum mutfaklarında, Yemek fabrikalarında, Ulaşım araçlarında yiyecek içecek ünitelerinde çalışabilirler.

6 BU ALANLA İLGİLİ OKUYABİLECEKLERİ 4 YILLIK OKULLARININ BÖLÜMLERİ
Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği Seyahat İşletmeciliği öğretmenliği Gastronomi ve mutfak sanatları + yıllık YİYECEK İÇECEK HİZ Öğretmeniliği Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu) Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.) Konaklama İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.) Konaklama İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y.O.) Seyahat İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.) Seyahat İşletmeciği (Turizm ve Otelcilik Y.O.) Seyahat İşletmeciği ve Turizm Rehberliği

7 BU ALANDA OKUYABİLECEKLERİ 2 YILLIK FAKÜLTELER
. Turist Rehberliği (Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu) Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O. Turizm ve Otel İşletmeciliği(Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O.) Turizm ve Otel İşletmeciliği Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Yüksekokulu) Yiyecek-İçecek İşletmeciği

8 BU ALANDA DİKEY GEÇİŞLE OKUYACAKLARI 2 YILLIK MESLEK YÜKSEK OKULLARI
Aşçılık Gastronomi ve mutfak sanatları Gıda teknolojisi Hazır yemek ve aşçılık Meyve ve sebze işleme Süt ve süt ürünleri Turizm ve otel işletmeciliği Turizm ve Seyahat İşletmeciliği Un üretim teknolojisi Yağ endüstrisi vb.

9 OKUYABİLECEĞİ 4 YILLIK FAKÜLTELER
Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu)

10

11 OKULUMUZDAN GÖRÜNTÜLER

12

13

14 DEFİLEDEN GÖRÜNTÜLER

15 OKULUMUZDAN BÖLÜMDEN GÖRÜNTÜLER

16

17


"YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları